Kunstkalender Januari 2020 – Spiritualiteit en Realisme

Januari 2020

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. In de eerste maand van 2020 openen er onder andere tentoonstellingen over spiritualiteit en realisme! Alle tentoonstellingen, televisieprogramma’s en nieuwsberichten op een rij!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Spiegel van de Ziel
Vanaf 14 januari 2020 in het Singer Museum, Laren
Wie denkt aan de Nederlandse kunst voor 1900, komt vaak uit bij George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Schilders die, in tegenstelling tot hun leermeesters, kiezen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden. Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan gunnen de kijker een blik in hun diepere zelf; ze richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit.

CRUX
Vanaf 18 januari 2020 in Museum de Fundatie, Zwolle
Leipzig is naast muziek- en boekenstad een brandpunt van de schilderkunst. Max Beckmann is er geboren en na de Tweede Wereldoorlog speelde de stad een prominente rol in het kunstleven van de DDR met Werner Tübke, Wolfgang Mattheuer en Bernhard Heisig als belangrijkste representanten. Met de tentoonstelling CRUX laat Museum de Fundatie het publiek kennismaken met het werk van de nieuwste generatie schilders uit Leipzig: Martin Kobe (1973), Mirjam Völker (1977), Robert Seidel (1983) en Titus Schade (1984). Hun wegen kruisten toen zij studeerden aan de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Kobe was Meisterschüler bij Arno Rink; Völker, Seidel en Schade bij Neo Rauch.

Jan Beutener – After All
Vanaf 19 januari 2020 in Museum MORE, Gorssel
Met een uitgebreide overzichtstentoonstelling brengt Museum MORE een ode aan het oeuvre van Jan Beutener (1932). Een kijker. Een ontdekker van dingen. Van details die hij een unieke lading geeft, van suggestieve maar altijd heldere uitsnedes of uitvergrotingen. Met gevoel voor absurdisme. En voor humor vermengd met melancholie. Alleen Beutener kan kiezen voor een paar knokige knieën die uitsteken tegen een windscherm of een zakdoekje verstopt in de naad van een fauteuil. After All toont een selectie van meer dan 70 schilderijenvan Beutener. Een terugblik op 50 jaar kunstenaarschap tussen 1969-2019

Wright Morris – the Home Place
Vanaf 24 januari 2020 Museum FOAM, Amsterdam
Foam opent het jaar 2020 met de eerste tentoonstelling in Nederland van de beroemde Amerikaanse schrijver Wright Morris (1910-1998). Naast zijn schrijverschap wijdde Morris een korte periode in zijn leven aan de fotografie. Op bijzondere wijze legde hij de armoede en het verval in het Amerika van de jaren ’30 en ’40 vast. Hij verwerkte zijn foto’s in zogenaamde beeldromans waarin beeld en tekst elkaar versterken. Hoewel relatief onbekend, en overschaduwd door zijn prijswinnende romans, doen zijn foto’s niet onder voor het werk van andere iconische fotografen van zijn tijd.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Mondo (VPRO)
Vanaf zaterdag 11 januari wekelijks om 22h00 op NPO2
Hoe ziet onze wereld eruit als we kijken door de ogen van kunstenaars? In het nieuwe VPRO-programma Mondo ontvangt Nadia Moussaid in de studio iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen. Van meeslepende romans tot confronterende documentaires: ze bieden nieuwe inzichten en zetten ons denken op scherp.

Close Up: Garry Winogrand (AVROTROS)
Zaterdag 11 januari om 23h00 op NPO2
Fotograaf Garry Winogrand werkte in de jaren 60 en 70 als straatfotograaf en legde in zijn werk de veranderende Amerikaanse samenleving vast. Door op spontane wijze gewone mensen en hun dagelijks leven in beeld te brengen, ontwikkelde hij de voor hem kenmerkende ‘snapshot’ stijl, die tegenwoordig allesbepalend is in de moderne beeldcultuur. Zijn durf en ook zijn gevoel voor compositie maakten hem een pionier in de kunstfotografie. In de documentaire komen verschillende fases van zijn leven aan bod: zijn geboorte in New York, het succes als straatfotograaf en de late jaren van de vroeggestorven kunstenaar.

Close Up: Botero (AVROTROS)
Zaterdag 18 januari om 23h00 op NPO2
De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. De objecten die hij afbeeldt lijken dik, maar feitelijk benadrukt hij gewoon sommige lichaamsdelen. De kunstenaar blikt samen met zijn volwassen kinderen terug op zijn dagen als arme, beginnende kunstenaar in New York en op de succesvolle internationale carrière die daarop volgde. De kroon op werk van de kunstenaar was in 2000 de stichting van het Botero Museum in de hoofdstad van Colombia.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Egbert Dommering: De Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957) in Bozar in Brussel
@ http://www.egbertdommering.nl/?p=1253
Egbert Dommering bezoekt de Brancusi tentoonstelling in Brussel (verlengd tot 2 februari).

the Jealous Curator [EN]
@ https://www.thejealouscurator.com/
Jaloers-makende kunst die inspireert om zelf het atelier in te gaan.

de Volkskrant: Gaan we nu eindelijk van vrouwelijke kunstenaars houden?
@ https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/gaan-we-nu-eindelijk-van-vrouwelijke-kunstenaars-houden~b8e46b6f/
In de 20ste eeuw zijn vrouwelijke kunstenaars doelbewust genegeerd. Nu is alles anders, toch? Wat hebben de jaren twintig voor hen in petto?

Feestdagen en herdenkingen

Januari 2020
3 januari: Besnijdenis van Jezus – katholieke herdenking
6 januari: Drie Koningen – katholieke herdenking
13 januari: Doop van Jezus – katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: