Kunstkalender September 2021 – Artemisia, Kirchner en Portretten

Maandelijks zet //Vensters de belangrijkste nieuwe tentoonstellingen op een rij! Deze maand opent in Rijksmuseum Twenthe een spectaculaire expo over Artemisia Gentileschi, onderzoekt het Stedelijk het kolonialisme in de kunst van Kirchner en Nolde en zien we portretten uit de National Portrait Gallery in het Fries Museum. Ook kijken we alvast vooruit op de rest van het najaar!

Tentoonstellingen deze maand

Het najaar staat voor de deur en na 1,5 jaar COVID-ellende lijkt het weer een sprankelend kunstseizoen te worden vol schitterende tentoonstellingen! //Vensters zette voor u de belangrijkste najaars-expo’s op een rijtje:

Hieronder de keuze van //Vensters uit de tentoonstellingen die in september openen in de Nederlandse musea.

Kirchner en Nolde: Expressionisme Kolonialisme
Stedelijk Museum, Amsterdam, vanaf 3 september 2021
Het werk van Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) en Emil Nolde (1867-1956) staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Kirchners kunstwerken zijn sinds jaar en dag publieksfavorieten in de collectie van het Stedelijk Museum. Maar hoe kijken we vandaag de dag naar deze werken vanuit een postkoloniaal perspectief? In deze grote tentoonstelling staan de verhalen achter de geportretteerden centraal en wordt de relatie tussen Kirchners en Noldes werk en mensen en kunstwerken uit buiten-Europese gebieden in een bredere context geplaatst. Niet eerder is zo uitgebreid onderzocht hoe de uitgesproken beeldtaal van de twee expressionisten met het kolonialisme samenhangt.

Icons
Fries Museum, Leeuwarden, vanaf 11 september 2021
Vanuit de National Portrait Gallery in Londen komen 100 portretten naar Leeuwarden. Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van meer dan 100 meesterwerken onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. Dankzij een grote renovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor een keer in Nederland te zien.

Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil
Kunsthal Kade, Amersfoort, vanaf 25 september 2021
In het najaar van 2021 wordt het werk van kunstenaars Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil in parallelle solotentoonstellingen getoond: ‘In Search of Lost Baghdad’ van Alfraji en ‘A Poison Tree’ van Kensmil. Kensmil was in Nederland al vaker te zien, maar nog niet met een dwarsdoorsnede uit haar gehele oeuvre. Alfraji heeft aan diverse internationale projecten meegedaan, maar had in Nederland na 2010 geen solotentoonstelling meer. Hij tekent in een expressieve stijl zijn herinneringen en associaties aan Irak en reflecteert hiermee ook op zijn eigen migratie. Kensmil schildert eigentijdse ‘historieschilderijen’ met (beladen) motieven die verdichte beeldverhalen vormen.

Artemisia
Rijksmuseum Twenthe, Enschede, vanaf 26 september 2021
Rijksmuseum Twenthe organiseert een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi. Zij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. Na grote presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en, recentelijk, in Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van barokkunstenaar Artemisia Gentileschi centraal gesteld. Artemisia Gentileschi was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. Zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was, en dat nu nog is: Artemisia.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV in de komende maand:

Van onschatbare waarde (MAX)
Vanaf 1 september wekelijks om 20h30 op NPO1

Van onschatbare waarde is terug! De televisie-serie waarin verkopers van bijzondere en waardevolle spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. In de eerste strijken we neer in Utrecht. Hier mogen de experts zich verheugen op de komst van verkopers met bijzondere objecten. In deze aflevering een kostbaar wierookscheepje, een 17e-eeuwse houten buste, een Frans vogelkooitje en een schilderij met een bijzonder verhaal.

Close Up: Frida Kahlo (AVROTROS)
1 september om 23h00 op NPO2

De kleurrijke zelfportretten van Frida Kahlo staan in het collectieve geheugen gegrift. Ze tonen de kunstenares ernstig kijkend, het opgestoken haar versierd met linten of bloemen. Achter de bekende portretten gaat een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuil, waarbij Kahlo de kracht om te leven vindt in het maken van kunst. Haar mooiste werken zijn te zien in deze documentaire, evenals interviews met experts, van wie enkelen afkomstig uit Frida’s geboorteland Mexico.

Close Up: Barbara Hepworth (AVROTROS)
15 september om 23h00 op NPO2

Een intiem portret van het leven en werk van een van de meest gevierde beeldhouwers van de 20e eeuw, Barbara Hepworth. Geproduceerd met de zegen van de familie en met behulp van eerder niet-uitgezonden beeldmateriaal, volgen we Hepworth vanaf de ontdekking van sculpturale vormen op het platteland tot de meesterwerken geproduceerd in haar thuisstudio in het zuidwesten van Engeland. De film onthult de rivaliteit met Henry Moore, afgestudeerd aan het Royal College of Art, en Hepworth’s groeiende nalatenschap sinds haar plotselinge dood in 1975, wat blijkt uit de twee bekroonde musea die nu haar naam dragen. We horen ook van kunstexperts en curatoren, maar ook van hedendaagse kunstenaars die door haar sculpturen zijn beïnvloed.

Close Up: Lucian Freud (AVROTROS)
22 september om 23h00 op NPO2
Voor het eerst in de geschiedenis brengt de Royal Academy of Arts in Londen, in samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston, de zelfportretten van Lucian Freud samen. De tentoonstelling toont meer dan 50 schilderijen, prenten en tekeningen waarin deze moderne meester van de Britse kunst zijn onwankelbare blik op zichzelf gericht heeft. Lucian Freud, een van de meest gevierde schilders van onze tijd, is ook een van de weinige 20e-eeuwse kunstenaars die zichzelf zo consequent portretteerde. Zijn zelfportretten beslaan bijna zeven decennia en geven een fascinerend inzicht in zowel zijn psyche als zijn ontwikkeling als schilder, van zijn vroegste portret geschilderd in 1939 tot het laatste dat 64 jaar later werd gemaakt. Samen vormen zijn portretten een boeiend onderzoek naar de dynamiek van veroudering en het proces van zelfrepresentatie.

Kunstkalender - Vensters

Spectaculaire Vondst: Cupido in Schilderij van Vermeer!
Tijdens restauratie van een schilderij van Johannes Vermeer is een verstopte Cupido teruggevonden. Het schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’ werd tientallen jaren na de dood van Vermeer overschilderd om de Cupido verbergen. Het gerestaureerde doek is vanaf 10 september weer te zien in Dresden!
Lees het volledige artikel

Feestdagen en herdenkingen

September 2021
3 september:
St. Gregorius katholieke herdenking
8 september: de Geboorte van Maria – katholieke herdenking
11-12 september: Open Monumentendag
14 september: Dante 700 jaar geleden overleden
21 september: St. Matteus katholieke herdenking
22 september: Begin van de Herfst
28 september: Caravaggio 450 jaar geleden geboren

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie