Kunstkalender November 2021 – Opening Depot Boijmans

Komend weekend opent het publiek toegankelijke depot van Museum Boijmans van Beuningen! Ook staan deze maand grote tentoonstellingen gepland van Alexander Calder in de Kunsthal, JR in het Groninger Museum en Paula Rego in Kunstmuseum Den Haag. Lees hier onze kunst-tips voor November 2021!

Depot Boijmans Van Beuningen, foto: Ossip van Duivenbode

Opening Depot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans Van Beuningen opent op 6 november 2021 de deuren en maakt de gehele internationaal befaamde Boijmans Van Beuningen kunstcollectie publiek toegankelijk. Musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van de collectie. De overige ruim negentig procent ligt opgeborgen. Depot Boijmans Van Beuningen breekt met deze verborgen traditie en maakt alle onzichtbare kunstwerken zichtbaar. Dit is een wereldprimeur. In het door MVRDV ontworpen iconische en spiegelende kunstdepot krijgen de ruim 151.000 objecten een eigen plek in het hart van de stad. In dit gebouw is de gehele collectie als massa te zien en staat de verzorging, hantering en restauratie van kunstobjecten centraal. De bezoeker ziet wat een museum achter de schermen doet en ervaart wat er allemaal komt kijken bij het behoud en beheer van een collectie. Wat zich in het depot afspeelt is niet in scène gezet; de achterkant van het museum is daadwerkelijk voorkant geworden en de zorg voor de collectie is onderdeel geworden van het publieksprogramma. Naast de verschillende publieke ruimtes voor opslag en verzorging, huist het Rotterdamse kunstdepot verschillende particuliere depotcompartimenten en op 34 meter hoogte een restaurant en evenementenruimte – en een bekroond dakbos.
Zie voor meer informatie de website van het museum

Ook in november openen in Nederland en Vlaanderen weer schitterende tentoonstellingen! KunstVensters zet voor u de belangrijkste najaarsexpo’s op een rijtje:

JR: Chronicles
Groninger Museum, Groningen, vanaf 20 november 2021

In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte, tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld. Al meer dan 20 jaar maakt JR kunstwerken in de openbare ruimte. Met maatschappelijk betrokken kunstprojecten zoals Women Are Heroes en Kikito, vraagt hij aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dit doet hij bijvoorbeeld door meer dan levensgrote portretten te maken, die hij – soms illegaal – in de openbare ruimte opplakt.

Calder Now
Kunsthal, Rotterdam, vanaf 21 november 2021

Vol trots presenteert Kunsthal Rotterdam dit najaar de grootschalige tentoonstelling ‘Calder Now’ waarin, voor de eerste keer in Europa, de blijvende en onmiskenbare invloed van de moderne meester op de hedendaagse kunst onder de loep wordt genomen. ‘Calder Now’ toont ruim twintig sculpturen van Alexander Calder, naast werken van tien toonaangevende hedendaagse kunstenaars: Olafur Eliasson, Žilvinas Kempinas, Simone Leigh, Ernesto Neto, Carsten Nicolai, Roman Signer, Aki Sasamoto, Monika Sosnowska, Sarah Sze en Rirkrit Tiravanija. Wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die leiden tot buitengewone optische ervaringen, en werken die een beroep doen op alle zintuigen brengen nieuwe verbindingen binnen het iconische oeuvre van Calder aan het licht. Deze must-see Kunsthalproductie neemt de bezoeker mee in een zinnenprikkelende ervaring en biedt een nieuwe kijk op de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst van de twintigste en eenentwintigste eeuw. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met gastcuratoren Dieter Buchhart en Anna Karina Hofbauer en de Calder Foundation. Een groot deel van de sculpturen en installaties is voor de eerste keer in Nederland te zien.

Pop Art – Van Warhol tot Panamarenko
S.M.A.K., Gent, vanaf 27 november 2021

In de tentoonstelling komen veertig topwerken samen uit de privécollectie Matthys-Colle, die S.M.A.K. sinds kort in langdurige bruikleen kreeg, en de museumcollectie van S.M.A.K. Popart kende haar opkomst midden de jaren vijftig en beleefde haar hoogtijdagen in de jaren zestig van de 20ste eeuw. S.M.A.K. brengt dit najaar deze kunststroming in beeld die actueler is dan ooit, denk maar aan de impact van de (massa)media, de con­sumptiemaatschappij en de overvloed aan bewerkte beelden. Veertig topwerken van Amerikaanse en Europese kunstenaars leiden je door de sleutelperiode van de naoorlogse kunstgeschiedenis.

Paula Rego
Kunstmuseum, Den Haag, vanaf 27 november 2021

Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minderwaardige positie van vrouwen. Rego groeit op in Portugal, “een verschrikkelijk land voor vrouwen”, aldus haar vader die voor werk naar Engeland vertrekt en Rego als kind achterlaat bij haar grootmoeder. Voor haar studie aan Slade School of Fine Art verhuist ook Rego later naar Londen, waar ze zich na jaren heen en weer pendelen definitief vestigt. In Engeland groeit Rego uit tot een van de grootste sterren van de hedendaagse schilderkunst, maar inmiddels oogst zij ook daarbuiten steeds meer waardering. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig collages, schilderijen, etsen en tekeningen. Van vroege werken uit de jaren 1960, enorme pastels zoals Angel en de indrukwekkende Abortion series tot haar gelaagde ‘staged scenes’ uit de jaren 2000.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

2 NovemberFré CohenMuseum ‘t Schip, Amsterdam
5 NovemberSam DrukkerMuseum JAN, Amstelveen
5 NovemberMarcelle HanselaarMuseum de Reede, Antwerpen
7 NovemberThérèse SchwartzeMuseum Paul Tetar van Elven, Delft
13 NovemberKaarslichtMuseum Gouda, Gouda
14 NovemberLaure ProvostBonnefanten, Maastricht
27 NovemberUitbundig VerledenMuseum Hof van Busleyden, Mechelen
27 NovemberGülsün Karamustafa & León FerrariVan Abbemuseum, Eindhoven

Aanraders op TV in de komende maand:

Joan Miro – the Inner Fire
Zondag 7 november om 23h20 op CANVAS

In tegenstelling tot wat zijn speelse, abstracte, kleurrijke werk doet vermoeden, blijkt Joan Miró een nogal tegendraads, bijna revolutionair karakter te hebben. Verrassend genoeg leken deze karaktertrekken met het vorderen van de jaren eerder sterker dan zwakker te worden. Kleinzoon Joan Punyet, die de nalatenschap van zijn grootvader beheert, werpt een nieuw licht op Miró, een man die onvermoeibaar naar artistieke vrijheid streefde.

Close Up: Koos Breukel (AVROTROS)
Woensdag 10 november om 23h10 op NPO2

Na zijn studie aan de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag ging Koos Breukel als freelance fotograaf in Amsterdam werken en specialiseerde hij zich in portretfotografie. Zijn foto’s verschenen regelmatig in tijdschriften, waaronder Quote, Oor en Elsevier. Zijn leven neemt een wending als hij in 1992 een ernstig auto-ongeluk overleeft. Hij besluit vanaf dat moment dat alles anders moet. Hij gaat zich richten op meer persoonlijke fotoprojecten. Zo fotografeert hij de getraumatiseerde slachtoffers van de Faro- vliegramp en maakt een serie van mensen die al dan niet gedeeltelijk blind zijn. Hij kiest onderwerpen die hem persoonlijk raken.

Tussen Kunst en Kitsch (AVROTROS)
Vanaf woensdag 24 november om 20h30 op NPO1

In het nieuwe seizoen moest opnieuw binnen de corona maatregelen gewerkt worden, maar gelukkig zijn de experts ook nu weer in vervoering geraakt door de objecten die voorbij kwamen. Zo stuit expert Mieke Zilverberg op ‘de Rembrandt uit de Oudheid’. en boekenspecialist Bas Hesselink blikt terug op zeer geslaagde opnames. Hij bespreekt niet alleen één van de mooiste boeken die ooit gemaakt zijn over Amsterdam maar krijgt ook nog eens een prachtig en uniek getijdenboekje uit de Middeleeuwen onder ogen. Presentatie is in handen van Frits Sissing.

6-14 NovemberNationale Kunstweek
11 NovemberSint Maartenkatholieke herdenking
12 NovemberFernand Khnopff100 jaar geleden overleden
24 NovemberLaszlo Moholy-Nagy75 jaar geleden overleden
30 NovemberMarina Abramovic75 jaar geleden geboren

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie