Een Gebroken Beeldhouwer: Het Leven van Camille Claudel

Camille Claudel stond bekend om haar bronzen beelden doordrenkt van dramatiek en emotie. Maar, na een tumultueuze affaire met Rodin zonk ze weg in een diepe depressie. Uiteindelijk werd ze gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting, wat tragisch genoeg een voortijdig einde betekende van haar veelbelovende kunstcarrière.

Toen Vincent van Gogh in de psychiatrische inrichting van Saint-Rémy-de-Provence terecht kwam, bleef hij schilderen. Hij kreeg zijn eigen atelier in de inrichting en maakte er zijn mooiste werken, waaronder de Sterrennacht. Hoe anders was dit voor Camille Claudel. In 1913 werd ze tegen haar zin opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis van Ville-Évrard. Nooit zou ze nog een beeld maken.

Atelier van Rodin

Camille Claudel ontving haar opleiding aan de Académie Colarossi, een instelling die ook vrouwen toestond om naakten te bestuderen, een ongebruikelijke kans in die tijd. In 1885 trad ze toe tot het atelier van Auguste Rodin, wat het begin markeerde van een periode vol turbulentie. Hoewel Rodin en Claudel samenwerkten aan sculpturen, groeide er ook een gepassioneerde affaire tussen hen.

Claudel kreeg steeds meer succes. Ze kreeg een eervolle vermelding op de salon van 1888 met een beeld over Shakuntala. Het beeld is gebaseerd op een hindoeïstisch verhaal en toont de hereniging van Shakuntala met haar vader Dushyanta. Op de salon van 1892 kreeg ze veel log voor een buste van Rodin. Rodin noemde het beeld: ‘het best gebeeldhouwde hoofd sinds Donatello’. 

Spanning

Door het succes van Camille Claudel, komt haar relatie met Rodin onder druk te staan. Rodin maakte in de jaren steeds erotischere beelden, gebaseerd op zijn liefde voor Claudel. Ook ondertekent hij beelden van Claudel met zijn eigen naam. Hoe vaak dit gebeurde, is onduidelijk. Maak zeker is dat Claudel een grote invloed had op de stijl van Rodin. Ze was een belangrijke aandeel in zijn succes.

Rodin wilde niet weg bij zijn vrouw, maar verwekte wel twee kinderen bij Claudel. Volgens de memoires van Claudel’s vriendin, Jessie Lipscomb, weigerde Rodin echter deze kinderen te erkennen en werden ze door hem bij pleegouders ondergebracht. Na een abortus in 1892 bereikte Claudel haar breekpunt, waarna ze besloot Rodin te verlaten en haar eigen artistieke pad te volgen.

Ziekte

In de eerste jaren als zelfstandig kunstenaar maakte Claudel haar beroemdste beelden zoals de Wals en Op latere leeftijd. De bronzen hebben vaak diagonale composities vol dramatiek en emotie. Hiermee oogstte ze lof bij liefhebbers van net symbolisme en de Art Nouveau.

Maar toen de scheiding van Rodin definitief werd, raakte Claudel langzaam in een depressie. Ze wantrouwde andere mensen en kwam nauwelijks meer buiten. In 1913 besloot haar broer Paul Claudel, de beroemde Franse dichter, dat ze -tegen haar zin- moest worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Gedurende de laatste drie decennia van haar leven verbleef Claudel in een afgesloten inrichting, waar ze haar artistieke expressie volledig opgaf. Ondanks haar genezing in 1915, drong haar broer Paul aan op voortzetting van haar opsluiting. Hiermee werd tegen haar wil een tragisch einde gemaakt aan de veelbelovende loopbaan van een uiterst getalenteerde kunstenaar.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Elly schreef:

  Een in-triest verhaal dat u zonder opsmuk vertelt. Haar werk heeft mij altijd zeer aangesproken. Dank voor uw artikel. Ergens buiten Parijs is een museum dat haar levensverhaal vertelt, wie weet een tip voor uw lezers.

 2. jos bus schreef:

  Dat museum bevindt zich in Nogent-sur-Marne in het departement Val de Marne, aan de A4, even ten oosten van Parijs. Een kleine 5 uur vanuit Nederland.
  Inderdaad een diep-tragisch verhaal. La Valse is een waanzinnig mooi beeld dat zich van alle kanten bekeken even briljant toont.

 3. Leny schreef:

  Camille Claudel was een supertalent en naast een ego als Rodin bedreigend, zeker in die tijd. Het aanzien van mijnheer Rodin ging voor het succes van Camille. Helaas heeft haar broer ( bekend dichter) haar weinig verdedigd in de situatie met Rodin.
  Heel tragisch. Gelukkig wordt haar talent erkend en zeer gewaardeerd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: