Kunstkalender Maart 2021 – De Nieuwste Kunst in de Openbare Ruimte

De musea zitten nog steeds potdicht en daarom zijn er deze maand helaas geen nieuwe tentoonstellingen te melden. //Vensters kijkt daarom naar spannende nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte! Bovendien selecteerden we de hoogtepunten op tv en op het web. Hierbij onze kunst-tips voor maart!

Tentoonstellingen deze maand

Vanaf komende week gaan we op onze website alvast vooruit kijken naar de tentoonstellingen, die na de lockdown te zien zullen zijn.
Maar nu de musea nog steeds gesloten zijn, heeft //Vensters drie gloednieuwe buitenkunstwerken geselecteerd die afgelopen jaar zijn geplaatst. Dit als vervolg op ons grote overzicht van kunst in de openbare ruimte!

Masker van Nijmegen – Andreas Hetfeld
Veur-Lent, Nijmegen
Aan de rivier de Waal staat een gigantisch Romeins masker van 6 bij 5,5 meter groot. Het is een kopie van een masker uit museum het Valkhof in Nijmegen. Met dit masker uit de eerste eeuw, moest een Romeinse soldaat de vijand angst inboezemen. Kunstenaar Andreas Hetfeld ontwierp het beeld, waar je via een trap in kan klimmen. Bezoekers kijken zo door de ogen van het masker naar Nijmegen. Hoewel het masker schitterend op het nieuwe stadseiland is geplaatst, moet het binnenkort plaatsmaken voor woningbouw. Maar in korte tijd is het beeld zo populair geworden, dat inwoners van Nijmegen proberen het beeld op de huidige plek te behouden.

Ling Zhi Helicopters

Ling Zhi Helicopters – Huang Yong Ping
Kop van de Rijswijkse Landingslaan, Leidschenveen-Ypenburg, Den Haag
Huang Yong Ping gevallen realiseerde met Ling Zhi Helicopters  een intrigerend en reusachtig ensemble van drie ‘paddenstoel-helicopters’. Als de wind waait draaien op de ‘hoeden’ zachtjes de helicopterwieken en lijkt het alsof het werk hier net is geland. Op deze plek bevond zich tussen 1936 en 1987 het vliegveld Ypenburg. Ling Zhi is de naam van een kleine paddenstoel die in China groeit op oude bomen en in de bergen. In de traditionele Chinese medicijnleer en volgens het Taoïstische geloof is de Ling Zhi paddenstoel een medicijn om je te verzekeren van een lang leven. Huang Yong Ping koos ervoor om drie exemplaren van deze soort paddenstoel uit te vergroten.

Bospoldervos

Bospoldervos – Florentijn Hofman
Schiedamseweg, Bospolder-Tussendijken, Rotterdam
De Bospoldervos is zestien meter lang en tien meter hoog met een mooie oranje tint en een plastic zakje in zijn bek. Het geheel weegt 65 ton. Het ontwerp is gemaakt door Florentijn Hofman, die met dit kunstwerk een relatie tussen de stad en de natuur weergeeft. Met zijn vos wilde hij een beeld maken dat gaat over hoe de natuur zich in stedelijke randgebieden onder de metrobaan door de stad binnenwerkt. De natuur draagt bij aan het welzijn van de stedelijke mens. Hofman kwam op twee manieren tot dit ontwerp. De eerste is de zo onsterfelijke benaming van deze stadswijk, Bospolder-Tussendijken – een samenstelling van bos, polder en dijken. Het herinnert aan een onzichtbaar verleden. De tweede manier was door de Schiedamseweg nader te bestuderen. De straat kent nog veel aandachtspunten, maar ondernemers en bewoners zagen wel wat in een kunstwerk als trekker en creëerden zo een echte blikvanger.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Sterren op het Doek (MAX)
Wekelijks vanaf 13 maart om 20h30 op NPO2
Verschillende prominenten geven zich over aan de doorgrondende blikken van drie schilders én de prikkelende vragen van presentator Özcan Akyol in Sterren op het Doek van MAX. Wat laten ze van zichzelf zien? En wat juist niet? Na afloop kiest de geportretteerde één schilderij uit en de twee overgebleven schilderijen worden geveild.

Close Up: Ik ben een zwarte beekdhouwer (AVROTROS)
Woensdag 24 maart om 23h00 op NPO2
De documentaire ‘Ik ben een zwarte beeldhouwer’ is een filmische zoektocht naar de verbeelding en de inspiratie van de Amsterdamse kunstenaar Nelson Carrilho die met zijn bronzen beelden uitdrukking geeft aan zijn Afrikaanse afkomst. In deze tijd van polarisatie voelt Carrilho de pijn van het koloniale verleden en zet die om in monumenten die de samenleving verbinden. Filmmaker Robin van Erven Dorens reist met Carrilho mee naar zijn geboortegrond op Curaçao, naar Zuid-Italië, waar hij een monument wil neerzetten voor vluchtelingen en filmt hem aan het werk in zijn atelier in de Amsterdamse Jordaan.

Kunstkalender - Op het internet

Nu de musea opnieuw gesloten zijn, geeft //Vensters graag een aantal tips voor online museumbezoek:

Oude Kerk: Dennis Rudolph laat engelen zweven
@ https://oudekerk.nl/programma/kunstenaar-dennis-rudolph-laat-engelen-zweven-boven-de-oude-kerk/
Berlijnse kunstenaar Dennis Rudolph maakte een nieuw werk voor de buitenzijde van de kerktoren: The 5 Minute Apocalypse.

Kunstdwalingen
@ https://www.kunstdwalingen.nl/
Krina dwaalt met je door de beeldende kunst. Volkomen willekeurig en op een luchtige wijze. 

Rijksmuseum Boerhaave: Besmet
@ https://boerhaave.buzzsprout.com/
Besmet! is een zesdelige podcast over epidemieën vroeger en nu. De serie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet in Rijksmuseum Boerhaave! 

Feestdagen en herdenkingen

Maart 2021
16 maart: Antoine-Jean Gros – 250 jaar geleden geboren
20 maart: Start van de Lente
22 maart: Ontsnapping Hugo de Groot in de boekenkist – 400 jaar geleden
23 maart: Jean-Paul Laurens – 100 jaar geleden overleden
25 maart: Annunciatie – katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: