Kunstkalender November 2019 – Rembrandt & Drenthe

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. In november openen er tentoonstellingen over de Jonge Rembrandt en de Barbizon van het Noorden!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Jonge Rembrandt
Vanaf 2 november 2019 in Museum de Lakenhal, Leiden
De tentoonstelling Jonge Rembrandt – Rising Star laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt Harmensz. van Rijn zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. Rembrandts werk, ook uit zijn eerste tien jaren, getuigt van een uitzonderlijk talent. De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw.

Barbizon van het Noorden
Vanaf 24 november 2019 in het Drents Museum, Assen
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de 18de eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood en schildersezel de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken. In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe.

Positions #5
Vanaf 30 november 2019 in het Van Abbemuseum, Eindhoven
Positions #5 toont werk van vijf kunstenaars die momenteel in Nederland wonen en werken en zich ieder op hun eigen manier bezig houden met vergeten, onbelangrijk gemaakte of verzwegen geschiedenissen. Mercedes Azpilicueta maakt theaterachtige ensceneringen met gekleurde wanden, hangende tapijten en gekostumeerde houten figuren. Anna Dasović toont ons via foto’s en filmmateriaal hoe we omgaan met indringende gebeurtenissen zoals genocide. Em’kal Eyongakpa bespeelt twee zalen met een mix van muziek, geluiden, gesproken woord, planten, lichteffecten en performance. Een tent met daarop geborduurde woorden staat centraal in het werk van Mounira al Solh. Quinsy Gario presenteert zowel recent als nieuw werk dat reflecteert op de geschiedenis van Sint Maarten en Curaçao.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Lost Cities with Albert Lin
Vanaf zondag 3 november om 22h00 op National Geographical Channel
Lost Cities combineert hi-tech archeologie, adembenemende beelden en werkelijke verkenning om spraakmakende ontdekkingen te doen. Lost Cities brengt avontuur, wetenschap en archeologie samen via onze gastheer Albert Lin. Onze ambitieuze aanpak past 3D-scannen toe op enkele van de meest buitengewone plaatsen uit de oudheid. Deze serie levert krachtige, emotionele verhalen met hi-tech beelden om de mysteries van het verleden levendig tot leven te brengen.

Uur van de Wolf: Edvard Munch – Een hels leven (NTR)
Donderdag 7 november om 22h55 op NPO2
Munch In Hell kijkt naar het leven van Edvard Munch en onderzoekt de mishandeling waaraan hij werd blootgesteld. Beschouwd als een van de belangrijkste schilders in de kunstgeschiedenis, lijdt Munch nog steeds aan een gebrek aan verdiende waardering uit zijn thuisland. Munch liet uitgebreide aantekeningen, brieven, literaire werken en zelfs concepten achter voor een autobiografie. Dit geeft ons inzicht in zijn gedachten en zijn reacties op de publieke schandalen en bureaucratische pesterijen die hij had. Munch In Hell laat de schilder het verhaal in zijn eigen woorden vertellen – maar het onthult ook een andere kant van zijn leven en karakter. Munch was ook een geestige, praktische en vastberaden man die zelfs bezig was met ecologische landbouw.

Sign of the Times: Mensch (EO)
Vanaf dinsdag 12 november om 22h25 op NPO2
Drie internationaal vermaarde kunstenaars gaan in een filmische reis op zoek naar wat ons menselijk maakt. Schoonheid, mysterie, schepping lijken in tijden van algoritmes en big data verzwegen woorden. Maar kunst en religie zijn hoeders van de menselijke ziel. Waardoor laten we ons bezielen? Wat mag niet verloren gaan als we denken over de mens van de toekomst?  Dichter Antjie Krog, componist Calliope Tsoupaki en beeldhouwer Johan Tahon over de mensch.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

NOS: Schilderij dat jaren in Franse keuken hing, levert miljoenen op
@ https://nos.nl/artikel/2307935-schilderij-dat-jaren-in-franse-keuken-hing-levert-miljoenen-op.html
Het schilderij, De bespotte Christus, van Cimabue bracht op de veiling 24 miljoen euro op, veel meer dan de verwachte 4 à 6 miljoen.

YouTube: Operatie Nachtwacht in het Rijksmuseum
@ https://www.youtube.com/watch?v=xLQzaidn0vs
Maandelijks plaatst het Rijksmuseum een live update van de restauratie van de Nachtwacht.

De Tijd: Leonardo da Vinci streefde naar de perfecte imperfectie
@ https://www.tijd.be/cultuur/algemeen/leonardo-da-vinci-streefde-naar-de-perfecte-imperfectie/10176216.html
Een verslag van de grote tentoonstelling met werk van Leonardo da Vinci in het Louvre.

Feestdagen en herdenkingen

November 2019
1 november: Allerheiligen – katholieke herdenking
11 november: St. Maarten – katholieke herdenking
19 november: Prado – 200 jaar

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie