Kunstkalender Augustus 2021 – Van Azteken tot Moderne Kunst

Maandelijks zet //Vensters de belangrijkste nieuwe tentoonstellingen op een rij! Deze maand ontdekken we moderne kunst in het Singer Laren, de kwetsbare portretten van Caroline Walker in KM21 en zien we de rijke cultuur van de Azteken in het Museum Volkenkunde. Hierbij onze kunst-tips voor augustus!

Tentoonstellingen deze maand

Het najaar begint vroeg dit jaar, want verschillende musea openen hun najaarstentoonstelling al in augustus! Hieronder de keuze van //Vensters uit de Nederlandse musea.

Azteken
Museum Volkenkunde, Leiden, vanaf 6 augustus 2021
De Azteken: een van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis. Precies 500 jaar geleden kwam er een eind aan het grote Azteekse rijk door een handvol Spanjaarden en hun inheemse bondgenoten. Die gebeurtenis is aanleiding voor deze grote tentoonstelling. Indrukwekkende voorwerpen zoals stenen beelden, verfijnde sieraden en tekeningen uit codices, verlevendigd met bijzondere verhalen en actuele inzichten: dát zijn de ingrediënten van deze tentoonstelling. Het gaat bovendien om een internationaal samenwerkingsproject met o.a. vooraanstaande archeologen uit Mexico en het Museo Nacional de Antropologia in Mexico-Stad. Uniek vanwege de internationale bruiklenen en topstukken die deels voor het eerst buiten Mexico te bewonderen zijn.

De Ontdekking van het Heden
Singer Museum, Laren, vanaf 17 augustus 2021
Het Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. De tentoonstelling met de titel De ontdekking van het heden toont topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Pablo Picasso, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal aansluitend vanuit een andere invalshoek te zien zijn in ’s-Hertogenbosch.

Caroline Walker
KM21, Den Haag, vanaf 28 augustus 2021
Op grote doeken en kleine panelen registreert Caroline Walker het dagelijks leven van vrouwen in haar omgeving. Met gevoel voor licht en kleur zoomt ze in op vluchtige momenten tussen privé en publiek. Van haar eigen dochtertje in de woonkamer tot een schoonmaker in een anonieme hotelsuite: Walker creëert filmische taferelen die we gadeslaan via ramen, doorkijkjes of weerspiegelingen. In de tentoonstelling in KM21 verkent Walker thema’s als privacy en voyeurisme met een geëngageerde blik. Windows is haar eerste museumsolo. Fotografische snapshots, vaak heimelijk genomen, dienen als basis voor Walkers schilderijen in olieverf. Hoewel haar werken allerlei scenario’s suggereren, worden deze nooit volledig onthuld. Het blijft gissen naar wat zich heeft afgespeeld voor en na dit zorgvuldig stilgezette moment, welke sfeer er hangt of wat de lichaamstaal van een personage uitdrukt.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Arthur Brand: Kunstdetective (MAX)
Wekelijks vanaf 5 augustus om 23h00 op NPO2

De camera van Omroep MAX volgt Arthur Brand tijdens zijn werk als kunstdetective. In de herhaling van dit tweede seizoen neemt hij u opnieuw mee tijdens zijn zoektocht naar gestolen kunst. Arthur Brand zoekt een Picasso die in 1999 is gestolen van een sjeik. Het werk is minstens tien keer van eigenaar veranderd in de laatste tien jaar. Vindt hij het werk terug? In aflevering 2 duikt Arthur in Londen de onderwereld in, op zoek naar de ring van Oscar Wilde. Deze werd in 2002 gestolen in de Universiteit van Oxford. In de derde aflevering gaat Arthur een wedloop aan met de Iraanse geheime dienst. Wie vindt het 15e eeuwse boek van Hafez als eerste terug?.

Frida: Viva la Vida
Vanaf 19 augustus in de bioscoop

Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse kunstenares wist als geen ander haar eigen, overwegend schrijnende levensverhaal te vangen in kleurrijke zelfportretten. Haar werk is intens en weerspiegelt de aanhoudende fysieke pijn die ze had, het verdriet over haar kinderloosheid, haar politieke betrokkenheid en haar liefdesverdriet. Na haar dood werd Frida Kahlo een icoon die honderdduizenden bezoekers trekt naar exposities over de hele wereld. Ze is een fenomeen en inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Maar wie was Frida in het echte leven? En hoe kunnen haar schilderijen zoveel energie en levenslust uitstralen, zelfs als ze pijn en lijden afbeelden? De documentaire Frida – Viva La Vida verbeeldt in zes hoofdstukken een reis op zoek naar Frida, midden in het hart van Mexico. Exclusieve interviews, historische documenten, reconstructies en werk van Frida wisselen elkaar af.

Govert naar de oorsprong van de mens (NTR)
Vanaf 27 augustus wekelijks om 22h20 op NPO2
Ging wetenschapsjournalist Govert Schilling eerder nog voor de NTR op zoek naar de grenzen van het heelal, in deze nieuwe zesdelige serie gaat hij op zoek naar de oorsprong van de mens. Hij duikt in de biologische evolutie, laat ons kennismaken met onze meest nabije soortgenoten en bestudeert de ontwikkeling van de menselijke cultuur. Govert gaat naar bijzondere plekken en fascinerende opgravingen. Hij kijkt mee over de schouders van gedreven wetenschappers op zoek naar antwoorden. Waar komen we vandaan, hoe zijn we geworden wie zijn we en waar gaan we naar alle waarschijnlijkheid naartoe?

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers en musea om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

My Modern Met: Artist Creates Miniature ‘Tokyo Olympic Games’ Scenes Using Face Masks and Figurines [EN]
@ https://mymodernmet.com/tokyo-olympic-games-tatsuya-tanaka/
Een Japanse kunstenaar maakt op een speelse manier miniatuur-kunstwerken van olympische sporten met mondkapjes. 

ArtCouch: De beste schetsen van oude meesters… een ware ontdekkingstocht!
@ https://www.theartcouch.be/nieuws/de-beste-schetsen-van-oude-meesters-een-ware-ontdekkingstocht/
Een overzicht van de mooiste schetsboeken van bekende kunstenaars als Picasso, Klimt en Monet.

Mister Motley: Een pleidooi voor opdrachtgeverschap
@https://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/een-pleidooi-voor-opdrachtgeverschap-kunstwerken-met-een-specifieke-bedoeling-voor
Gijs Frieling betoogt dat Nederland meer opdrachtgevers nodig heeft voor kunstwerken op specifieke locaties.

Feestdagen en herdenkingen

Augustus 2021
1-8 augustus:
Gay Pride
6 augustus: Transfiguratie – katholieke herdenking
13 augustus: Einde Azteekse rijk – 500 jaar geleden
15 augustus: Hemelvaart van Maria – katholieke herdenking
19 augustus: Dag van de Fotografie
22 augustus: Kroning van Maria – katholieke herdenking
29 augustus: Onthoofding van Johannes – katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: