De toekomst is nat en dat kunnen we nu al zien

Kadir van Lohuizen / NOOR Rising Tide, Jakarta, Indonesia December 2018 A newly build sea wall is not very effective. Pluit is an area in the north of Jakarta and is particularly vulnerable for sea level rise and the sinking of the city. The city is fortifying the area with a new sea wall. Until now millions of people are being protected by a small wall Jakarta is facing a rising sea level, but moreover it’s sinking. Due to groundwater extraction, used by many high rises, northern Jakarta sinks about 25 centimetres a year, central Jakarta a bit less, but still considerable. If nothing happens the greatest part of Jakarta will be under water by 2050. A masterplan to protect Jakarta against the rising sea level has been put on halt. The government is considering to move Jakarta.

Fotograaf Kadir van Lohuizen trekt al tien jaar de wereld over om de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. Volgens voorspellingen zal de zeespiegel de komende eeuw flink blijven stijgen. In een vuistdik boek van Uitgeverij Lannoo laat Van Lohuizen de ernstige gevolgen zien. Hoe breng je de toekomst in beeld?

De voorspellingen voor de komende eeuw zijn somber: 10.000 miljard ton landijs zal smelten op Groenland, de zeespiegel zal zeker 1 meter stijgen, jaarlijks 100.000 Europese doden door extreem weer. De gevolgen van klimaatverandering kunnen immens zijn. Maar getallen zijn abstract en daarom is het moeilijk om een voorstelling te maken wat deze cijfers betekenen.

IJsberg in Disco Bay, Groenland – Kadir van Lohuizen / NOOR, 2018.

Camera als wapen
Fotojournalist Kadir van Lohuizen reist al 10 jaar lang de wereld over om deze cijfers om te zetten in beelden. In veel deltagebieden zijn de gevolgen van de zeespiegelstijging nu al zichtbaar. Van Lohuizen fotografeerde de problemen die het stijgende water veroorzaakt in Miami, Bangladesh, Kiribati, Groenland, Indonesië, Panama en Nederland.

De situatie in Kiribati is schrijnend. Deze eilandengroep in de stille oceaan komt slechts 1,5 meter boven het water uit. De foto’s van Kadir van Lohuizen laten spelende kinderen zien tussen zandzakken op het strand. Binnen 50 jaar zullen deze kinderen elders moeten gaan wonen, omdat het eiland volledig onbewoonbaar zal zijn. Kiribati het zal dan het eerste land ter wereld worden dat door de stijgende zeespiegel volledig is verdwenen.

Strand in Temwaiku, South Tarawa, Kiribati – Kadir van Lohuizen / NOOR for New York Times

Extreem weer
Vaak proberen mensen zich een voorspelling te maken van een meter zeespiegelstijging. Is het zo erg als het water verder het strand oploopt? Op het eerste gezicht lijken onze dijken hoog genoeg om de stijging op te vangen, maar Kadir van Lohuizen laat zien dat het vooral gaat om de extreme weersituaties.

In Miami fotografeert hij de ravage na orkaan Michael. Huizen zijn verplaatst en hele dorpen zijn onbewoonbaar geworden. Ook de Nederlandse dijken en duinen zullen waarschijnlijk niet meer voldoende zijn bij extreme stormen en hoogwaterstanden. De Oosterscheldekering, schitterend in beeld gebracht vanuit de lucht, is bij 1 meter waterstijging vermoedelijk continu gesloten.

Lang project
Het boek “After us the Deluge” is de afsluiting van een langlopend project dat Van Lohuizen startte in 2011. Mede dankzij financiering van de New York Times kon hij jarenlang naar plekken met waterproblematiek reizen. Veel foto’s werden bij alarmerende artikelen in deze Amerikaanse krant geplaatst. Ook in het boek zijn interviews met betrokkenen te lezen, ondersteund door gedetailleerde kaarten.

Kadir van Lohuizen is een prettige verteller, zo is ook te zien in de televisieserie “Na ons de Zondvloed” die door de NTR werd uitgezonden. Toch vertelt hij geen makkelijk verhaal. Veel mensen zien klimaatverandering vooral als een probleem van de toekomst. Maar misschien helpen de foto’s mee om inzichtelijker te maken waar het nu al om gaat.

After Us The Deluge
The Human Consequences of Rising Sea Levels
Kadir van Lohuizen
Uitgeverij Lannoo, 45 euro

Foto boven dit artikel: Zeemuur, Jakarta, Indonesië, 2018 Kadir van Lohuizen / NOOR

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: