Kunstkalender Juni 2021 – Wat is er binnenkort te zien in de Nederlandse musea?

Eindelijk is het zo ver! Op 5 juni gaan de musea weer open! //Vensters biedt daarom een overzicht van alle tentoonstellingen die binnenkort te zien zijn. Daarnaast een blik op de televisie, het internet en de World Press Photo. Hierbij onze kunst-tips voor juni!

Musea openen op 5 juni!
Het kabinet heeft afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat de musea hun deuren weer mogen openen op 5 juni. Buitenmusea zijn op dit moment al geopend. Aan een museumbezoek zijn nog wel enkele voorwaarden verbonden:

  • Mondkapje is verplicht
  • Vooraf reserveer je een tijdslot
  • Er is een maximum aantal bezoekers van 1 persoon per 10m2
  • Een gezondheidscheck is verplicht

Veel musea zullen op 5 juni openen met nieuwe tentoonstellingen. Slechts enkele najaarstentoonstelling van 2020 zijn zolang verlengd dat ze nu alsnog te zien zijn (label verlengd in schema in dit artikel). Veel musea vallen terug op de eigen collectie voor nieuwe exposities, pas in het najaar zijn er in Nederland weer veel tentoonstellingen met bruiklenen te zien.

Tentoonstellingen deze maand

In onderstaand overzicht enkele highlights van nieuwe tentoonstellingen die vanaf juni te zien zullen zijn. Ook hebben we een volledig overzicht gemaakt met de tentoonstellingen in alle grote Nederlandse musea.

We are animals!
Kunsthal, Rotterdam, vanaf 5 juni 2021
De Kunsthal nodigt haar publiek uit het dierenrijk van de kunst te betreden. In de tentoonstelling ‘We Are Animals’ komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van ruim dertig hedendaagse kunstenaars samen. Werken van onder meer Maurizio Cattelan, Candida Höfer, Paul McCarthy en David Shrigley tonen de relatie tussen mens en dier en laten zien hoe wij mensen naar onszelf kijken en proberen te begrijpen aan de hand van dieren. Sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen: de uitdagende selectie van werken vormt een prikkelende must-see tentoonstelling die provoceert en ons als mens een spiegel voorhoudt.

Alida Pott
Groninger Museum, Groningen, vanaf 5 juni 2021
Alida Pott (1888-1931) was het ‘eerste dameslid’ van De Ploeg. Als lid van het eerste uur van het Groninger kunstenaarscollectief vervulde ze er vanaf 1918 enkele bestuursfuncties. Hier ontmoette ze ook Ploeglid George Martens, met wie ze in 1922 trouwde. Na de geboorte van hun twee kinderen werd ze minder actief in de kunstkring. Haar vroegtijdige overlijden maakte een einde aan een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap. Ze liet een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. Alida Pott & De Ploeg laat aan de hand van een dertigtal werken de expressiviteit en eigenzinnigheid zien die zo kenmerkend zijn voor haar stijl.

Eva Jospin
Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch, vanaf 5 juni 2021
Ontdek de sprookjesachtige werelden van Eva Jospin. Met simpel bruin karton creëert Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Het werk van de internationaal rijzende ster is voor het eerst te zien in Nederland. De sculpturen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun omvang, maar juist ook door de aandacht voor details van Eva Jospin. Elk blad, elke bloem en elke tak zijn met precisie uitgesneden. In een secuur proces van knippen, uitsnijden en over elkaar heen leggen verandert het karton onder Jospins handen in rotsen, stenen en planten. De kunstenaar daagt je uit verder te fantaseren over je eigen luchtkastelen. 

de Deense Gouden Eeuw
Rijksmuseum Twenthe, Enschede, vanaf 5 juni 2021
Met deze tentoonstelling toont Rijksmuseum Twenthe ruim vijftig werken uit de Nivaagaard Collectie. Belangrijke vertegenwoordigers van deze bloeiperiode in de Deense schilderkunst als Eckersberg, Købke, Rørbye, Hansen, Roed en Marstrand, en een jongere generatie schilders als Lundbye en Skovgaard, zijn vertegenwoordigd. Zo toont het museum een dwarsdoorsnede van het ‘gouden tijdperk’ voor Denemarken, en geven de schilderijen inzicht in de paradox die eraan ten grondslag ligt. 

Zie ook onze aankondigingen van afgelopen maand met de Slavernij in het Rijksmuseum, de Pest in het Valkhof Museum en Voices of Fashion in het Centraal Museum.

Al eerder bezocht en nog maar een paar weken te zien:

John Constable
Teylers Museum, Haarlem, tot en met 27 juni 2021
Het Teylers Museum in Haarlem toont dit najaar de landschappen van John Constable. Hij was een 18e eeuwse pionier in het schilderen in de openlucht. Met een vlotte toets schilderde Constable dreigende wolkenluchten en boerenlandschappen. De indruk die de klein landschappen in het Teylers museum achterlaten, is dat de vlotte buitenschilderijen levendiger zijn dan Constables statige meesterwerken uit het atelier. Als buitenschilder leeft Constable in het moment. Hij weet zo het gevoel te vangen, dat landschapskunst uit de romantiek zo uniek maakt!
Lees ons volledige tentoonstellingsverslag

Brueghel en Tijdgenoten
Bonnefanten, Maastricht, tot en met 4 juli 2021
Tijdens de pilot was tijdelijk de langverwachte Brueghel tentoonstelling in het Bonnefanten te bezoeken. Brueghel en zijn tijdgenoten is een interessante tentoonstelling vol maatschappijkritiek. Pieter Brueghel II kopieerde veelal de schilderijen van zijn vader Pieter Brueghel de oude. Van de volkstelling in Bethlehem bijvoorbeeld zijn maar liefst 13 versies bekend. In het Bonnefanten wordt het werk van Pieter Brueghel de jongere vergeleken met zijn tijdgenoten.
Lees ons volledige tentoonstellingsverslag

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Hier zijn de van Rossems (NTR)
Wekelijks om 20h30 op NPO2
Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent gaan op stap in steden in Nederland of net over de grens. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. Dit jaar bezoeken ze o.a. Assen, Kampen en Nijmegen.

Kunstboek van de Maand

World Press Photo 2021
Het boek “World Press Photo 2021” is een confrontatie met hoe uitzonderlijk 2020 is geweest. De winnende foto van Mads Nidsen zegt alles. Een oudere dame in Brazilië wordt omhelsd door haar verpleegster. De vrouw is ingepakt in plastic beschermkleding en draagt een mondkapje. Maar zelfs met al deze bescherming voelt de knuffel als een bevrijding. Wat hebben we contact met anderen gemist.

Ook de andere categorieën worden gedomineerd door corona. In portretten zien we een eerstehulpmedewerker uit Mexico (foto: Ivan Macias). De striemen van het mondkapje en de spatbril staan in haar gezicht, de vermoeidheid spreekt uit haar ogen. Toch zien we een sterke vrouw, die de zorg voor anderen hoog in het vaandel heeft staan.

Zelfs de natuurfoto’s hebben een COVID-19-tintje. De winnende foto van Ralph Pace toont een zeeleeuw die speelt met een mondkapje. Milieuvervuiling en de pandemie gevangen in hetzelfde beeld. Het doet terugdenken aan de eerste golf toen het water van Venetië zo schoon was dat dolfijnen door de kanalen zwommen. Maar de economie draait ondertussen weer en de vervuiling gaat gewoon door.

Bladerend door het boek “World Press Photo 2021” blijkt dat de coronacrisis een favoriet onderwerp van de jury is geweest. De black lives matter protesten zijn alleen te zien in een foto van een discussie bij een standbeeld (foto: Evelyn Hockstein), maar komen verder niet aan bod. De bestorming van het Capitool en de verkiezingen de VS zijn geheel genegeerd. Verrassend voor zulke grote nieuwsfeiten.

Kern van de vele schitterende foto’s in het jaaroverzicht van World Press is de mens. In een jaar dat contacten ernstig beperkt werden, zitten de foto’s je dicht op de huid. Door het oog van de lens kan je meevoelen met mensen over de hele wereld.

World Press Photo 2021
Uitgeverij Lannoo
27,50 euro

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers en musea om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Van Abbemuseum: Oog in oog met Klimt
@ https://vanabbemuseum.nl/programma/online/virtuele-tour-gustav-klimt/
Als eerste in Europa presenteert het Van Abbemuseum een perfecte weergave van het beroemde 34 meter lange Beethovenfries van Gustav Klimt. Maar door de coronamaatregelen gaat deze expositie slechts enkele dagen te zien zijn. In deze virtuele tour kun je de werken van Klimt en Van Beek toch verkennen aan de hand van verschillende audio- en videofragmenten. 

de Vooravond: Kunst die je moet kennen!
@ https://www.youtube.com/watch?v=FHC9LtSZW-Q&list=PLdnHnthvHXUt4LgT9WvHhExUT4wyEuUKN
In de gloednieuwe rubriek ‘Kunst die je moet kennen’ vertellen kunstliefhebbers over hun favoriete werk. Bloggers en influencers leggen in korte video’s uit waarom ze voor een werk hebben gekozen.

ArtCouch: Parijs heeft er een nieuw museum bij… welkom in de Pinault Collection
@ https://www.theartcouch.be/tezien/pinault-collection/
Het heeft hem zo’n 20 jaar tijd gekost tussen het idee om zijn collectie een vast onderdak te bieden, en de opening van het museum dat zijn naam draagt. Op 22 mei was het eindelijk zover, al had hij zich de festiviteiten rond de opening wellicht wat anders voorgesteld.

Feestdagen en herdenkingen

Juni 2021
1 juni:
 Albrecht Dürer ontmoet Lucas van Leyden 500 jaar geleden
2 juni: Isaac van Ostade – 500 jaar geleden geboren
20 juni: Vaderdag
24 juni: Geboorte van Johannes de Doper – katholieke herdenking
29 juni: Petrus en Paulus katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie