Kunstkalender Juli 2021 – Kijk als een kunstenaar

Maandelijks zet //Vensters de belangrijkste nieuwe tentoonstellingen op een rij! Deze maand volgen we het oog van de kunstenaar in het Friese landschap in museum Dr8888, verwonderen we ons over de kleurrijke schilderijen van Deborah Poynton in het Drents Museum en zien we schetsen uit de barok in het Teylers Museum. Daarnaast kijken we kunst op gevoel op NPO2 en geven we een korte recensie van het boek ‘Kijk als een kunstenaar’ van Monica de Ruiter. Hierbij onze kunst-tips voor juli!

Tentoonstellingen deze maand

Hoewel de meeste nieuwe tentoonstellingen afgelopen maand al openden, zijn er ook in juli weer nieuwe exposities te zien. Hieronder de keuze van //Vensters uit de Nederlandse musea.

De Schilder en zijn Landschap
Museum Dr8888, Drachten, vanaf 8 juli 2021
In de tentoonstelling De schilder en zijn landschap neemt Museum Dr8888 je niet alleen mee door het mooie Friese landschap, maar ook door de tijd. In deze tentoonstelling verweven we drie tijdlijnen, die van toen, nu en straks. In de loop van de twintigste eeuw verandert het landschap ingrijpend, ook in Friesland:  industrialisatie, ruilverkaveling en modernisering van de landbouw drukken hun stempel op de landelijke omgeving. Op veel van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, is het landschap vastgelegd nog vóór de grote veranderingen plaatsvinden, soms uit nostalgische redenen, soms is het nog steeds een onbedorven stukje natuur. Maar de invloed van de mens rukt steeds meer op – sommige kunstenaars geven met hun werk een duidelijke waarschuwing af.

Deborah Poynton
Drents Museum, Assen, vanaf 11 juli 2021
Deborah Poynton maakt schilderijen in een realistische stijl, waarin ze stukjes van de wereld die zij om zich heen ziet, combineert. Ze plaatst figuren, objecten en elementen uit de natuur bij elkaar zodat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Poynton onthoudt zich van ieder oordeel en wil met haar werken de bezoeker ervan bewust maken dat iedereen de wereld op een eigen manier waarneemt en dat er geen goed of fout is. De inspiratie haalt Poynton uit haar eigen, besloten wereld. Ze werkt met slechts een paar modellen, die uit haar persoonlijke omgeving komen, en gebruikt voorwerpen die ze thuis of gedurende een wandeling aantreft.

Barokke tekeningen
Teylers Museum, Haarlem, vanaf 17 juli 2021
Alida De Italiaanse tekeningen van Teylers Museum zijn wereldberoemd. Ze behoren tot de belangrijkste aanwinst uit de geschiedenis van het museum: de aankoop in 1790 van meerdere albums met tekeningen uit de verzameling van Koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). In deze tentoonstelling toont het museum een selectie van de mooiste Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, de periode van de barok. Laat je meevoeren door het drama en de emotie in het werk van grote barokkunstenaars als Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Salvator Rosa en Giovanni Lorenzo Bernini.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Close Up: Elizabeth King (AVROTROS)
Woensdag 7 juli om 23h00 op NPO2

Kunstenaar Elizabeth King maakt bijna levensechte sculpturen van menselijke figuren. Haar baanbrekende werk verraadt haar interesse in de geschiedenis van de marionet, de robot, het medisch model en literaire personages als Frankenstein die door mensen gemaakt zijn en tot leven komen. In een tijdperk waarin menselijk uitziende robots een hot topic zijn, blijft de aimabele King geloven in de meerwaarde van haar sculpturen die een unieke gevoeligheid en intelligentie uitstralen.

Close Up: Gustave Courbet & Yan Pei-Ming (AVROTROS)
Woensdag 14 juli om 23h00 op NPO2

Yan Pei-Ming ontdekte het werk van de Franse schilder Gustave Courbet in een zwart-wit propagandaboek tijdens zijn eerste studiejaren in China. Gevestigd in Frankrijk sinds 1980, herontdekte hij het werk van de kunstenaar voor wie hij een grote fascinatie heeft ontwikkeld. In deze film over de tentoonstellingin de grote galerij van het Petit Palais, interacteren de schilderijen van Yan Pei-Ming en Gustave Courbet met elkaar.

Kijken op gevoel (NTR)
Vanaf 14 juli wekelijks om 22h10 op NPO2
Soms hoor je een liedje dat precies aansluit bij hoe jij je voelt. Datzelfde kan kunst ook met je doen. In het nieuwe televisieprogramma ‘Kijken op gevoel’ neemt kunsthistoricus Wieteke van Zeil je mee op reis langs oude en nieuwe kunstwerken uit allerlei culturen. Op haar kenmerkende, associatieve en nieuwsgierige wijze laat zij zien hoe kunstenaars altijd al kunst maakten die onze emoties uitdrukken of oproepen. Zij verbindt bijzondere details in kunstwerken aan de actualiteit en laat zien hoe we op een andere manier naar kunst kunnen kijken: op gevoel.

Kunstboek van de Maand

Kijk als een kunstenaar
Gemiddeld kijken mensen minder dan een halve minuut naar een schilderij. Museumbezoekers lezen het bordje en bekijken de voorstelling, maar staan er vaak niet bij stil hoe een werk geschilderd is. Monica de Ruiter daagt je in haar boek “Kijk als een kunstenaar” uit om ook naar de materialen en technieken te kijken waarmee een schilderij wordt gemaakt.

De Ruiter legt aan de hand van Rembrandt’s schilderijen uit hoe belangrijke een goede grondlaag is. In het Joodse bruidje is de donkere grondlaag soms nog zichtbaar. Rembrandt gebruikte de grondlaag om schaduwpartijen in het werk te creëeren, naast het licht van dikke lagen glanzende verf. In ieder hoofdstuk combineert De Ruiter de oude meesters met werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Zo plaatst ze Rembrandt met Maaike Schoorel in wiens doeken de grondlaag ook deels zichtbaar blijft.

Waar kunstenaars in de Gouden Eeuw hun eigen verf maakten, had Van Gogh tubes met verf tot zijn beschikking. Het gaf hem de mogelijkheid om buiten te werken en een veel hogere productie te halen dan zijn voorgangers. Het boek geeft zo op speelse wijze inzicht in de praktische uitdagingen die kunstenaars tegenkomen bij het schilderen.

Monica de Ruiter laat je kennismaken met een nieuwe generatie Nederlandse kunstenaars, maar de stukken over de oude meesters zijn enigszins voorspelbaar. De keuze voor Jan van Eyck bij het hoofdstuk over olieverf voelt als een open deur. Ook de andere hoofdstukken zijn vooral gewijd aan grote namen als Mondriaan, Van Gogh, Rembrandt en Vermeer. Het is jammer dat De Ruiter bij deze selectie niet wat meer durf toont. Ook de volledige focus op schilderkunst en de afwezigheid van verwante technieken zoals ets, collage en pastel voelt als een gemiste kans.

Kijk als een kunstenaar is een vermakelijk boek met leuke kunstanekdotes, maar mist de urgentie en compleetheid om echt nieuwe inzichten te bieden.

Kijk als een kunstenaar
Monica de Ruiter
Meulenhoff – 26,99 euro

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers en musea om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Apollo: Four sports that have produced some half-decent art [EN]
@ https://www.apollo-magazine.com/sport-art-football-athletics-tennis/
In deze sportzomer kijkt kunstmagazine Apollo naar sport in de kunst. 

Nederlands Fotomuseum: Rondleiding door de Eregalerij met Wilfried de Jong
@ https://www.youtube.com/watch?v=IS9yxfu0gxI
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam opende op 9 juni 2021 de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Het is voor het eerst wereldwijd dat voor fotografie als hedendaags en actueel medium, een Eregalerij is samengesteld.

AboutArt: Tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum
@ http://www.aboutartnl.nl/2021/06/04/tentoonstelling-slavernij-in-het-rijksmuseum/
Een uitgebreid verslag van de langverwachte Slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Feestdagen en herdenkingen

Juli 2021
18 juli:
Giacomo Balla – 150 jaar geleden geboren
22 juli: Maria Magdalena – katholieke herdenking
24 juli: St Anna en St Joachim katholieke herdenking
29 juli: Opwekking van Lazarus – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie