Zomerserie

Het Geheime Museum met Erotische Kunst uit Pompeï

In navolging van de succesvolle zomerserie over het naakt in 2016, zal de zomer van 2017 in het teken staan van ‘verboden kunst’. De komende weken vindt u hier vijf verhalen over kunstwerken die om verschillende reden werden verboden, werden verborgen en soms zelfs werden vernietigd. Vandaag nemen we u mee naar Napels waar honderden jaren lang een geheim museum was met erotische kunst uit pompeï!

In 1819 kwam koning Frans van Napels met zijn vrouw en dochter naar een tentoonstelling met opgravingen uit Pompeï kijken. Pompeï was een Romeinse stad die door een uitbarsting van de Vesuvius in het 79 volledig onder het lava verdween. Duizenden mensen zijn bij deze ramp om het leven gekomen. Ze verdwenen met huizen en al onder de kolkende massa. In de 18e eeuw werden de resten van Pompeï herontdekt en tientallen jaren lang werden opgravingen verricht om de overblijfselen van de Romeinse stad terug te vinden.

Geheime Museum van Erotische Kunst
Koning Frans was benieuwd naar de Romeinse overblijfselen die door de archeologen waren gevonden. Maar toen hij zag wat in Napels tentoongesteld werd, kreeg hij het schaamrood op de kaken. In het museum hingen fresco’s met expliciete seksscènes, beelden van seks tussen dieren en satyrs en mozaïeken vol naakte mannen en vrouwen. Hij wilde niet dat zijn vrouw en dochter deze pornografie zagen. Sterker nog, hij vond dat mensen voor deze vulgaire afbeeldingen beschermd moesten worden.

Daarom werd in 1821 het Geheime Museum van Napels opgericht. In deze afgesloten kamers binnen het Nationaal Archeologisch Museum van Napels werden alle ‘onfatsoenlijke’ beelden, fresco’s en voorwerpen bewaard. In 1849 werd zelfs de hele toegang naar deze kamers van bakstenen muren afgesloten, zodat de voorwerpen voor altijd opgeborgen zouden blijven.

Wat was er te zien in het geheime museum?
De collectie erotische kunst uit Pompeï en Herculaneum bestond uit fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken. Het meest schokkende stuk was voor veel mensen het beeld waarin een satyr seks heeft met een geit. Maar ook de zogenaamde ‘Venus in Bikini’, waar de godin Venus staat afgebeeld in goudkleurige en weinig verhullende onderkleding, behoort tot de meest bekende werken uit het museum.

De werken laten zien dat de Romeinen een veel vrije seksuele moraal hadden. Veel fresco’s werden gevonden in ruimtes die hoogstwaarschijnlijk als bordeel in gebruik zijn geweest. Maar seksueel getinte afbeeldingen zijn ook gevonden in slaapkamers van rijke Romeinen. Amuletten van falussen werden door Romeinse burgers om hun nek gehangen om slechte geesten te verdrijven.

Geschiedenis van de Erotische kunst
Het geheime museum van Napels met de verboden erotische kunstvoorwerpen was eeuwenlang gesloten voor publiek. Alleen met speciale toestemming van de koning kregen mannen toegang om onderzoek te doen naar de Romeinse voorwerpen. De erotische fresco’s die achterbleven in Pompeï werden afgedekt, maar waren tussen 1850 en 1960 wel te bekijken voor mannen (geen vrouwen) tegen extra betaling. In 1960 werd het geheime museum in Napels onder druk van de seksuele revolutie tijdelijk geopend, maar al snel kwam er weer een slot op de deur.

Pas sinds 2000 is de erotische collectie van het museum voor publiek te bekijken. De enige restrictie die het geheime museum tegenwoordig nog kent, is dat minderjarige onder begeleiding van een volwassene naar binnen moeten. Op uw volgende reis naar Italië kunt u zich dus zelf vergapen aan de verboden erotische kunst van Pompeï.

Verboden Kunst - Entartete Kunst

1 reactie op “Het Geheime Museum met Erotische Kunst uit Pompeï

  1. André Bouma

    Pompei werd nooit bedolven onder lava, maar onder as en steen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: