Ongemak en geweld bij American People van Faith Ringgold

Faith Ringgold - American People Serie

Martin Luther King droomde ervan dat zijn kinderen niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. In de jaren 60 was dit nog ver weg. Faith Ringgold schilderde hoe gewone Amerikanen omgingen met de rassenproblematiek. In een serie van 20 schilderijen domineren ongemak, onbegrip en geweld.

In de jaren 60 stonden de Verenigde Staten in brand. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging streed voor gelijke rechten voor zwarte en witte inwoners. Martin Luther King, Malcolm X en anderen protesteerden tegen racisme en ongelijkheid. De gebeurtenissen inspireerde de jonge zwarte kunstenaar Faith Ringgold tot een serie schilderijen: de American People Serie.

Faith Ringgold – American People Serie – 1. Between friends, 2. For Members Only, 3. Neighbours, 4. The Civil Rights Triangle, 5. Watching and Waiting, 6. Mr. Charlie, 7. Cocktail Party.

Interraciale contacten

In de zomer van 1963 was Ringgold te gast op de wijngaard van Dr. and Mrs. Goldsberry in Oak Bluffs. De Goldberry’s waren zeer actief in de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Ze organiseerden ontmoetingsavonden waar zwarte en witte mensen samenkwamen. In “Between Friends” toont Faith Ringgold het ongemak van de ontmoetingen. Ondanks hun gedeelde overtuigingen over burgerrechten was het zoeken naar gemeenschappelijke gespreksonderwerpen.

Faith Ringgold maakte in deze zomer de eerste 5 schilderijen van the American People Series. De werken tonen haar eigen perspectief op de raciale spanningen. Haar schilderijen zijn geen aanklachten tegen racisme, maar een weergave van de gebeurtenissen van uit een persoonlijk perspectief. Ze laat zien wat de gebeurtenissen betekenen voor de Amerikaanse burgers.

Faith Ringgold – American People Serie – 8. The In-Crowd, 9. The American Dream, 10. Study Now, 11. Three Men on a Fence.

Stijl

De ongemakkelijke situaties in de sociale omgang zijn onderwerp van Cocktail Party (#7), waarin een zwarte man afgezonderd lijkt tussen pratende witte mensen. The In-Crowd (#8) gaat zelfs nog een stapje verder. Witte mannen duwen er twee zwarte mannen naar beneden en bedekken de mond van de derde. Ringgold maakt zo letterlijk zichtbaar tegen welke barrières zwarte mensen aanlopen in een samenleving die door witte mensen wordt gedomineerd.

In andere schilderijen toont Faith Ringgold de inspanningen van zwarte mensen om erbij te horen door te gaan studeren (#10). Maar ook de onzichtbaarheid van zwarte Amerikanen tussen witte mensen (als schaduw weergegeven in #14. Portrait of an American Youth) en de onzekerheid die dat meebrengt (#16 Woman looking in a mirror).

Faith Ringgold – American People Serie – 12. Family Plan, 13. God Bless America, 14. Portrait of an American Youth, 17. Artist and Model.

In de American People Serie gebruikt Faith Ringgold een vrij platte stijl met kleurvlakken. Het gebruikt van chiaroscuro (licht-donker effecten) om diepte creëeren, werkt niet goed voor mensen met een zwarte huidskleur. Ze zegt hierover: “Ik probeerde een schilderstijl te ontwikkelen die verband hield met wat ik dacht dat het Afrikaanse idioom zou zijn. Ik schilderde nog steeds figuren, maar zonder het gebruik van clair-obscur – realistisch maar vlak – om het beeld van de Amerikaanse zwarte persoon een hoge mate van zichtbaarheid te geven.”

Faith Ringgold – American People Serie – 15. Hide Little Children, 16. Woman looking in a mirror

Dood

In de zomer van 1967 zorgde vier dagen politiegeweld in Newark, New Jersey, voor de dood van 26 zwarte Amerikanen. Het was één van de ruim 100 geweldincidenten in de “Long Hot Summer” van 1967. Het geweld greep Faith Ringgold aan. Het resulteerde in een bijna 4 meter brede schildering met als treffende titel “Die”. Tegen een grijze achtergrond zien we vechtende mensen, bloedend van hun verwondingen en kleine kinderen die bang zijn voor het geweld.

“Die” vormt het dramatische slotstuk van de American People-serie. De interraciale spanningen hebben hun kookpunt bereikt. In het Museum of Modern Art werd het schilderij recent tentoongesteld naast Picasso’s Guernica. Na tientallen jaren lang nauwelijks tentoongesteld te zijn, krijgt Faith Ringgold zo erkenning voor haar werk. Maar tegelijkertijd is het een erkenning van de voortdurende rassenongelijkheid in de Verenigde Staten.

Meer artikelen over kunstwerken gemaakt in serie:

Geef een reactie

Ontdek meer van KunstVensters

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven