Daan Roosegaarde: Uitvinder en kunstenaar voor een betere wereld

“Er is genoeg geld en technologie, maar onvoldoende creativiteit in de wereld.”, stelt kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde. Zijn Studio Roosegaarde zoekt daarom naar creatieve oplossingen voor de problemen van deze tijd: luchtvervuiling, milieuschade en ziektes.

Op 24 april 2020 publiceerden wetenschappers dat UV licht het coronavirus kan inactiveren. Nederland was op dat moment in de eerste lockdown. Kunstenaar Daan Roosegaarde onderzocht hoe hij deze wetenschappelijke bevinding kon inzetten tegen het virus. Hij creëerde daarom een kunstmatige UV-zon voor steden. In het licht van deze Urban Sun zijn mensen veilig voor de pandemie.

Studio Roosegaarde – Urban Sun

Grow

Licht is ook het belangrijkste ingredient van GROW. In dit project zette Roosegaarde een grote akker met prei in blauw, rood en UV licht. De ‘dansende lichtjes’ over de landbouwgrond zien er spectactulair uit. Maar belangrijker is dat het licht de groei van prei stimuleert en het gebruik van pesticiden met 50 procent kan verminderen.

Urban Sun and GROW tonen de kern van Roosegaarde’s aanpak. Hij maakt visueel aantrekkelijke kunstwerken, die een bijdrage leveren aan een betere wereld. Vaak zijn de werken van Daan Roosegaarde gebaseerd op technologie, waardoor hij soms ook wel als uitvinder wordt gezien.

Smog

In Beijing en Rotterdam plaatste Roosegaarde torens om de lucht smog-vrij te maken. Het zijn een soort reuze-stofzuigers die vieze lucht opzuigen en filteren. Volgens metingen kan de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de torens enorm verbeteren. Al lijken de effecten op meer dan 20 meter van deze reuze stofzuigers beperkt.

De smog uit de torens gebruikt Roosegaarde om ringen van te maken. In een ring zit een blokje zwarte smog, dat ontstaan is door 1000m3 lucht te filteren. Volgens Roosegaarde kan je aan de smog ruiken en zelfs proeven waar hij vandaan komt. Rotterdam heeft een andere smaak dan Beijing.

Van Gogh Pad

Maar soms mogen Roosegaarde’s kunstwerken ook gewoon mooi zijn. Zo maakte hij tussen Nuenen en Eindhoven een fietspad dat gebaseerd is op de Sterrennacht van Vincent van Gogh. In het wegdek zitten lichtjes verstopt die overdag opladen en ’s avonds zorgen voor een visueel spektakel. Daarnaast plande Roosegaarde projecten in Leiden en Franeker om echte sterren te kijken. In steden is de sterrenhemel vaak slecht zichtbaar door lichtvervuiling. Roosegaarde organiseerde een dag waarop al het licht zoveel mogelijk werd uitgezet zodat de sterren weer zichtbaar werden.

Het werk van Roosegaarde past binnen de opkomst van Dutch Design. Ontwerpers als Studio Drift, Piet Hein Eek, Maarten Baas en Hella Jongerius opereren vaak op snijvlak van kunst, technologie en design. Ook het succes van Nederlandse architecten als Rem Koolhaas, Francine Houben en Ben van Berkel zorgt ervoor dat Nederland wereldwijd op de kaart staat als design-land.

Meer artikelen uit de Canon van de Nederlandse Kunst:

Geef een reactie

Ontdek meer van KunstVensters

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven