Kunstkalender November 2018 – Rembrandt, Armando & Sluijters

November 2018

Het najaar van 2018 zit bomvol met mooie tentoonstellingen. De Nederlandse musea hebben hun best gedaan om van 2018 een topjaar te maken. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van november op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Armando
Vanaf 3 november in Museum Voorlinden, Wassenaar
Voorlinden had een overzichtstentoonstelling van Armando gepland in het voorjaar van 2019. Deze show zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag. Op 1 juli jl. overleed Armando (1929-2018) te Potsdam (Duitsland) en daarom zal het geplande retrospectief nu al te zien zijn. Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte Armando aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Zijn handschrift is expressief, zijn schilderijen pasteus en zijn sculpturen met veel kracht opgebouwd. De kunstenaar is naast beeldend kunstenaar en schrijver bekend geworden als dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker.

Ann Veronica Janssens
Vanaf 10 november 2018 in Museum de Pont, Tilburg 
“Bewustzijnsverruimend”, “grensoverschrijdend”, “er is geen begin, geen midden en geen eind”. Het zijn maar een paar van de beschrijvingen die vallen als er wordt gepraat over het werk van Ann Veronica Janssens. Het zijn niet enkel bejubelingen, maar ook observaties. Want hoe stel je grenzen aan een werk dat geen vorm heeft? Dat voor meer dan de helft tot stand komt in het bewustzijn van de kijker? Vanuit een fascinatie voor ruimte was Janssens bijna architect geworden. Om te experimenteren met ruimte, te werken met licht. Maar ze vindt in de studie architectuur niet wat ze zoekt. Sindsdien werkt ze op haar eigen manier, gaat ze op zoek naar haar eigen vormentaal. En breekt ze vooral uit de ruimte, op zoek naar een vormeloze, ontastbare ervaring. Zo creëert ze een kamer vol dichte mist waarin de bezoeker alle gevoel voor oriëntatie verliest. Of ze vult een kamer met zo’n groot geluid dat het gebouw zelf erdoor tot leven lijkt te komen (in ‘Begin the Beguine’).

Bid, Werk, Bewonder - Dordrechts MuseumVrome vaderlanders – Werk, bid & bewonder
Vanaf 11 november in het Dordrechts Museum, Dordrecht
De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten.  Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst? In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen namelijk aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten met onder meer architect Francien Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge. Bewonder het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

Jan Sluijters - Noordbrabants MuseumJan Sluijters – de Wilde Jaren
Vanaf 17 november in het Noordbrabants Museum, Den Bosch
Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteedt. Deze grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode. Ongeveer 15 jaar lang experimenteert Sluijters met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen dat blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap. Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee wordt het vroegere werk van Sluijters in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst.

Rembrandt & Saskia - Fries MuseumRembrandt en Saskia
Vanaf 24 november in het Fries Museum, Leeuwarden
Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van het koppel ontdekt de bezoeker hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

De Blauwe Hond (AVROTROS)
Vanaf zondag 18 november wekelijks om 18h40 op NPO3
Schilder en verhalenverteller Jasper Krabbé duikt iedere aflevering met een andere bevriende kunstenaar in een bijzonder onderwerp in de kunst. Wat is de rol van honden in de kunst? Of van licht? Of naakt? en zijn zelfportretten de selfies van de Gouden Eeuw? Samen gaan ze op zoek naar inspiratie en en maken vervolgens hun eigen kunstwerken.

Klimt & Schiele – Eros and Psyche
Vanaf vrijdag 22 november in de Belgische bioscoop
1918. Nu het gebulder van de kanonnen van WOI uitdooft, komt in Wenen, het hart van Midden-Europa, een gouden tijdperk tot zijn einde. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begint uit elkaar te vallen. In de nacht van 31 oktober sterft Egon Schiele thuis in bed, een van de 20 miljoen dodelijke gevallen van de Spaanse griep. Een paar maanden eerder was zijn leraar en vriend Gustav Klimt overleden. Vanaf het begin van de eeuw had hij een heel nieuw kunstgevoel in het leven geroepen, uitgedragen door de door hem opgerichte groep: de Secession. De documentairefilm Klimt & Schiele – Eros and Psyche vertelt uitvoerig over deze bijzondere periode: een magisch moment voor de kunst, literatuur en muziek, toen tal van nieuwe inzichten ontstonden, Freud de beweegredenen van de psyché ontdekte en vrouwen hun onafhankelijkheid begonnen op te eisen.

Close Up: Louvre Abu Dhabi (AVROTROS)
Donderdag 29 november om 23h00 op NPO2
Deze documentaire vertelt het culturele avontuur van de bouw van het Louvre Abu Dhabi Museum. We zijn achter de schermen bij de creatie van het museum ontworpen door architect Jean Nouvel. Bezoekers zullen ontdekken hoe dit architecturale concept, dat speelt met de relatie tussen interieur en exterieur, traditie met moderniteit samenbrengt en culturen met elkaar verbindt. De vele culturele verschillen die een uitdaging vormden bij de bouw komen aan bod.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

MuseumTV: Jort Kelder neemt je mee naar de late impressionisten
https://www.museumtv.nl/video/mini-docu-laatste-impressionisten-en-plein-air/
Video over de tentoonstelling de Laatste Impressionisten in het Singer Laren.

Art Attack: Beleef de Kus van Gustav Klimt in virtual reality [EN]
https://www.youtube.com/watch?v=ocyuj_SbbxI
In het jaar waarin Klimt’s dood 100 jaar geleden is, maakt een virtual reality kunstenaar de kus in 3D.

Feestdagen en herdenkingen

November 2018
1 november: Allerheiligen – katholieke feestdag
8 november: Einde van Eerste Wereldoorlog – 100 jaar geleden
11 november: St. Maarten– katholieke herdenking
11 november: Eduard Vuillard – 150 jaar geleden geboren
13 november: Synode van Dordrecht – 400 jaar geleden

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: