Kunstkalender December 2021 – Belgische Meesters, Rob Scholte & Mathias Withoos

Komende maand openen tentoonstellingen met Belgische meesters in het Singer Laren, de familie Withoos in Museum Flehite en Rob Scholte in Museum de Fundatie. Lees hier onze kunst-tips voor December 2021!

De achterkant van De Nachtwacht in de glazen ruimte – foto: Rijksmuseum

Achterkant van de Nachtwacht in het Rijksmuseum
Afgelopen maand is De Nachtwacht van zijn oorspronkelijke plek gehaald. Daarmee startte het laatste onderdeel van de onderzoekfase van Operatie Nachtwacht, het grootste onderzoeksproject naar het schilderij van Rembrandt ooit. Rembrandts meesterwerk was van de muur gehaald en in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij konden bestuderen. Ook bezoekers konden tijdelijk de achterkant van de Nachtwacht bekeken.
Meer weten over de geschiedenis van Nachtwacht?

In de laatste maand van het jaar openen in Nederland en Vlaanderen weer schitterende tentoonstellingen! KunstVensters zet voor u de belangrijkste expo’s op een rijtje:

Mooi Oud
Kröller-Müller Museum, Otterlo, vanaf 4 december 2021

Weinig mensen weten dat Helene Kröller-Müller naast kunst van haar eigen tijd ook oude kunstwerken verzamelde, niet alleen schilderijen, maar vooral veel tekeningen. Speciaal voor de tentoonstelling Mooi oud. Drie eeuwen tekeningen uit de Kröller-Müllercollectie is een selectie gemaakt van de honderd mooiste en meest bijzondere oude tekeningen, van de 16de tot de vroege 19de eeuw. Een aantal van deze werken wordt voor eerst in de geschiedenis van het museum getoond. Het Kröller-Müller Museum bezit ongeveer duizend tekeningen van vóór 1850, met name uit de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden en Italië. Het merendeel maakt deel uit van de ruim 11.500 objecten tellende kunstcollectie van Helene Kröller-Müller.

Belgische Meesters
Singer Museum, Laren, vanaf 7 december 2021

Belgische meesters biedt een overzicht van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte. Aan bod komen respectievelijk het impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. De tentoonstelling is samengesteld uit hoogtepunten van het Brusselse Museum van Elsene. De kunstwerken zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor de fantasie. Onze zuiderburen leggen daarbij een onmiskenbaar plezier aan de dag voor het bizarre en de vervreemding. Met meesterwerken van onder meer Léon Frédéric, Willy Finch, Georges Lemmen, Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Jos Albert, Willem Paerels, Rik Wouters, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Paul Delvaux en René Magritte.

Ander licht op Withoos
Museum Flehite, Amersfoort, vanaf 12 december 2021

De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos’, met een oppervlakte van ruim 800 m2, hangen tachtig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos. Bij de tentoonstelling wordt een omvangrijke oeuvrecatalogus gepresenteerd, samengesteld door gastconservator en Mathias Withoos-kenner Albert Boersma. Daarnaast verschijnt er ook een catalogus met het fotografisch werk van Hans Withoos.

Rob Scholte – Reproductie verplicht
Museum de Fundatie, Zwolle, vanaf 18 december 2021

Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door Rob Scholte (geboren Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden, die hij zichzelf toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor hem, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt Scholtes kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie Zwolle laat een omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 DecemberNeo MatlogaHermitage, Amsterdam
4 DecemberLascaux 3DPrehistomuseum, Flémalle
11 DecemberCharlotte DumasHuis Marseille, Amsterdam
11 DecemberOscar MurilloGEM, Den Haag
16 DecemberGrayson PerryKunstmuseum Den Haag, Den Haag
17 DecemberKeizer DomitianusRijksmuseum voor Oudheden, Leiden
18 DecemberOntdekking van het HedenNoordbrabants Museum, Den Bosch

Aanraders op TV in de komende maand:

Treasures of the World
Wekelijks op zondag om 20h55 op CANVAS

Griekenland wordt gezien als de bakermat van de Westerse beschaving. Na een verkenning van Athene reist Bettany naar Nafplion, een van Griekenlands meest romantische steden. In Sparta komt Bettany erachter dat de Grieken niet alleen beroemd zijn geworden door hun prachtige artistieke prestaties en epische monumenten, maar ook om hun ideeën. In Aegae is ze getuige van een wonderlijke ontdekking. Ten slotte gaat ze naar een Olympia zonder toeristen en naar de opgravingen in Epidaurus, waar ze bewijst dat de akoestiek in het oude theater nog steeds perfect is.

Nu te zien! (AVROTROS)
Wekelijks op zaterdag om 21h15 op NPO2

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. In de zomer slaat de reislust helemaal toe en gaan de museumdirecteuren ook de grens over.

Tijl en de Negende van Beethoven (AVROTROS)
Vanaf zondag 19 december wekelijks om 19h30 op NPO2

Tijl Beckand reist door het leven en werk van de geniale componist Beethoven. Voor Tijl Beckand is de Negende een rode draad in zijn leven. In de 6-delige reeks vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Daarnaast gaat hij ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van dit mythische meesterwerk, zonder zelf ook maar een noot te kunnen lezen. Om dat te bereiken gaat hij bijna drie jaar in training bij Jules van Hessen. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven.

5 DecemberSinterklaaskatholieke herdenking & kinderfeest
8 DecemberOnbevlekte ontvangeniskatholieke herdenking
21 DecemberWinter
25 DecemberKerstmiskatholieke feestdag
28 DecemberKindermoord in Bethlehemkatholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie