Kunsthal Kade toont verdeeldheid van Amerika

De stemmen van de Amerikaanse verkiezingen worden nog geteld. Maar de verkiezingen laten nu al zien dat het land na vier jaar Trump verdeelder is dan ooit. De nieuwe president heeft de moeilijke taak om het volk weer samen te brengen. Kunstenaars uit Amerika brengen de sociale verschillen in het land onder de aandacht. In Kunsthal Kade is nu deze politieke kunst uit de Verenigde Staten te zien.

Blikvanger bij binnenkomst in het museum is een gecrashte oranje Dodge met op het dak de Confederate vlag. Velen zullen de auto nog kennen als de ‘General Lee’ uit de televisieserie Dukes of Hazard. Duizenden Amerikaanse kinderen hebben met speelgoedautootjes van General Lee gespeeld.

De confederate vlag op het dak van de auto is een goed voorbeeld van de tegengestelde stromingen binnen de Amerikaanse bevolking. Waar zwarte Amerikanen de vlag zien als pijnlijke herinnering aan het racistische verleden, is het voor witte nationalisten het symbool van nationale trots. Kunstenaar Hank Willis Thomas laat met zijn installatie de dubbelzinnige omgang met de confederate vlag zien. Hoe kan een racistisch symbool kinderspeelgoed worden?

Hank Willis Thomas – A Suspension of Hostilities

Fenomeen Trump
Tijdens het presidentschap van Trump zijn de onderlinge verstandhoudingen tussen Amerikanen met verschillende ideologische achtergronden steeds slechter geworden. Kunstenaar Andres Serrano maakte een installatie met Trump memorabilia: foto’s, petjes, mokken en tijdschriften. Alles van Trump staat uitgestald rondom een EGO beeld, dat uit Trump’s Taj Mahal casino komt. Serrano merkte op dat het grootste deel van de Trump producten afkomstig was uit het buitenland, waaronder Mexico, Turkije, India en Vietnam. Trump handelt zo in strijd met zijn eigen ‘Buy American and Hire American’-policy.

Andere kunstenaars staan minder kritisch tegenover Trump. In kunsthal Kade hangen lithografieën van Jon McNaughton, waar Trump wordt neergezet als een held. Met Trump als leider gaat Amerika als een bootje door een dreigend moeras. Kritische media worden neergezet als clowns en democraten pokeren met de Amerikaanse belangen.

Groepen
Sinds de verkiezingen van 2016 waarin moddergooien een belangrijke strategie was om Trump aan de overwinning te helpen, zijn de verhoudingen in Amerika sterk gepolariseerd. Veel minderheidsgroeperingen voelen zich door Trump geschoffeerd en komen op voor hun rechten.

In kunsthal Kade zijn kabinetten ingericht om positie van de verschillende Amerikaanse inwoners onder de aandacht te brengen. Het racisme tegen zwarte inwoners is het thema van Kota Ezawa, die een animatie maakte van knielende American Football-spelers. In twee kruizen vraagt Edgar Heap of Birds aandacht voor de bedreigde culturele erfenis van Native Americans.

Kunsthal Kade
This is America is de tweede geslaagde tentoonstelling (na Tell me your Story) binnen het Amerika-jaar van Kunsthal Kade. De curatoren hebben een dwarsdoorsnede van de Amerikaanse samenleving gemaakt aan de hand van recente kunstwerken. Het is een unieke kans om kennis te maken met opkomende Amerikaanse kunstenaars die weinig in Europa te zien zijn, zoals Trevor Paglen, Alfredo Jaar en Shepard Fairey.

Wegens de coronamaatregelen zal de tentoonstelling de komende twee weken gesloten zijn voor het publiek. Laten we hopen dat het daarna weer mogelijk wordt om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken! Ondertussen hebben de Amerikanen nog even tijd om door te tellen…

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie