Wandelen in de Voetsporen van Richard Long

Richard Long is een wandelaar. Tijdens zijn lange wandelingen verandert hij de natuur om zich heen en maakt foto’s van het landschap. Vaak haalt hij de natuur ook het museum in, zoals dit voorjaar in Museum de Pont. Grote stenen sculpturen liggen op de vloeren. Wij bezochten de Pont voor een wandeling door de museumzalen.

In 2008 liep Richard Long van de prehistorische steencirkels in het Franse Carnac naar de cirkelvormige deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, een wandeling van 970 kilometer. De symboliek is prachtig: twee cirkels 10.000 jaar uit elkaar, verbonden door een wandeling. Dit ontastbare kunstwerk werd door Long geregistreerd in een tekst, nu te zien op een muur in Museum de Pont: ‘Megalithic to subatomic: From Carnac to CERN’.

Foto’s uit de Wandelingen van Richard Long

Wandelingen

Maar kan een wandeling eigenlijk wel kunst zijn? Richard Long zelf was in 1967 de eerste die kunst maakte van een wandeling. Long liep twee uur lang op en neer over een grasveld, zodat er een lijn zichtbaar werd waar hij gelopen had. De foto van het werk is nog altijd één van de meest beroemde voorbeelden van Land Art. Al houdt Richard Long er zelf niet van om Land Art kunstenaar genoemd te worden, hij vindt de term meer passen bij de grote dure projecten van de Amerikanen.

Nee, Richard Long’s werken zijn bescheidener en ontstaan uit liefde voor het landschap. Vaak zijn het foto’s van kleine aanpassingen die hij tijdens zijn wandelingen aan het landschap doet. Of teksten waarin hij zijn wandelingen vastlegt. In Museum de Pont zijn deze werken te zien in de ‘wolhokken’ aan de zijkant van de grote centrale ruimte.

Zaaloverzicht Tentoonstelling Richard Long
Detail

Stenen

Maar als je belangrijkste kunstvorm de wandeling is, hoe breng je dit naar het museum? Eigenlijk heel simpel, door de natuur uit zijn wandelingen naar de museumzaal te brengen. Zoals Richard Long tijdens zijn wandelingen met stenen of takken tijdelijke sculpturen maakt, creëert hij ook in het museum cirkels en lijnen van stenen uit de natuur.

In Museum de Pont zijn nu 5 van dit soort grote sculpturen te zien. Het zijn kruizen en cirkels van basalt, graniet en leisteen, die speciaal voor de tentoonstelling door Long zelf werden neergelegd. Iedere keer dat hij de werken ergens tentoonstelt zijn ze sculpturen net iets anders. Natuurlijk blijven de stenen hetzelfde en de vorm van het sculptuur ook, maar iedere keer zal de wijze waarop Long de stenen ordent net iets verschillen.

Zaaloverzicht Richard Long

Tentoonstelling

Museum de Pont heeft sinds 1991 een stenen kunstwerk van Richard Long in de collectie: een grote cirkel van witte kalksteen. Maar opvallend genoeg is dit werk nu niet te zien, maar zijn er dus tijdelijks 5 andere werken de grote hal binnengehaald. De grote sculpturen worden gecombineerd met teksten en foto’s waarin Long’s wandelingen zijn vastgelegd.

Hoewel de werken een schitterend kijkje geven in het oeuvre van Richard Long, voelt de tentoonstelling ook een beetje beperkt. Geen ruim overzicht van zijn werk, maar slechts een kleine selectie die smaakt naar meer. Hierdoor ben je er vrij snel doorheen. Na een rondje door het museum zit er daarom niets anders op dan zelf maar te gaan lopen. In de lentelucht de natuur in voor een eigen wandeling. Wie weet wat je tegenkomt…

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie