Mark Dion vecht tegen uitsterven van diersoorten

De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion vraagt in zijn werk aandacht voor natuur, klimaatverandering en biodiversiteit. In de traditie van de 16e eeuwse ‘Wonderkamers’ verzamelt hij objecten, die ons confronteren met de verwoesting door de mens.

“Sommige kunstenaars schilderen, andere maken beelden, maar ik ga shoppen”, aldus de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Vlooienmarkten, tweedehands winkels of kopen uit de kofferbak, Dion is dol op spulletjes. In zijn verzamelingen maakt hij de gevolgen van kapitalisme voor natuur en milieu zichtbaar.

Cabinet of Extinction – Mark Dion

Uitstervende dieren

Het is een treurige aanblik. Een kast met uitgestorven en ernstig bedreigde diersoorten. Mark Dion maakt de gevolgen van menselijk handelen pijnlijk zichtbaar. De Indiase neushoorn en de Chinese Bahaba staan als trofeeën in Dion’s “Cabinet of Extinction”.

In “Killers Killed” confronteert Dion ons met dierenleed van alledag. Ratten, duiven en coyotes hangen opgeknoopt aan een boom. Dieren die gewoon hun instinct volgen en proberen te overleven, maar door de mens massaal gedood worden omdat ze voor overlast zorgen. Het toont de mensen als meest verraderlijke roofdier van allemaal.

Protest

Mark Dion is een protestkunstenaar, die zijn mening niet opdringt. Hij zorgt met confronterende beelden voor introspectie. Hij laat je zelf nadenken over onze omgang met de natuur.

De mens heeft de wereld maakbaar gemaakt en we verwachten dat de natuur zich aanpast. Typerend voor deze omgang met de natuur is Dion’s ‘tropisch regenwoud in een kruiwagen’. Of neem in eigen land de omgang met wolf. We zijn voor terugkeer van de wolf, maar hij mag geen overlast bezorgen. Recent toonde de Kunsthal Dion’s cynische commentaar: een wolf in de aanhangwagen.

Macabre Treasury – Mark Dion

Mark Dion in Nederland

De afgelopen jaren is Mark Dion’s werk veel in Nederland te zien geweest. Zo maakt hij van Museum de Domijnen een grote Wunderkammer tijdens de tentoonstelling “Macabre Treasury” in 2013. Ook destijds was er veel aandacht voor uitstervende dieren, die op kisten met “FRAGILE” in het museum stonden.

Het Drents Museum toonde in 2016 een “The Library for the Birds” waarin levende vogels leefden in een kooi met boeken en wetenschappelijke objecten. Midden in de installatie stond een boom. Het is een kunstwerk dat hoop biedt. Misschien dat de kennis van deze levensboom kan helpen om de natuur te redden en de gevangen vogels te bevrijden.

Lees alle artikelen uit de zomerserie van 2022 over dieren:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie