Uit de Collectie Nederland: Alida Pott in het Groninger Museum

Alida Pott - Boomgaard Blauwborgje

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 28: Alida Pott in het Groninger Museum.

Net ten noorden van Groningen stond een gehucht van een paar boerderijen dat Blauwborgje werd genoemd. Het was een geliefde uitvalsplek voor de kunstenaars van de Ploeg. In de buitenlucht schilderden Alida Pott, Jan Altink, Johan Dijkstra en anderen het boerenlandschap in felle kleuren. Ze waren geïnspireerd door het impressionisme en zetten zich af tegen de kunst van de academie.

Bovenstaand schilderij van Alida Pott toont de boomgaard bij Blauwborgje. In haar stijl gaat ze nog een stuk verder dan de landschappen van Dijkstra en Altink. Haar felle kleurvlakken en dikke lijnen zijn bijna abstract en doen denken aan Duitse expressionistische kunstenaars als Nolde en Kirchner. Alida Pott probeert zo ook haar innerlijk gevoel te vangen in het landschap dat ze schildert.Groninger Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. remyepskamp57 schreef:

    Mooie serie, hulde

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: