Ontdek de magische tarottuin van Niki de Saint Phalle

In de Toscaanse heuvels ligt een magische wereld verborgen. Met felle kleuren en spiegels komt het tarotkaartspel tot leven. De tuin is het levenswerk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Niki de Saint Phalle!

In de door mannen gedomineerde kunstwereld van de jaren 60 vierde Niki de Saint Phalle het vrouwenlichaam. Al in de prehistorie stond het vrouwenlichaam voor kracht, schoonheid en vruchtbaarheid. De oudste beelden ter wereld zijn daarom allemaal vrouwenbeelden. De Saint Phalle maakte voluptueuze en kleurrijke lichamen. Ze noemde de beelden “Nana’s”.

Nana

Niki de Saint Phalle ontwierp de eerste Nana’s halverwege de jaren 60 van papier-maché. Ze benadrukte de ronde vormen van het vrouwenlichaam niet alleen door buik, borsten en billen te vergroten, maar ook met kleurrijke schilderingen. Al snel ging ze werken met polyester, waardoor beelden ook in de openlucht konden staan.

De Nana’s van De Saint Phalle vieren altijd feest. Vrolijk dansend in musea, op pleinen en in parken. Het is alsof de wereld van Niki de Saint Phalle alleen maar uit plezier bestond. Maar de werkelijkheid was anders. Al vanaf de jaren 70 leed De Saint Phalle aan een ernstige longziekte, vanwege de toxische gassen en polyester stofdeeltjes die vrijkwamen bij het maken van haar beelden.

Tarot

Vanwege haar zwakke gezondheid bracht De Saint Phalle veel tijd door in de bergen van Zwitserland. Geïnspireerd door het werk van Gaudi en de Sacro Bosco tuinen in Bomarzo, maakte ze hier het plan om een beeldentuin te starten. Kunst maakte haar weer gezond en daarom wilde ze een monumentale beeldentuin maken die op zijn beurt anderen zou genezen.

Zo’n 100km boven Rome kocht ze een stuk land voor een beeldentuin gebaseerd op tarot. In 1980 begon De Saint Phalle met haar team aan “de Magiër”. De Nederlandse kunstenaar Doc Winsen verzorgde samen met haar man, Jean Tinguely, het meeste laswerk voor de beelden. Voormalig postbode Ugo Celletti was verantwoordelijk voor het mozaïekwerk.

de Dood en de Geliefden in de Tarottuin – Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Bezoek

De bouw van de tarottuin nam uiteindelijk ruim 30 jaar in beslag en kostte ongeveer 5 miljoen euro. Om geld in te zamelen voor het project verkocht Niki de Saint Phalle in de jaren 80 beelden, vazen en lampen in de vorm van slangen. Ook woonde ze vanaf 1983 in de tuin. Er was een klein appartement ingericht in “de Keizerin”.

Een wandeling door de tuin is alsof je door een caleidoscoop kijkt. Overal zijn kleuren en weerspiegelingen te zien. Sommige beelden van het tarotspel zijn goed herkenbaar zoals de Dood of de Geliefden. Andere beelden hebben misschien iets meer uitleg nodig, maar altijd zijn ze speels en vrolijk.

de Zon, de Ster en de Keizer in de Tarottuin – Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Hoewel haar gezondheid steeds slechter werd, bleef Niki de Saint Phalle tot aan haar dood in 2002 aan de tuin werken. Sinds 1998 is de tarottuin te bezoeken. De opbrengsten worden gebruik voor onderhoud en restauratie. Zo blijft de droom van Saint Phalle voortbestaan.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. ellyvandoorn schreef:

    Mooi artikel over het werk van een bijzondere vrouw

  2. Ans van Genderen schreef:

    In 2005 las ik slechts 2 regels over dit voor mij onbekende kunstwerk in een ANWB gids. Het bezoek was een overweldigende ervaring van rondlopen in vormen, kleuren en spiegels. De betekenis ervan is een extra facet, voorop stond de emotie, overgebracht door een geweldige kunstenaar en haar man.

  3. Marcel schreef:

    Nederlandse kunstenaar heet Dok van Winsen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: