Kunst Nieuws

Schitterend ontwerp voor Boijmans, nu de financiën nog

Architectenbureau Mecanoo van Francine Houben presenteerde afgelopen week hun plannen voor het Museum Boijmans van Beuningen. Tussen de bestaande gebouwen zal een transparante vleugel van glas ontstaan. Ook ontwierp Mecanoo een nieuw parkpaviljoen om de museumtuin beter te verbinden met het museum. De plannen zijn schitterend, maar financieel is de uitbreiding nog niet rond.

Museum Boijmans van Beuningen ging in 2019 dicht voor een grootschalige verbouwing. De bestaande gebouwen van Van der Steur (1935) en Bodon (1972) waren verouderd. Er moet asbest verwijderd worden en het museum voldeed niet meer aan de richtlijnen voor brandveiligheid. Terwijl al een start is gemaakt met de renovatie van de bestaande gebouw, werd pas begin dit jaar besloten om Francine Houben en haar team een nieuw plan voor Boijmans te laten maken.

Glazen gang
Door vele verbouwingen en uitbreidingen was het niet altijd makkelijk om de weg te vinden in het Boijmans. Bezoekers raakten verdwaald in de vele gangen en zalen en wisten soms niet goed waar de ingang was. Mecanoo introduceert nu een lange glazen gang die tussen de gebouwen van Van der Steur en Bodon kronkelt. Vanuit deze ‘Mecanoo passage’ zijn alle museumzalen makkelijk te bereiken.

De architecten stellen bovendien de bouw van een nieuw Parkpaviljoen voor op de huidige parkeerplaats van de villa’s aan de Westersingel. Het museum krijgt zo twee ingangen: vanaf de straatkant en vanuit het Museumpark. In het Parkpaviljoen is ruimte voor een hoge tentoonstellingsruimte en een restaurant.

Financiën
De gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met een investering van 168,5 miljoen in de verbouwing van het Museum Boijmans van Beuningen. Voor dit bedrag kan al het achterstallig onderhoud worden uitgevoerd, de asbest worden verwijderd en kunnen kleine aanpassingen aan de bestaande gebouwen worden gemaakt. Het museum noemt dit het ‘basis-plus’ scenario.

Om de huidige plannen van Mecanoo uit te voeren is echter een wat ambitieuzer scenario nodig. Het museum wil daarom bij externe investeerders 55 miljoen euro ophalen om de nieuwe plannen mogelijk te maken. Volgens de laatste berichten is hier momenteel slechts 7,5 miljoen van toegezegd. Museum Boijmans van Beuningen heeft de komende tijd dus nog een flinke opdracht om de nieuwe plannen mogelijk te maken.

Bouw van het depot. Foto: Ossip van Duivenbode

Depot
Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe depotgebouw. Museum Boijmans van Beuningen maakte onlangs bekend dat het depot in het weekend van 25-27 september leeg zal worden opgeleverd. Bezoekers zijn dan mogelijk (afhankelijk van de coronamaatregelen) ook welkom voor een eerste blik.

Daarna zal het museum het gebouw gaan inruimen. In het najaar 2021 wordt het unieke depot officieel geopend. Vanaf dat moment is 45% van het gebouw publiek toegankelijk en kunnen bezoekers zelf door het depot struinen via educatieve ruimtes, presentatieruimtes, filmzalen en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. Het dakterras zal geheel gratis te bezoeken zijn. Museum Boijmans van Beuningen krijgt zo het eerste publiek toegankelijke depot ter wereld. Volgens de huidige planning zal het museum zelf pas in 2026 de deuren weer openen.

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Mecanoo architecten

1 reactie op “Schitterend ontwerp voor Boijmans, nu de financiën nog

  1. zelden een grotere aanfluiting gezien dan dit plan. wat precies de verbetering is van de sloop van de laatste uitbreiding uit 2003(!) is volslagen raadselachtig en je reinste kaptaalvernietiging. die uitbreiding was de beste die Boymans heeft meegekregen en wordt nu voor een ufo vervangen. de opgave een samenhangend museum te maken wordt volslagen genegeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: