Een Oscar voor Vincent van Gogh? – WIN 2 Kaarten voor At Eternity’s Gate

Beste acteur bij het Filmfestival van Venetië en nu genomineerd voor een Oscar: Willem Dafoe speelt een overtuigende Vincent van Gogh. In de film At Eternity’s Gate laat Dafoe je meeleven met de moeilijke laatste jaren van Van Gogh’s leven. At Eternity’s Gate is vanaf 7 februari te zien in de bioscoop en wij mogen hiervoor 2 x 2 kaarten weggeven!

Vincent van Gogh – Op de Drempel van de Eeuwigheid

At Eternity’s Gate verwijst naar het schilderij ‘Op de drempel van de eeuwigheid’ dat Van Gogh een paar maanden voor zijn dood maakte. Het werk toont een oude man die met zijn handen voor zijn gezicht op een stoel zit. Hij lijkt radeloos te worstelen met een groot verdriet. Regisseur Julian Schnabel lijkt juist in dit schilderij Van Gogh te hebben gezien.

De film begint rond 1887 als Vincent van Gogh in Parijs Paul Gauguin leert kennen. De schilderijen van Van Gogh stuiten op onbegrip en afwijzingen en hij vertrekt daarom naar Arles in de hoop een nieuw bestaan te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, verliest Van Gogh zich echter steeds verder in een wereld van ziekte en depressie. Het is een rol waar Willem Dafoe zijn kwaliteiten optimaal kan tonen.

In At Eternity’s Gate gaat regisseur Julian Schnabel, die eerder al succes oogstte met Basquiat en The Diving Bell and the Butterfly (genomineerd voor een Oscar), op verkenning naar de worsteling van Vincent van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar. Hij is gefascineerd door de heftige laatste jaren van Vincent van Gogh. Van Gogh verhuisde naar Zuid-Frankrijk, woonde samen met Gauguin, kreeg ruzie, sneed zijn oor af en kwam in een psychiatrische instelling terecht. Tegelijkertijd werkte Van Gogh aan een stuk door. Hij maakte in de laatste 15 maanden van zijn leven ruim 200 werken. Alsof hij wist dat de dood hem op de hielen zat.

In de film wordt weinig gesproken. De toeschouwer doorleeft het verhaal dankzij de indrukwekkende rol van Willem Dafoe. Dafoe toont de impulsieve kant van Vincent van Gogh, zowel als hij schildert als daarbuiten. De expressieve Van Gogh voelt zich onbegrepen. ‘“Misschien laat God me schilderen voor mensen die nog geboren moeten worden.” Zou dat waar zijn? Begrijpen wij Van Gogh beter dan zijn tijdgenoten? At Eternity’s Gate brengt ons in ieder geval weer een beetje dichterbij de meester.

De prijsvraag voor de film At Eternity’s Gate is gesloten.

Meedoen kan tot en met 10 februari, de winnaars ontvangen voor 14 februari bericht. Persoonsgegevens worden alleen gebruikt om contact op te nemen met de winnaar en worden na de bekendmaking verwijderd. Lees voor meer informatie onze privacy policy.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marianne van Nierop schreef:

    For what I have seen in the pilot, I think Willem Dafoe brings the real Vincent come to life again.

  2. Marion Lammers schreef:

    We hebben genoten van deze prachtige film. Nog bedankt voor de kaarten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: