Speels Activisme bij Keith Haring

Sinds deze week zijn de grenzen weer open en wordt het mogelijk om in het buitenland kunst te bekijken. KunstVensters bezocht vlak voor de lockdown de Keith Haring tentoonstelling in BOZAR. Keith Haring streed voor gelijkheid en emancipatie met kleurrijke figuurtjes. In deze tijd van racisme-protesten is zijn werk nog steeds actueel!

Op een groot tentzeil staat een zwarte man met een ring om zijn nek, die door een kleine witte man wordt meegetrokken. Het is een statement van Keith Haring tegen racisme en tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid. Naast anti-racistische pamfletten, zien we in de eerste zaal protesten tegen kernwapens, de consumptiemaatschappij en homodiscriminatie. De toon voor de tentoonstelling is gezet. De poppetjes van Keith Haring zijn niet zo simpel als ze op het eerste gezicht lijken.

Het activisme van Keith Haring en de ondergrondse gay scene in New York vormen de rode draad van de tentoonstelling in BOZAR. Bewust is voor een thematische opbouw gekozen, waarin de volle breedte van Keith Haring’s werk wordt getoond. Naast schilderijen hangen prints, krijttekeningen, collages en video’s. Haring liet zich niet belemmeren door vorm.

Breed publiek

Keith Haring werd bekend bij het grote publiek doordat hij met krijt zijn figuurtjes tekende op lege reclameborden in de New Yorkse metro. In de tentoonstelling zijn 3 metroborden te zien, naast foto’s en video’s van Haring in actie. Je voelt in deze werken de snelheid van werken en de toegankelijkheid van zijn vormentaal.

‘Art is for Everyone’ staat er groot bij de ingang van de tentoonstelling. Ook toen Keith Haring beroemd werd en veel geld kon verdienen, zorgde hij dat zijn werk toegankelijk bleef. Tegen het advies van zijn galeriehouder in, liet hij zijn poppetjes afdrukken op prints, kleren en gebruiksvoorwerpen. Hoewel hij hierdoor als commercieel werd bestempeld door de kunstwereld, leverde het hem ongekende populariteit op bij het grote publiek.

Like a Virgin

Keith Haring ging ondertussen helemaal op in het uitgaansleven van New York. Zijn favoriete club was Paradise Garage, waar muziek centraal stond. Bovendien was het een plek waar homoseksualiteit geaccepteerd werd. Paradise Garage werd zo populair (‘de beste club aller tijden’) dat een nieuwe muziekstijl naar de club genoemd werd: ‘garage house’.

Op 16 mei 1984 organiseerde Keith Haring zijn verjaardagsfeestje in de club. Madonna trad op met het nummer ‘Dress You Up’ en droeg kleren die door Keith Haring ontworpen waren. Haring was op het hoogtepunt van zijn roem. In de tentoonstelling zijn beelden van het optreden te zien.

HIV

Keith Haring kwam vanaf het begin van de jaren 80 op voor homorechten. In het New York van de jaren 80 gingen veel van zijn homoseksuele vrienden dood aan AIDS. In de beginjaren van de AIDS epidemie was onduidelijk wat er aan de hand was en hoe de ziekte werd overgedragen. Bovendien zagen christenen in de ziekte een straf van god. De werken die Keith Haring maakte als reactie op deze AIDS epidemie zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling in BOZAR.

Hoewel Haring pleitte voor veilige seks, raakte hij geïnfecteerd met HIV. Haring’s intensieve leven vol kunst, muziek en seks kwam zo veel te vroeg ten einde. Hij overleed in 1990 op 31 jarige leeftijd. Maar zijn kunst werd ook na zijn dood gebruikt bij protesten en acties voor een betere wereld.

BOZAR - Keith Haring

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: