McBoijmans in Ahoy: Geniaal pop-up museum of corona-gimmick?

Museum Boijmans van Beuningen heeft een pop-up museum geopend in Ahoy Rotterdam. Met een elektrische auto rij je door het ‘museum’, alsof het een drive-in van een hamburgerrestaurant is. Corona-proof kan je zo in je eigen auto van kunst genieten. Op het menu staan vijftig werken uit de Boijmans collectie: Van Paul McCarthy tot René ‘McGritte’…

‘Ik kan het scherm niet goed zien, zet je hem nog even in zijn achteruit?’ Het voelt nog een beetje onwennig. Koplampen verlichten de kunstwerken. Het geluid van de video-kunst komt uit de speakers van de auto’s. Kriskras door elkaar rijden tientallen geleende elektrische mini’s en enkele eigen Tesla’s door een grote donkere hal. Hoewel niemand harder dan vijf km/uur rijdt, is het goed oppassen.

Museum Boijmans van Beuningen en Ahoy Rotterdam hebben de armen ineen geslagen om een bijzondere kunstervaring te realiseren. In een tijd waarin mensen zich veiliger voelen in hun eigen auto dan in een trein of een vliegtuig, hebben ze een tijdelijke tentoonstelling gerealiseerd waarin bezoekers corona-proof kunst kunnen ervaren.

Mens en Natuur

Nu we door het coronavirus ervaren hoe kwetsbaar ons leven is, heeft het museum gekozen voor kunstwerken die de complexe relatie tussen de mens en de natuur laten zien. De selectie van kunstwerken is divers: Jeroen Eisinga liet zijn lichaam bedenken met 150.000 bijen. De bijensteken die hij hierbij opliep, werden hem bijna fataal. De ruwe landschappen van Anselm Kiefer laten zien hoe de overwoekerende natuur de geschiedenis lijkt uit te wissen. Ook zien we twee circusberen in een deuropening van Marijke van Warmerdam: waar is de uitgang van hun gevangenschap?

De mens probeert de natuur continu te bedwingen en naar zijn eigen wil te plooien. In Ahoy zijn veel werken te zien rondom dit thema, zoals de grote afbeeldingen van planten in plastic zakken gemaakt door Olaf Nicolai. Centraal in de tentoonstelling staat een grote ronde installatie van Bas Princen & OFFICE Kersten Geers David Van Severen waarop schilderijen van Brueghel staan afgebeeld. Vorig jaar hingen deze doeken nog midden in een bos en werden de afbeeldingen van de toren van Babel overgroeid door bomen. Maar zonder deze context, komt het werk in Ahoy Rotterdam minder uit de verf.

Bas Jan Ader laat zien dat je je ook over kan geven aan de kracht van de natuur. In drie filmpjes laat hij zich vallen en kijkt hij hoe de zwaartekracht met zijn lichaam speelt. In Bas Jan Ader’s levensverhaal wordt de overweldigende kracht van de natuur wel heel voelbaar. Hij probeerde met een bootje de oceaan over te varen en is daarbij spoorloos verdwenen. Met dit verhaal in het achterhoofd wordt een bootje in een vissersnet aan het plafond (Studio Wieki Somers) opeens wel heel confronterend.

McBoijmans

De tentoonstelling in Ahoy voelt soms als kinderen meenemen naar een fastfood restaurant. Het gaat meer om het speeltje in de doos, dan om het eten. Het autorijden tussen de kunst wordt dan vooral een gimmick en het gaat minder om de kunst zelf. Doordat de niet alle kunstwerken bovendien even toegankelijk zijn, zal het thema van de tentoonstelling veel mensen niet eens opvallen. Jammer dat hiermee de kans wordt gemist om mensen mee te nemen in het verhaal van de mens in zijn leefomgeving.

Voor Boijmans is de tentoonstelling een mooie mogelijkheid om eindelijk werken te laten zien uit de collectie hedendaagse kunst. In de oude museumopstelling werd deze collectie vanwege de kleine zalen weinig getoond. Nu kunnen metershoge installaties zonder problemen gepresenteerd worden. Het zijn juist de kleinere werken die het moeilijk hebben in het grote Ahoy. Hiermee is Boijmans in Ahoy toch een bijzondere ervaring, die weer wat leven brengt in deze saaie corona-tijd.

Boijmans in Ahoy
t/m 23 augustus 2020
https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/boijmans-ahoy-drive-thru-museum

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: