Kunstkalender Februari 2021 – Tips voor online en op tv!

Nu het kabinet de coronamaatregelen heeft verlengd tot 2 maart, zit museumbezoek er in februari niet meer in. Tentoonstellingen worden daarom verlengd en uitgesteld. Gelukkig bieden veel musea online rondleidingen. Ook zijn er mooie documentaires op tv. Hierbij onze kunst-tips voor februari!

Tentoonstellingen deze maand

//Vensters’ keuze uit de online rondleiding door de tentoonstellingen die nu niet te bezoeken zijn door de coronamaatregelen:

De Surinaamse School
Stedelijk Museum Amsterdam, t/m 31 mei 2021.

Anders Zorn
Kunstmuseum Den Haag, expo definitief gesloten door coronamaatregelen.

Postions #6: Bodywork
Van Abbemuseum, Eindhoven, t/m 25 april 2021.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Wekelijks op dinsdag om 20h30 op NPO2
Welke rol speelde een spijker in het succes van Vermeers Melkmeisje? Hoe ver ga je als team in het nabootsen van de oorspronkelijke materialen, als blijkt dat een schilder menselijke mummieresten in zijn verf verwerkte? En hoe breng je het reconstrueren van een werk met meer dan 1000 (!) Verschillende geschilderde mensen tot een goed einde? Geen zee te hoog, dat lijkt het credo van het vernieuwde team van het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester. Kunstenaar Lisa Wiersma en wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik, materiaaldeskundige en restaurator Michel van de Laar in hun zoektocht naar het geheim achter Nederlands grootste meesterwerken.

Close Up: Alvar en Aino Aalto (AVROTROS)
Woensdag 3 februari om 23h00 op NPO2
De Finse architecten Alvar en Aino Aalto gelden als dé 20ste-eeuwse uitvinders van een organische, op de menselijke maat afgestemde architectuur. Hun design – waaronder de beroemde golvende bloemenvaas – komt voort uit hun liefde voor organische vormen. Het duo werkte intensief samen tot de vroegtijdige dood van Aino in 1949. De documentaire geeft voor de eerste keer de intieme liefdesrelatie tussen het architectuur duo Alvar en Aino weer. Op een filmische tour word je meegenomen in hun creatieve proces en door al hun iconische gebouwen. Van hun gebouwen in Finland, naar een bibliotheek in Rusland, tot een paviljoen in Venetië… en nog veel meer door hun ontworpen unieke plekken. 

Close Up: Suzanne Heintz (AVROTROS)
Woensdag 10 februari om 23h00 op NPO2
Fotografe Suzanne Heintz realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen. Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn.

Close Up: Luc Tuymans – In het licht van de Argwaan (AVROTROS)
Woensdag 24 februari om 23h00 op NPO2
In de documentaire zal de altijd argwanende Tuymans voor onze ogen tot leven komen. Het zijn de voorbereidingen voor zijn grote tentoonstelling in het Palazzo Grassi in Venetië en de interactie met een groep jongen Antwerpse kunstenaars in zijn hoedanigheid als curator die het hart van de film zullen vormen. Daarnaast zullen we stap voor stap zijn werkwijze volgen bij het ontstaan van een werk. Van een foto uit een archief of een tijdschrift, een still uit een oude film via een schets naar die ene dag waarop het beeld op het doek wordt geslingerd. In één keer, en anders niet.

Kunstkalender - Op het internet

Nu de musea opnieuw gesloten zijn, geeft //Vensters graag een aantal tips voor online museumbezoek:

Museum Voorlinden: Kunst in het Kort
@ https://www.youtube.com/watch?v=TgUheavKgzE&list=PLpp7-NZ9oFmexRaBInDtsCfZBf9O6U4t7
Museum Voorlinden brengt wekelijks korte filmpjes over bijzondere kunstwerken uit de eigen collectie.

Geheim van de Meester: Tussen linnen en vernis
@ https://www.avrotros.nl/hetgeheimvandemeester/tussen-linnen-en-vernis/
Extra achtergronden en schildertrucs over de kunswerken uit het programma zijn wekelijks te zien op de website van AVROTROS.

Daan Roosegaarde: Grow
@ https://studioroosegaarde.net/project/grow
Daan Roosegaarde’s meest recente kunstwerk GROW is een eerbetoon aan de
schoonheid en het belang van de agrarische sector. In de film premiere ontvouwt
GROW zich als een lichtgevend “droomlandschap”

Feestdagen en herdenkingen

Februari 2021
2 februari: Presentatie in de Tempel – katholieke herdenking
14 februari: Valentijnsdag

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nora schreef:

    was erg onder de indruk van de documentaire over Ab Gerritsen. Tot nu toe voor mij onbekend.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: