Tentoonstellingen

Caspar van Wittel weer even terug in Nederland!

De Amersfoortse schilder Caspar van Wittel is in Nederland vrijwel onbekend, terwijl hij in Italië wordt geroemd. Hoe kan dit? Van Wittel reisde in 1674 naar Rome en ontwikkelde daar de stadsschilderkunst die Canaletto en Guardi later beroemd zouden maken. Kunsthal Kade laat Nederland nu opnieuw kennis maken met Van Wittel in een spectaculaire tentoonstelling!

Luigi Vanvitelli – Portret van Caspar van Wittel, ca. 1725, olieverf op doek, 66,6 x 49,8 cm, 455, Courtesy Accademia Nazionale di San Luca, Rome

Caspari Vanvitelli, zoals Van Wittel in Italië ook wel werd genoemd, raakte na zijn aankomt op het Piazza del Popolo verliefd op Rome. Hij schilderde Rome in de traditie van de Nederlandse landschapskunstenaars: de stad was zijn landschap. Hij trok er op uit om tekeningen te maken van de eeuwenoude stad vol monumenten en kerken. Later in zijn atelier werkte hij de schetsen uit tot schilderijen.

Rijke opdrachtgevers
Rome was in de 17e eeuw een stad vol kunstenaars. Het was daarom belangrijk om de juiste opdrachtgevers te vinden om te overleven in zo’n competitieve omgeving. Caspar van Wittel sloot zich bij aankomst aan bij de Bentvueghels, een Nederlands kunstenaarsgezelschap in Rome. Ze kwamen op voor gezamenlijke belangen, maar hielden ook van gezelligheid en drank. Mogelijk kreeg Van Wittel via de Bentvueghels zijn eerste opdrachten.

Maar snel ontgroeide Van Wittel dit zooitje ongeregeld en begon hij in opdracht te weken van de rijke Italiaanse markies Sacchetti. Hij ging inwonen in het Palazzo Sacchetti en werkte zes jaar lang voor de familie. Het was dankzij Sacchetti en later dankzij edelman Lorenzo Onofrio Colonna dat Van Wittel uitgroeide tot een geliefde kunstenaar in Rome. De familie Colonna bezit nog steeds 40 werken van Van Wittel.

Inspiratie voor Canaletto
De populariteit van Caspar van Wittel komt doordat hij gezien wordt als de man die het Italiaanse stadsgezicht op de kaart heeft gezet. Hij ging kriskras de stad door en tekende het Piazza Navona, de Engelenburcht, het Piazza del Popolo en het Colosseum. De schetsen die hij  ter plekke maakte, gebruikte hij vaak voor meerdere schilderijen. In Amersfoort zijn de schetsen nu naast de schilderijen te zien.

Later reisde Van Wittel ook naar Venetië en schilderde het Grand Canal, het Piazza San Marco en de Rialto brug. Zijn schilderijen van Italië zijn de belangrijkste inspiratiebron geweest voor Panini en Canaletto, die het genre van het stadsgezicht verder beroemd maakten. In Amersfoort zijn werken die Canaletto, Francesco Guardi, Bellotto maakten naast Van Wittel te zien.

Onbekend in Nederland
Caspar van Wittel is zo’n zeldzame Nederlandse kunstenaar die in het buitenland beroemder is dan in Nederland zelf. Doordat Caspar van Wittel bijna zijn hele leven in Italië heeft gewoond, zijn binnen Nederland nauwelijks werken in musea te vinden. De tentoonstellingsmakers hebben daarom werken uit heel Europa naar Amersfoort moeten halen om de ontwikkeling van Caspar van Wittel te kunnen laten zien.

Daarnaast hebben ze fotograaf Hans Wilschut gevraagd om in Italië foto’s te maken op de plekken waar Caspar van Wittel heeft gewerkt. Het is opvallend hoe de toeristische plekken van Rome en Venetië in 300 jaar nauwelijks zijn veranderd. De tentoonstelling Maestro van Wittel in Kunsthal Kade is een heerlijke tentoonstelling, die verrassend compleet is. Na het zien van dit overzicht van Van Wittel is Italië zeker de bestemming voor je zomervakantie!

Kunsthal Kade - Maestro van Wittel

Tentoonstellingen

0 reacties op “Caspar van Wittel weer even terug in Nederland!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: