Kunstkalender Mei 2019 – Ai Wei Wei, Ed van der Elsken & Armando

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Wat heeft mei te bieden?

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Walid Raad
Vanaf 18 mei 2019 in het Stedelijk Museum, Amsterdam
Het Stedelijk Museum presenteert de eerste solotentoonstelling van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad (1967) in Nederland. In Let’s be honest, the weather helped toont hij zijn scherpe, kritische, geëngageerde en vaak geestige visie op de complexiteit van de Libanese oorlogen (1975-1991) en op de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten. De tentoonstelling bevat alle media waar Raad gebruik van maakt, zoals film, fotografie, multimedia installaties, performances en essays, en zal ook nieuw werk bevatten dat voor het eerst getoond wordt. Walid Raad analyseert de historische, politieke, economische en esthetische aspecten van oorlog. In elke zaal zullen nieuwe combinaties te zien zijn van werken uit de drie grote projecten waaraan Raad sinds de jaren 80 werkt en waarin hij de historische, politieke, economische en esthetische aspecten van oorlog analyseert.

Ai Wei Wei
Vanaf 18 mei 2019 in de Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, Düsseldorf
“Alles is kunst, alles is politiek”: met deze woorden vat de internationaal befaamde hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei het basisprincipe van zijn werkwijze samen. Dit motto is ook het leidmotief van zijn grootste tentoonstelling in Europa tot nu toe, die tegelijkertijd te zien is in de K20 en de K21 van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Grootschalige werken en een uitgebreid behang transformeren de museumzalen in dichte, toegankelijke installaties. De nauwe verwevenheid van politieke betrokkenheid met artistieke activiteit in het oeuvre van deze belangrijke en omstreden kunstenaar maakt het mogelijk hedendaagse tegenstellingen tastbaar te maken. Ai Weiwei, die in 1957 in Beijing werd geboren, wordt wereldwijd gevierd als kunstenaar, architect, curator, filmregisseur en fotograaf.

Ed van der Elsken in Kleur
Vanaf 25 mei 2019 in Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven. Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van al zijn kleurenfoto’s. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. Een PR offensief en een succesvolle (crowd)funding hebben ertoe geleid dat het museum in 2016 van start ging met het grootste fotorestauratieproject – ruim 42.000 dia’s – uit de Nederlandse geschiedenis. Onlangs werd de laatste dia schoongemaakt en daarmee is het kleurenwerk van Ed voorgoed gered van de ondergang en kan er voor het eerst een groot overzicht van zijn kleurenwerk getoond worden aan het publiek.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Het Voorval – Armando en de mythe (NTR)
Donderdag 9 mei om 22h55 op NPO2
Het verhaal van het allesbepalende voorval, dat centraal staat in de jeugd van Armando: tijdens de Tweede Wereldoorlog doodt een jongen in het bos een Duitse soldaat. Was Armando betrokken bij de noodlottige gebeurtenis of heeft hij een tragedie van mythologische proporties bedacht?  Je leven wordt gevormd door wat er in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Het verhaal over de moord op de Duitse soldaat komt in Armando’s werk in vele vormen terug; een noodlottig treffen, een slachtoffer die dader wordt, een schuldig bos dat alles zag maar zwijgt. Filmmakers Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo gaan op zoek naar antwoorden.

Nu te zien! (AVROTROS)
Wekelijks op woensdag om 21h45 op NPO2
In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage en De Nieuwe Kerk Amsterdam), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Ann Demeester (Frans Hals Museum) en Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht) het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is.

Klimt & Schiele – Eros & Psyche
Vanaf 30 mei in de bioscoop
1918. Toen het gebrul van de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog stilviel, liep in Centraal Europa, in Wenen, een gouden eeuw op haar laatste benen. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begon uiteen te vallen. In de nacht van 31 oktober stierf Egon Schiele, thuis in zijn eigen bed, als één van de 20 miljoen slachtoffers van de Spaanse griep. Hij stierf terwijl hij de onzichtbare ziekte in de ogen keek, op de enige manier die hij kende: door hem te schilderen. Hij was 28 jaar oud. Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken te bewonderen in de grote hal van het ‘Secession’ gebouw: 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen. Dit was zijn eerste succesvolle tentoonstelling, een viering van een nieuwe schildersopvatting waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden. Een paar maanden eerder was zijn mentor en vriend Gustav Klimt overleden. En nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visionairs – tussen de Art Nouveau en Expressionisme in – wederom een centrale rol in, naast de werken van ontwerper en schilder Koloman Moser en architect Otto Wagner, die ook beiden stierven in Wenen in hetzelfde jaar 1918. Deze filmgebeurtenis voert de kijker langs de statige hallen van het Albertina, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea, zoals het Leopold Museum, het Sigmund Freud Museum en het Wener Museum.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

The Art Couch: De grootstad als inspiratiebron: Michael Wolf
@ https://www.theartcouch.be/top-4/michael-wolf/
Vorig week overleed volledig onverwacht de Duitse topfotograaf Michael Wolf. The ArtCouch kijkt terug op zijn werk.

New York Times: Why Notre-Dame Was a Tinderbox [EN]
@ https://www.nytimes.com/interactive/2019/04/17/world/europe/notre-dame-cathedral-fire-spread.html
Interactief overzicht van hoe de vlammen in zich in de Notre Dame zo snel konden verspreiden.

Volkskrant: Project Rembrandt-winnaar Sebas Groot wil geen boos werk maken, maar heeft wél iets te vertellen
@ https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/project-rembrandt-winnaar-sebas-groot-wil-geen-boos-werk-maken-maar-heeft-wel-iets-te-vertellen~bb9793c0/
Interview met Sebas Groot, winnaar van het tv-programma Project Rembrandt.

Feestdagen en herdenkingen

Mei 2019
2 mei: Leonardo da Vinci – 500 jaar geleden overleden
12 mei: Moederdag
24 mei:
 Philips Wouwerman 400 jaar geleden geboren
30 mei:
Hemelvaart – katholieke feestdag
31 mei: de Visitatie – katholieke herdenkdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie