Hoe is het met de kunst in de Notre Dame? – Een week later

Ondertussen is het een week geleden dat de Notre Dame in vlammen stond. Specialisten hebben de tijd gehad om de schade op te nemen en de acute problemen te identificeren. Het beeld dat een week later lijkt ontstaan, is dat er een klein wonder heeft plaatsgevonden in de Notre Dame. Tijd voor een update. Welke kunstwerken hebben de brand overleefd? En wat moet er nu gebeuren?

Een week geleden vroegen we ons af welke kunstwerken vernield waren tijdens de brand in de Notre Dame. Ondertussen een week later kunnen we zeggen dat vrijwel alle kunstwerken zijn gered. Natuurlijk is er schade, maar gezien de grootte van de brand en het feit dat het dak volledig instortte, is het een wonder dat niet veel meer verloren is gegaan.

Grote gaten in het dak van de Notre Dame zijn een probleem bij regen. Foto: AP

Waar zijn de hulpdiensten nu mee bezig?

De afgelopen dagen zijn ingenieurs en ander deskundige bezig geweest om de schade op te nemen en de meest acute problemen te identificeren. Het team heeft de afgelopen dagen een aantal kwetsbare beelden en stukken van de muren gestabiliseerd, die bij slecht weer eventueel verder zouden kunnen afbrokkelen of instorten. Ook zijn enkele beelden van waterspuwers verwijderd. Komende dagen zal nog worden gewerkt aan sommige gewelven die de brand hebben overleefd.

Maar het grootste probleem dat nu overblijft is de naderende regen. Tot nu toe hebben de werkers geluk gehad met het droge weer in Parijs, maar waarschijnlijk komt er in de loop van volgende week regen. Dit zou vanwege de gaten in het dak nu regelrecht de kerk in lopen en verdere beschadigingen kunnen veroorzaken. Er wordt daarom nu gewerkt aan een grote ‘paraplu’ of  een soort zeil dat boven de kerk bevestigd kan worden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer dit geïnstalleerd gaat worden, maar men hoopt zo snel mogelijk.

Beelden in de Notre Dame na de Brand

Wat is de schade aan de kunstwerken?

Ondertussen is ook de schade aan de kunst in de Notre Dame opgenomen en zijn zelfs de eerste acties al ondernomen om kunstwerken te verplaatsen. Hieronder een overzicht van de status van alle kunstwerken.

Glas-in-lood-ramen
Wonderbaarlijk genoeg zijn alle drie de grote ronde rosette-ramen nog in tact. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de precieze staat van de ramen is, omdat de rook en de hitte ook kleine vervuilingen en beschadigingen kunnen hebben veroorzaakt.

Beelden
De vorige week besproken pièta en de beelden van koning Lodewijk XIII en XIV lijken volledig ongeschonden uit de brand te zijn gekomen. Op alle foto’s die naar buiten zijn gekomen, staan de beelden te stralen tussen de brokstukken.

Vervoer van de schilderijen naar het Louvre

Schilderijen
Alle mei-schilderijen hebben de brand overleefd, al zijn er waarschijnlijk vier met aanzienlijke schade. De schade is ontstaan door rook, warmte en water, want de vlammen hebben de schilderijen niet bereikt. Vrijwel alle schilderijen zijn ondertussen al uit de kerk verwijderd en naar het Louvre gebracht voor restauratie.

Houten koor
Zelfs het kwetsbare houten koor lijkt bewaard te zijn gebleven, al is op dit moment volledig onduidelijk hoe groot de schade aan de Gotische houtsnijwerken precies is. Er zijn helaas is geen goede foto’s of berichten over de staat van het koor naar buiten gekomen.

Relieken
Al tijdens de brand zijn de belangrijkste relieken uit de Notre Dame gered en naar het stadhuis gebracht. Maar ook de overige relieken zijn niet beschadigd, omdat ze werden tentoongesteld in de sacristie die niet door het vuur is bereikt. De relieken zijn ondertussen overgebracht naar het Louvre.

Schade in de Notre Dame Foto: AFP / Amaury BLIN

Hoe wordt de Notre Dame herbouwd?

De Franse president Emanuel Macron heeft beloofd dat de Notre Dame binnen vijf jaar volledig herbouwd zal zijn. Dit ambitieuze plan zal nog een race tegen de klok worden. Om alles aan de gang te krijgen, is Macron begonnen met het uitroepen van een competitie voor architecten. Ze mogen voorstellen doen hoe de nieuwe spits van de Notre Dame eruit moeten komen te zien. De spits was een vrij recente (19e eeuwse) toevoeging aan het gebouw en wordt mogelijk dus anders.

In de tussentijd zal er waarschijnlijk een tijdelijke houten kerk verrijzen op het voorterrein van de Notre Dame. Het is nog onduidelijk hoe de kerk eruit moet zien en wie de kerk gaat ontwerpen. Maar burgemeester Hidalgo heeft haar toestemming gegeven voor het idee. Op deze manier hebben gelovigen ook tijdens het herstel van de Notre Dame een plek om te bidden.

Voor zover onze berichtgeving over de Notre Dame. Mochten er de komende weken opnieuw belangrijke ontwikkelingen zijn, dan melden wij ons natuurlijk opnieuw!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Een mooie update van de gang van zaken. Dank!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: