Kunstkalender Oktober 2021 – Van Cuyp tot Kahlo

Nederlandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw veroveren deze maand de museumzalen: Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum, Aelbert Cuyp in het Dordrechts Museum en Jacob Jordaens in het Frans Hals Museum. En wat te denken van Frida Kahlo in het Drents Museum en David Hockney in BOZAR? Lees hier onze kunst-tips voor Oktober 2021!

Het najaar staat voor de deur en na 1,5 jaar COVID-ellende lijkt het weer een sprankelend kunstseizoen te worden vol schitterende tentoonstellingen! KunstVensters zet voor u de belangrijkste najaars-expo’s op een rijtje:

Willem van de Velde: Vader en Zoon
Scheepvaartmuseum, Amsterdam, vanaf 1 oktober 2021

De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes, het ‘oorlogscorrespondentschap’ van vader Willem en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn. Vader en zoon runden een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier dat zeventig jaar bestond en behoort tot de top van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst. Willem van de Velde de Oude blonk uit in gedetailleerde penschilderijen en Willem van de Velde de Jonge in het schilderen met olieverf. Twee recent verworven wandtapijten uit Engeland naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude vormen een waar hoogtepunt in de tentoonstelling.

In het licht van Cuyp
Dordrechts Museum, Dordrecht, vanaf 3 oktober 2021

Het verhaal van Dordrechts grootste schilder is uniek. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. In het licht van Cuyp laat vele niet eerder in Nederland getoonde werken zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust zijn genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II. Ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey zijn tijdelijk terug gekeerd naar de stad waar ze zijn gemaakt.

David Hockney
BOZAR, Brussel, vanaf 8 oktober 2021

Met een grote dubbeltentoonstelling keert David Hockney na bijna dertig jaar terug naar het Paleis. Tot op heden blijft de Britse artiest een van de meest invloedrijke en inspirerende kunstenaars ter wereld. In Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 maak je een reis door Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen. Van Hockneys honger naar experiment, levert ook het tweede luik het bewijs. De komst van de lente, Normandië, 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, toont je de kleurrijke iPad-schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown maakte. Hockneys schilderijen hebben een tijdloosheid die jong en oud blijft aanspreken. En in zijn meest recente werk vindt de ondertussen 83-jarige artiest zichzelf nog maar eens opnieuw uit.

Fernando Botero, voorbij de vormen
BAM, Mons, vanaf 9 oktober 2021

De tentoonstelling brengt belangrijke werken uit prestigieuze musea samen, waaronder historische schilderijen die zelden aan het Europese publiek worden getoond, alsook schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit internationale privécollecties. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee door Botero’s overvloedige universum, dat evenzeer geïnspireerd is door precolumbiaanse kunst en populaire iconografie als door Mexicaanse muurschilders en de kunst van de Italiaanse Renaissance. Centraal in deze rondleiding staan een vijftiental werken uit de minder bekende collecties van het BAM, die de belangrijkste inspiratiebronnen van de Colombiaanse kunstenaar illustreren rond verschillende thema’s: stillevens, naakten, genretaferelen…

Frida Kahlo
Drents Museum, Assen, vanaf 10 oktober 2021

Frida Kahlo is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit. De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo. Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen heeft het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal vertellen.

Jacob Jordaens
Frans Hals Museum, Haarlem, vanaf 15 oktober 2021

Het Frans Hals Museum presenteert in samenwerking met The Phoebus Foundation de tentoonstelling Thuis bij Jordaens: de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland. Zoals de Noordelijke Nederlanden Frans Hals, Rembrandt en Vermeer hebben, zo kennen de Zuidelijke Nederlanden hun eigen Grote Drie: Jordaens, Rubens en Van Dyck. Net als zijn tijdgenoot Frans Hals, schilderde Jordaens met grote zwier, menselijkheid en eigenzinnigheid. Ontdek meer over Jordaens en laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. De hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer met de recent gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring. Behalve op hun oorspronkelijke plek in het huis van Jordaens zijn deze werken nooit eerder samen getoond.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 OktoberVergeet me nietRijksmuseum, Amsterdam
3 OktoberLucio FontanaDesign Museum, Den Bosch
7 OktoberFaceliftsMauritshuis, Den Haag
8 Oktoberde AardappeletersVan Gogh Museum, Amsterdam
15 OktoberClandestienCobra Museum, Amstelveen
15 OktoberEuropaliaKMSKB, Brussel
16 OktoberPicasso – GiacomettiMuseum Voorlinden, Wassenaar
16 OktoberRob ScholteMuseum de Fundatie, Zwolle
22 OktoberRichard LongMuseum M, Leuven
Bijgesneden Nachtwacht

Moet de Nachtwacht in originele staat worden hersteld?
Deze zomer is in het Rijksmuseum een digitale reconstructie van de missende delen van de Nachtwacht te zien. Voor het eerst sinds de bijsnijding van het doek in 1715, is het schilderij daarmee op originele grootte te zien. Kunsthistoricus Harriet Stoop-de Meester pleitte deze maand in het NRC voor permanente vergroting van de Nachtwacht. Wat vindt u?
Lees meer over de Nachtwacht

Aanraders op TV in de komende maand:

How art began
Zondag 3 oktober om 20h55 op CANVAS

In deze documentaire gaat Antony Gormley, de bekendste levende Britse beeldhouwer, op reis rond de wereld om uit te zoeken waar en hoe de vroegste beeldende kunst werd gemaakt. Hij bezoekt Europese grotschilderingen uit Frankrijk, Spanje en Indonesië en bekijkt rotspartijen in Australië. In het voetspoor van de oudste kunst gemaakt door jagers en verzamelaars.

Christo: Walking on Water (NTR)
Dinsdag 5 oktober om 23h30 op NPO2

Deze energieke documentaire legt de totstandkoming van deze ‘Floating Piers’ in een Italiaans meer vast. Christo en zijn enorme team worden flink op de proef gesteld door technische en logistieke problemen, complexe botsingen tussen kunst en politiek en er is de natuur die zich niet laat temmen. Regisseur Andrey Paounov weet met adembenemende opnames vanuit de lucht heel fraai de lyriek in Christo’s werk te vangen en geeft tevens een onthullend inkijkje in de kunstwereld. Een geestig portret van een temperamentvolle charmeur die iedereen weet in te pakken.

Close-Up: Marina Abramovic (AVROTROS)
Woensdag 6 oktober om 23h00 op NPO2

Een nieuw hoogtepunt van Abramovic is het tentoonstellingsproject ‘The Cleaner’ waarin ze vijftig jaar aan werk samenvat. Na Scandinavië, Duitsland, Italië en Polen arriveerde de reizende tentoonstelling in Belgrado, de geboorteplaats van Abramovic. De plek waar ze als het ware vertrok, of ontsnapte, waar haar weg naar glorie halverwege de jaren zeventig begon, een plek waar ze sindsdien nooit meer was teruggekeerd. Daarbij neemt ze niet alleen haar hele oeuvre mee, maar ook een vrachtwagen vol emoties, herinneringen en bitterheid. De tentoonstelling gaat over Abramovic leven, inclusief dilemma’s uit haar jeugd in Belgrado, misplaatste liefdesaffaires en een speciaal soort eenzaamheid. Ook draait het om performance als een fenomeen.

Piramidebouwers
Zondag 10 oktober om 21h00 op CANVAS

Tijdens hun onderzoek naar het leven onder farao Cheops, zijn Egyptologen meer te weten gekomen over de bouw van piramides. Deze documentaire wekt de oude technieken tot leven. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe ontdekkingen gebeurd op de sites waar ooit piramides werden gebouwd. Tijdens hun onderzoek naar het leven onder farao Cheops, zijn Egyptologen – op plaatsen die honderden km verwijderd zijn van de sites – meer te weten gekomen over hoe de Egyptenaren precies te werk gingen bij de bouw van hun piramides.

Sterren op het doek (MAX)
Vanaf 21 oktober wekelijks om 20h30 op NPO2

In Sterren op het Doek wordt wekelijks een bekende Nederlander geportretteerd door 3 kunstenaars. De ster op het doek kiest 1 van de 3 kunstwerken en de andere twee wekren worden geveild voor een goed doel. Tijdens de poseersessies interviewt presentator Özcan Akyol de gast.

4 OktoberDierendag
18 OktoberSt. Lucaskatholieke herdenking
28 OktoberSt. Simonkatholieke herdenking
31 OktoberHalloween

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: