Musea

Uit de Collectie Nederland: Alida Pott in het Groninger Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 28: Alida Pott in het Groninger Museum.

Net ten noorden van Groningen stond een gehucht van een paar boerderijen dat Blauwborgje werd genoemd. Het was een geliefde uitvalsplek voor de kunstenaars van de Ploeg. In de buitenlucht schilderden Alida Pott, Jan Altink, Johan Dijkstra en anderen het boerenlandschap in felle kleuren. Ze waren geïnspireerd door het impressionisme en zetten zich af tegen de kunst van de academie.

Bovenstaand schilderij van Alida Pott toont de boomgaard bij Blauwborgje. In haar stijl gaat ze nog een stuk verder dan de landschappen van Dijkstra en Altink. Haar felle kleurvlakken en dikke lijnen zijn bijna abstract en doen denken aan Duitse expressionistische kunstenaars als Nolde en Kirchner. Alida Pott probeert zo ook haar innerlijk gevoel te vangen in het landschap dat ze schildert.Groninger Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

1 reactie op “Uit de Collectie Nederland: Alida Pott in het Groninger Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: