Jean-François Millet inspireerde Van Gogh en Dali met zijn Boerenkunst

Jean-François Millet schilderde het boerenbestaan als een heroïsch leven. De Franse kunstenaar inspireerde generaties moderne kunstenaars. In het Van Gogh Museum hangen alle topstukken van Millet naast Van Gogh en andere moderne kunstenaars. Een indrukwekkende kijk-en-vergelijk tentoonstelling laat zien dat Millet zijn tijd vooruit was!

Van Gogh

Vincent van Gogh werd enkele maanden opgenomen in een kliniek in Zuid-Frankrijk nadat hij zijn oor had afgesneden. Binnen de muren van de instelling kwam hij tot rust. Om hem te ondersteunen, stuurde zijn broer Theo hem prenten van de schilderijen van Jean-Francois Millet. De schilderijen van Millet verheerlijkten het boerenleven. Door arme mensen zo’n prominente plek te geven in zijn werk, was Millet zijn tijd vooruit.

In de kliniek begon Van Gogh het werk van Millet te kopiëren. Van Gogh maakte de schilderijen van Millet moderner door kleur en expressie toe te voegen. Millet’s serie van de Vier Tijden was de inspiratie voor 4 werken waarop de morgen, middag, avond en late avond (nacht) staan afgebeeld. Tijdelijk hangen 3 van de 4 schilderijen nu naast elkaar in het Van Gogh Museum samen met de prenten van Millet.

Millet

De aandacht voor het boeren leven inspireerde een hele generatie Franse kunstenaars. Het Van Gogh Museum toont daarom talloze Franse impressionistische en post-impressionistische kunstenaars: Monet, Degas, Cézanne, Gauguin, Seurat en Pissarro. De tentoonstelling laat zien dat de invloed van Millet op de Franse kunst niet overschat kan worden.

Het is indrukwekkend dat het Van Gogh Museum er in geslaagd is om alle topwerken van Millet naar Amsterdam te halen. Dankzij gulle bruiklenen uit het Musée d’Orsay is ‘de Arenlezers’ naar het Van Gogh Museum gekomen. Dit schilderij zorgde voor opschudding op de Franse salon. De vrouwen plukten aren van de grond die bij de oogst van het graan niet zijn meegenomen. Dit werk werd alleen gedaan door de arme mensen. Het leverde bijna niets op. Toch zette Millet de vrouwen als helden neer.

Angelus
Het slotstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een andere topstuk uit het Orsay: het Angelus, waarop twee biddende boeren te zien zijn. In Amsterdam hangt het naast werk van Dali, die geobsedeerd was door het schilderij en het meerdere malen gebruikt als inspiratie.

Millet en de Moderne Kunst is een tentoonstelling die je zou verwachten in het Grand Palais in Parijs, maar is nu gewoon te zien in Amsterdam. Het is een unieke tentoonstelling waarin alle topstukken van Millet aanwezig zijn. Maar liefst 108 bruiklenen waaronder schitterende schilderijen van Van Gogh en Monet kwamen hiervoor naar het Van Gogh Museum. Het is verrassend dat er zo weinig aandacht voor de expositie is, want deze mag u echt niet missen dit najaar!

Van Gogh Museum - Millet zaaier van het modernisme

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: