Kunstkalender Mei 2021 – Heropening van de musea aanstaande?

De musea zitten nog steeds potdicht, maar de opening lijkt steeds dichterbij te komen. //Vensters kijkt alvast vooruit naar een aantal veelbelovende tentoonstellingen. Bovendien selecteerden we de hoogtepunten op tv en op het web. Hierbij onze kunst-tips voor mei!

Update (13-5): De musea zullen in mei nog gesloten blijven. Voorlopig lijkt de opening van de musea met toegangstesten na veel protest uit de sector van tafel. Het kabinet mikt nu op een opening van de musea op 9 juni, ze maken hierover tijdens een persconferentie op 1 juni meer bekend. Een uitzondering op deze regel zijn de buitenmusea. Zij zullen bij dalende cijfers weer openen op 19 mei. 

Opening musea met toegangstesten
Volgens het openingsplan van het kabinet zouden de musea met toegangstesten weer open moeten gaan vanaf 11 mei (stap 2). Tijdens de museumweek in april zijn in heel Nederland daarom pilots uitgevoerd met toegangstesten. Toch lijkt het er op dat de toegangstesten op korte termijn nog niet worden ingevoerd.

De Eerste en Tweede Kamer moeten de wet nog goedkeuren die het gebruik van testbewijzen mogelijk moet maken. Vanwege de vele vragen rondom de kosten en de ethische aspecten van de testen is het debat hierover uitgesteld. Op het moment van schrijven is onduidelijk wanneer het wetsvoorstel behandeld gaat worden. Stap 2 van het openingsplan is vanwege de hoge ziekenhuisbezetting sowieso uitgesteld naar op zijn vroegst 18 mei.

Opening musea zonder testen
Bij de derde stap van het openingsplan zouden de musea zonder toegangstesten weer open mogen. De overige maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes blijven bestaan. Oorspronkelijk stond deze stap gepland voor 26 mei. Maar gezien het uitstel van stap 2 is de verwachting dat deze datum niet gehaald gaat worden.

Tentoonstellingen deze maand

Op het moment van schrijven is onbekend wanneer de musea weer open gaan en welke musea deel gaan nemen aan de opening met toegangstesten. Zodra er meer duidelijk is, zal //Vensters een groot overzicht op de website brengen van alle tentoonstellingen in Nederland. Onderstaand een paar exposities waar we naar uitkijken

Slavernij
Rijksmuseum, Amsterdam
Voor het eerst richten we onze blik op slavernij in de Nederlandse koloniale periode. Een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis. Een periode waarin mensen tot bezit en objecten in administraties werden gemaakt. In de tentoonstelling vertellen we tien waargebeurde verhalen van mensen die hierbij betrokken waren. Tien persoonlijke verhalen over mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt of slavenhouder waren. Of over mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?

de Pest
Valkhof Museum, Nijmegen
Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het Valkhof museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd.

Voices of Fashion
Centraal Museum, Utrecht
Voices of Fashion gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modetijdschriften en modeshows. Voices of Fashion neemt u mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI. 

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Roofkunst (BNNVARA)
Vrijdag 7 mei om 22h30 op NPO2
Sinds 1924 staat de adembenemend mooie buste van koningin Nefertiti, één van de bekendste oudheden uit Egypte, in het Neues Museum in Berlijn. Voor de Egyptenaren is het duidelijk, dit kunstwerk van ongekende schoonheid moet naar Egypte; Nefertiti is het symbool voor vrouwelijk leiderschap, een boegbeeld voor het Egyptische volk. De Duitse museumdirecteur is in het bezit van het bewijs dat de buste rechtmatig is meegenomen. In Egypte beweren ze dat er gesjoemeld is en de buste onder verdachte omstandigheden het land heeft verlaten, de emoties lopen hoog op. Erik Dijkstra duikt in de kwestie in deze 4e aflevering van de serie Roofkunst.

Hier zijn de van Rossems (NTR)
Vanaf 8 mei wekelijks om 20h30 op NPO2
Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent gaan op stap in steden in Nederland of net over de grens. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. Dit jaar bezoeken ze o.a. Assen, Kampen en Nijmegen.

Kunstboek van de Maand

Corrie & Joseph
Wat gebeurt er als je vrouwen in Spakenburgse klederdracht fotografeert in de wereld van de hedendaagse kunst? Kunstenaarsduo het Wilde Oog (Inge van Run en Hans Lemmerman) reist al twee decennia door Nederland met de Spakenburgse diva’s: Corrie, Hendrikje, Wijmpje en Mengsje. De vrouwen zijn altijd gekleed volgens de traditionele klederdracht van Spakenburg en laten zich fotograferen tussen o.a. de Land Art van Flevoland en de kunstwerken in het Stedelijk Museum. Het levert een bijzonder contrast op.

De Spakenburgse diva’s ontsnappen met hun medewerking aan dit bijzondere kunstproject aan de tradities van hun dorp. Ze zijn nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. De foto’s dwingen je verder te kijken dan hun klederdracht. Ze zetten je aan het denken: Hoe traditioneel zijn deze vrouwen eigenlijk?

Foto: Het Wilde Oog

De foto’s van de vrouwen bij de betonnen olifanten aan de A6 zijn veelzeggend (kunstenaar: Tom Claassen). De Spakenburgse diva’s zijn naast de moderne kunst even vervreemdend, als de betonnen olifanten naast de snelweg. Onze perceptie van kunst verandert door de omgeving waarin we de werken zien. Juist door de vrouwen in klederdracht voor de kunstwerken te zetten, gaan we ook anders naar de werken kijken.

In het boek Corrie en Joseph gaan de Spakenburgse diva’s de confrontatie aan met het gedachtengoed met de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Volgens Beuys was ieder mens een kunstenaar. Met performances en interventies in de openbare ruimte en met alledaagse voorwerpen bracht hij kunst dichtbij het publiek. In de jaren 70 was Beuys met zijn Fluxuskunst één van de meest invloedrijke kunstenaars van Europa.

Foto: het Wilde Oog

De traditie van de klederdracht en de revolutionaire kunst van Beuys lijken in eerste instantie ver uit elkaar te liggen. Maar ze vinden elkaar in de expressiviteit van hun voorkomen. De strakke enscenering van de foto’s door het Wilde Oog benadrukt hoe theatraal klederdracht en kunst zijn.

Corrie & Joseph
Het Wilde Oog
42 euro (incl verzending)
www.hetwildeoog.nl

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers en musea om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Museum Escape Game
@ https://www.museum.nl/nl/museumkids/museum-escape-game
Kinderen: Speel deze vakantie hét spannendste museum detectivespel. Ontrafel het mysterie van de verdwenen pronkstukken. 

Grote Rijksmuseum Pubquiz
@ https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis/pubquiz
De Grote Rijksmuseum Pubquiz verenigt het nuttige met het aangename. Dit kant- en klare pakket biedt jou en je vrienden een avond plezier en zorgt er ook nog eens voor dat je allerlei (on)zinnige feitjes leert over de Nederlandse kunst en geschiedenis.

Kröller-Müller Museum: Tijdreizen
@ https://krollermuller.nl/online-videoserie-tijdreizen
In de online videoserie Tijdreizen neemt onderzoeker Isabelle Bisseling je aan de hand van de Tijdlijn mee op reis door de museumgeschiedenis van het Kröller-Müller.

Vogue: Investeren in kunst: alle do’s en don’ts volgens experts
https://www.vogue.nl/cultuur/cultuur-interviews/a35805069/investeren-kunst-young-stedelijk-young-collectors-circle/
Het is belangrijk om te weten wát je koopt, voordat je al je geld spendeert aan een kunstwerk. In het kunstkatern van Vogue daarom tips en tricks bij de aankoop van een kunstwerk. Vogue heeft maandelijks een kunstkatern met verrassende artikelen of lifestyle en kunst. Neem hier een proefabonnement op Vogue om dit zelf eens te ontdekken!

Feestdagen en herdenkingen

Mei 2021
5 mei:
 Bevrijdingsdag
9 mei: Moederdag
12 mei: Hemelvaartsdag – katholieke herdenking
21 mei: Albrecht Dürer 550 jaar geleden geboren
31 mei: Visitatie – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie