Kunstkalender Januari 2021 – Fotografie, Klimt en Spiegels

Hoewel de musea nog gesloten zijn, maken musea alweer plannen voor nieuwe tentoonstellingen na heropening. Ook online en op televisie is genoeg te doen. Alle hoogtepunten uit de kunstwereld staan weer bij elkaar in een handig overzicht voor januari!

Alle data genoemd in dit artikel zijn onder voorbehoud van de coronamaatregelen.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Januari 2021.004Eregalerij van de Nederlandse fotografie
Vanaf 23 januari 2021 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto’s met iconische waarde samen het verhaal van fotografie in Nederland van 1841 tot nu. De hoogtepunten, de vernieuwingen, de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de foto tot aan de innovaties aan het begin van de 21ste eeuw. Je ziet de vroegste voorbeelden van foto’s en werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en overgingen in zwart-wit-fotografie, kleurenfotografie en digitale vernieuwingen. Welke foto’s en fotografen precies een plek zullen krijgen in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie wordt bij opening in januari 2021 bekend gemaakt.

Januari 2021.002Oog in Oog met Gustav Klimt
Vanaf 23 januari 2021 in het Van Abbemuseum, Eindhoven
Als derde presentatie in de reeks Oog in oog worden bezoekers nu, na de oude meesters Rembrandt en Hals, geconfronteerd met werken van de modernere meester Gustav Klimt (1862-1918, Wenen). Eigentijdse kunstenaar/ontwerper Bas van Beek (1974, Nijmegen) tovert de projectzaal van het Van Abbemuseum om in een totaalervaring waarin hij het werk van Klimt combineert met meubels en reusachtige tegels van zijn hand. Een spectaculair onderdeel van de tentoonstelling is een perfecte kopie op ware grootte van Klimts beroemde Beethovenfries, die recent gemaakt is in opdracht van museum Belvedere in Wenen en in Oog in oog met Gustav Klimt zijn internationale primeur beleeft.

Januari 2021.003Belgische Meesters
Vanaf 26 januari 2021 in het Singer, Laren
Belgische meesters biedt een overzicht van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte. Aan bod komen respectievelijk het impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. De tentoonstelling is samengesteld uit hoogtepunten van het Brusselse Museum van Elsene. De kunstwerken zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor de fantasie.  Onze zuiderburen leggen daarbij een onmiskenbaar plezier aan de dag voor het bizarre en de vervreemding.

Januari 2021.001Mirror | Mirror
Vanaf 30 januari 2021 in Kunsthal Kade, Amersfoort
De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Januari 2021.006Vatican: Secrets of the Pope’s City
Zondag 3 januari om 21h00 op CANVAS
In ‘amper’ 2000 jaar tijd is een simpele graftombe in Rome uitgegroeid tot het centrum van het christendom. Het Vaticaan is niet enkel de stille getuige van die geschiedenis, met zijn archieven en manuscripten, het is ook een uitzonderlijk architecturaal paleis met een schat aan schilderijen en sculpturen. Maar hoe is de piepkleine stad uitgegroeid tot het religieuze, politieke en artistieke centrum dat ze nu is? Unieke archieven, archeologische opgravingen en getuigenissen schetsen het beeld van 20 eeuwen Vaticaan, tot en met de Heilige Stoel van vandaag de dag.

Januari 2021.007Tussen Kunst en Kitsch (AVROTROS)
Wekelijks van woensdag 20 januari om 20h30 op NPO1
In januari begint het nieuwe seizoen van de AVROTROS klassieker ‘Tussen Kunst en Kitsch’ weer! Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst, die door bezoekers is meegenomen. Zijn er dit jaar opnieuw spectaculaire vondsten en hoge bedragen?

Januari 2021.005

het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Wekelijks van dinsdag 26 januari om 20h30 op NPO2
Welke rol speelde een spijker in het succes van Vermeers Melkmeisje? Hoe ver ga je als team in het nabootsen van de oorspronkelijke materialen, als blijkt dat een schilder menselijke mummieresten in zijn verf verwerkte? En hoe breng je het reconstrueren van een werk met meer dan 1000 (!) Verschillende geschilderde mensen tot een goed einde? Geen zee te hoog, dat lijkt het credo van het vernieuwde team van het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester. Kunstenaar Lisa Wiersma en wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik, materiaaldeskundige en restaurator Michel van de Laar in hun zoektocht naar het geheim achter Nederlands grootste meesterwerken.

Kunstkalender - Op het internet

Nu de musea opnieuw gesloten zijn, geeft //Vensters graag een aantal tips voor online museumbezoek:

The Universal Museum of Art [EN]
@ https://www.the-uma.org/
Virtuele tentoonstelling met de beste schilderijen uit de Franse musea, ook bij gesloten musea in je huiskamer!

Rijksmuseum from home
@ https://www.rijksmuseum.nl/nl/stories/rijksmuseum-from-home
In korte filmpjes nemen medewerkers van het rijksmuseum je mee langs de mooiste werken in de collectie.

Samsung: Missing masterpieces
@ https://www.samsung.com/uk/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/
Online tentoonstelling van schilderijen die verloren zijn gegaan!

Feestdagen en herdenkingen

Januari 2021
3 januari: Besnijdenis van Jezus – katholieke herdenking
6 januari: Drie Koningen – katholieke herdenking
13 januari: Doop van Jezus – katholieke herdenking
20 januari: St. Sebastiaan – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Geef een reactie