Kunstkalender Augustus 2019 – de Verrassende Keuze van de zomer!

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Omdat de grote musea midden in de zomervakantie geen nieuwe tentoonstellingen openen, deze maand een onverwachte selectie uit de kleine musea!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

De nieuwe Rembrandt – Sebastiaan Groot
Vanaf 2 augustus 2019 in Museum In ’t Houten Huis, De Rijp
Hij ‘hangt’ al in het Rijksmuseum als aanstormend schildertalent en won het populaire tv programma Project Rembrandt. Sebastiaan Groot exposeert in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp vanaf 2 augustus, 15 werken, schetsen en werken o.a. uit het programma. Na acht intrigerende uitzendingen kwam Sebastiaan als onbetwiste winnaar van Project Rembrandt uit de bus en hij kan sindsdien terecht in elk museum. De 21-jarige student kunstgeschiedenis uit Egmond liet een grote indruk achter bij de vakjury van Project Rembrandt. Het winnende meesterwerk ‘Een vallend boek’ is nu in het Rijksmuseum te bewonderen en de schets, met uitleg van de jonge meester zelf op tv-scherm, is te vinden in De Rijp. Een ander winnend doek is van de oma Nel Belleman van Sebastiaan, Sebas voor intimi. Dit ontroerende schilderij hangt in de galerij, net als de naaktcompositie, de olifant in Blijdorp en de gitarist e.a.

Jean Thomassen
Vanaf 13 augustus 2019 in het Museum Slager, ‘s Hertogenbosch
In 2016, het jaar van Jeroen Bosch, trok het drieluik Last Judgement Day van Jean Thomassen zeer veel aandacht. Zoveel dat het bestuur van Museum Slager besloot om een grote overzichtstentoonstelling te organiseren. Dat is een unieke gebeurtenis, want sinds eerdere museumtentoonstellingen in Museum het Markiezenhof (1995) en het Westfries Museum in Hoorn (2000 en 2001) was dat niet meer mogelijk. Een kleine groep verzamelaars bezit bijna al zijn werk en een groot gedeelte is in het buitenland. Museum Slager wist de belangrijkste stukken naar Den Bosch te halen en het is waarschijnlijk de enige en laatste keer dat men deze werken tezamen kan bewonderen.

De Lavino Collectie – Staalkaart van Delfts aardewerk
Vanaf 31 augustus 2019 in het Gemeentemuseum, Den Haag
Kleurrijke kraantjeskannen in de vorm van elegante dames, rijk gedecoreerde bloemenhouders, fruitterrines, springpaarden, mensfiguren, door Chinees porselein geïnspireerde voorwerpen, kaststellen, schoentjes en andere miniaturen en zelfs een bord van zeer zeldzaam ‘Delfts zwart’; de encyclopedische waarde van De Lavino Collectie is uitzonderlijk. Niet alleen kocht Lavino breed en divers aan; hij bracht ook paren samen en zelfs een veelvoud aan stellen. Naast de variaties in het vormassortiment verzamelde hij Delfts aardewerk in alle decoratietechnieken: van wit, blauwwit, tot bonte kleuren en pasteltinten met vergulding. Opvallend is tevens zijn oog voor de hoogste kwaliteit. Om tot de beste aankopen te komen omringde Lavino zich met experts op het gebied van Delfts aardewerk en werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Paula Lavino-Ridderhof.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close Up: Having a Cigarette with Alvaro Siza (AVROTROS)
Donderdag 1 augustus om 22h50 op NPO2
Architect Alvaro Siza is dé belangrijkste Portugese architect van de afgelopen 50 jaar. Veel van zijn belangrijkste gebouwen bevinden zich in zijn geboorteplaats Matosinhos in de buurt van Porto aan de Portugese kust, zoals het Boa Nova Teahouse (1963), de Faculteit voor architectuur (1987-1993), en het Serralves Museum voor moderen kunst (1997). Siza draagt ook de sociale woningbouw een warm hart toe en ontwierp sociale woningbouwcomplexen in onder meer Berlijn en Den Haag. Te zien op NPO 2.

Close Up: Outsider Art (AVROTROS)
Donderdag 8 augustus om 22h50 op NPO2
Merkwaardig zijn ze misschien wel, de kunstenaars in de documentaire Outsider Art (2018), maar niet per se merkwaardiger dan andere kunstenaars of dan wijzelf. De een tekent uitsluitend vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro’s en vliegroutes, een derde haar dromen en nachtmerries. Door urenlang in opperste concentratie te tekenen of te schilderen lijken ze iets van grip te krijgen op een verwarrende wereld. Regisseur Jan Wouter van Reijen maakt met deze film voelbaar hoe overrompelend de binnenwereld van deze buitenstaanders eruitziet. Te zien op NPO 2.

The Prado Museum
Vanaf 29 augustus in de bioscoop
Hoe vaak hebben we bij onszelf gedacht: konden musea maar praten! Deze documentaire poogt precies dat te doen: het Prado voor zichzelf laten spreken. Het museum viert in 2019 zijn 200e verjaardag en vertelt het verhaal over zijn leven. Een spectaculaire reis in Madrid die de zes eeuwen van het bestaan van Spanje als land beslaat. Geschiedenis verteld door kunst, door de achtduizend kunstwerken in de collecties van het museum en tegelijkertijd het ontdekken van het verhaal achter elk kunstwerk. Een schilderij is canvas, kleur, materie en vorm, maar het is ook het verhaal van mannen, vrouwen, schilders en koningen, paleizen en koninginnen, welvaart en misère, lichaam en ziel.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

YouTube: Drag Queens in het Rijksmuseum
@ https://youtu.be/Nk5DR4IfbAg
Remember the past, create the future‘ is het thema van Pride 2019. Dragqueens Mermaids Mansion combineerde daarom heden en verleden in hun nieuwe video, ín het Rijksmuseum.

Digitale Kunstkrant: RKD laat zien hoe Rembrandt populair werd
@ https://www.digitalekunstkrant.nl/rkd-laat-zien-hoe-rembrandt-populair-werd/
Met documenten uit zijn archief laat het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in een kleine presentatie zien dat Rembrandt nog helemaal niet zó lang populair is in eigen land.

MuseumTV: Eye – Door de ogen van… Stephanie Afrifa
@ https://museumtv.nl/tentoonstelling/eye-door-de-ogen-van-stephanie-afrifa/
In eerste instantie had Stephanie Afrifa een vijandelijke houding richting de tentoonstelling. Een witte man die kunst maakte over Zuid-Afrika. Echter bij het zien van de tentoonstelling begreep Stephanie de gedachten achter de werken.

Feestdagen en herdenkingen

Augustus 2019
6 augustus: Transfiguratie – katholieke herdenking
15 augustus:
Maria Hemelvaart – katholieke herdenking
22 augustus: Kroning van Maria – katholieke herdenking
29 augustus: Onthoofding van Johannes de Doper – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie