Kunstkalender April 2020 – Kunst in Tijden van Corona

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine het programma van nieuwe tentoonstellingen. Nu Nederlandse en internationale musea gesloten zijn, bieden we een overzicht van de beste online alternatieven! De artikelen, virtuele museumbezoeken, films en andere ideeën in dit artikel bieden urenlang digitaal kunstplezier!

Stedelijk Museum – Stay at Home Stedelijk
Het Stedelijk Museum heeft naar aanleiding van de recente richtlijnen met betrekking tot het coronavirus tijdelijk de deuren voor bezoekers gesloten. Maar online gaan ze door! Op deze pagina vind je het aanbod minidocs, podcast & audiotours.
URL: https://www.stedelijk.nl/nl/stay-at-home-stedelijk

Rijksmuseum – Rijksmuseum Thuis
Nu we tijdelijk niet meer samen kunnen genieten van de kunst in de museumzalen, komt het Rijksmuseum bij je thuis! Onder de noemer #Rijksmuseumthuis bieden ze je 10 verschillende mogelijkheden om het Rijksmuseum en series te bekijken. Duik in de collectie of verdiep je in de verhalen!
URL: https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis

Groninger Museum – Quarantaine Doe-Tips
Het Groninger museum nodigt je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week krijg je een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen.
URL: https://www.groningermuseum.nl/bezoek/activiteiten/quarantaine-doe-tips

Teylers Museum – Teylers Thuis Tips voor Kinderen
Wat doen kinderen de hele dag nu ze niet naar school gaan? De hele dag vervelen? Nee! Natuurlijk niet! Er is genoeg leuks te doen. Hierbij een paar tips van het Teylers Museum: Geef kleur aan je dag! Laat je voorlezen! Experimenteer erop los!
URL: https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/teylers-tips-voor-kinderen

Mauritshuis – Mauritshuis met je oren
Eén schilderij, één artiest, één lied. Door middel van het nieuwe “muzieklabel” Bekijk het Mauritshuis met je oren kan je met een frisse blik naar kunst kijken. Schrijvers, filmmakers, fotografen; velen hebben zich al laten inspireren door de meesterwerken in het Mauritshuis. Hun boeken, films en foto’s voegen extra lagen toe aan de schilderijen. Muziek mag natuurlijk niet in dat rijtje ontbreken.
URL: https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/verdiep/de-collectie/bekijk-het-mauritshuis-met-je-oren/

Virtueel rondkijken in musea
Altijd al dat museum in het buitenland willen bezoeken, maar nooit de tijd gehad om de reis daadwerkelijk te maken? Deze corona-tijd is het ideale moment voor een virtueel museumbezoek! Talloze internationale topmusea zijn online te bezoeken. Via Google Arts & Culture zijn 4700 musea en culturele plaatsen te bezoeken, vaak via de Street Viewer optie.
Louvre: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne
Vaticaanse Musea: http://www.museivaticani.va/
4700 Musea via Google Arts & Culture: https://artsandculture.google.com/search/streetview

Kunstgeschiedenis Tijdlijn
Nu iedereen hele dagen thuis zit, is het een goed moment om je even in de kunstgeschiedenis te verdiepen. Meerdere musea bieden digitale tijdlijnen aan, waarin kunst uit de collectie wordt gevisualiseerd in de tijd. Vaak is ook te zien wat er nog meer speelde in de geschiedenis. Ook is zo goed te zien welke kunstenaars tegelijk actief waren.
Metropolitan Museum: https://www.metmuseum.org/toah/
Prado: https://www.museodelprado.es/en/the-collection/timeline
British Museum: https://britishmuseum.withgoogle.com/

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Krabbé zoekt Chagall (AVROTROS)
Iedere dinsdag om 20h30 op NPO2
Marc Chagall staat centraal in de vierde reeks van het succesvolle programma Krabbé zoekt. Jeroen Krabbé reist in de voetsporen van de kunstenaar die zijn hele leven op de vlucht is geweest. Chagalls leven is een aangrijpende, spannende reis door de moderne wereldgeschiedenis. Hij woonde en werkte op talloze prachtige en bijzondere locaties. Jeroen reist naar Vitebsk, Moskou, Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem om het levensverhaal te vertellen van een kunstenaar wiens werk én leven zeer kleurrijk waren. Chagalls werk heeft een hele eigen stijl, waarin mensen kunnen vliegen en de liefde en dieren vaak een grote rol spelen. Hij haalde zijn inspiratie uit de Russische volkskunst, zijn herinneringen aan zijn jeugd in Vitebsk en de rol van het Jodendom hierin. Hij combineerde dat met de kleur van de moderne stijlen die hij in Parijs zag, waar hij werkte tussen de beroemdste kunstenaars.

Uur van de Wolf: de Reuzen (NTR)
Zaterdag 18 april om 23h00 op NPO2
In de zomer van 2018 trokken ze onder de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de straten van Leeuwarden: de reusachtige marionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. De documentaire De Reuzen vertelt het verhaal van artistiek leider Jean-Luc Courcoult, die deze droom op allerlei plaatsen in de wereld weet te realiseren. Hij ontwikkelt met zijn multidisciplinaire team van theatermakers en technici een imponerende straatvoorstelling. De reuzen van epische proporties kunnen zich door middel van touwen, machines en menselijke spierkracht voortbewegen en lijken zo echt tot leven te komen.

Man en Kunst (AVROTROS)
Vanaf maandag 20 april dagelijks om 22h10 op NPO2
In het kader van de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man ook dit jaar weer op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van de Nederlandse musea. Dit jaar met onder andere Niki de Saint Phalle – ‘Tir (Shooting Altar)’ in het Stedelijk Museum Amsterdam, Francis Bacon – ‘Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)’ in het Kunstmuseum, Den Haag en De werken van vader en zoon Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Kunstkalender - Vensters

Kunst Serie - Titiaan - PoesieNiet in het Museum – Wel Online
Titiaan
Vanaf deze maand zou in de National Gallery in Londen in bijzondere tentoonstelling te zien zijn waarin alle Poesie-schilderijen van Titiaan verzameld waren. Vanwege de coronacrisis is deze tentoonstelling helaas gesloten en is nog onbekend of deze unieke collectie later te zien zal zijn. Maar //Vensters schreef eerder over deze serie schilderijen, die Titiaan een erotisch tintje gaf voor de Spaanse koning.
Lees meer

Niet in het Museum – Wel Online
Artemisia
Artemisia Gentileschi is een van de grote vergeten vrouwelijke kunstenaars uit de barok. Ze had een moeilijk leven waarin ze werd verkracht en moest vechten voor haar zelfstandigheid. Vanaf deze maand zou in Londen de eerste grote tentoonstelling van haar oeuvre te zien zijn. Hoewel deze tentoonstelling vanwege het coronavirus werd uitgesteld, is op //Vensters haar uitgebreide levensverhaal alvast te lezen.
Lees meer

George StubbsNiet in het Museum – Wel Online
George Stubbs
Dit voorjaar zou het Mauritshuis de allereerste Nederlandse tentoonstelling over de legendarische Britse paardenschilder George Stubbs tonen. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het levensgrote portret van het paard Whistlejacket. Ook is in de tentoonstelling het skelet te zien van Eclipse, het meest legendarische renpaard aller tijden. Vensters beschreef het leven van Stubbs eerder in de vergeten kunstenaars-serie.
Lees meer

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Instagram: Tussen Kunst en Quarantaine
@ https://www.instagram.com/tussenkunstenquarantaine/
De internet-hit van dit moment: mensen die kunstwerken namaken door zelf op de foto te gaan.

AVROTROS: 8 Close-Up Kunstdocu’s
@ https://www.avrotros.nl/close-up/gemist/detail/item/8x-kunstdocumentaires-om-thuis-te-kijken/
Een museumbezoek of naar de film zit er voorlopig vanwege het coronavirus niet in. Maar er is nog hoop: beleef kunst thuis vanaf de bank.

ITA: Decamerone
@ https://ita.nl/nl/episodes/itas-decamerone/765119/
Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone. Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven.

YouTube: Art Zoom
@ https://www.youtube.com/playlist?list=PLu4Zo9fB5MNe2QdfspRt3RjYCyJlXFgAN
Muzikanten nemen je mee naar hun favoriete schilderij en kijken in het grootste detail.

Feestdagen en herdenkingen

April 2020
6 april: Raphael 500 jaar geleden overleden
9 april: Witte Donderdag – katholieke feestdag
10 april: Goede Vrijdag – katholieke feestdag
12 april: Pasen – katholieke feestdag
25 april: St. Marcus katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Interessant zoals overal nieuwe ideeën ontstaan om toch kunst te laten zien. Zelf kon ik het ook niet nalaten om daar in mijn blog aan te refereren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: