Uit de Collectie Nederland: Yayoi Kusama in MoCo

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 64: Yayoi Kusama in MoCo.

Yayoi Kusama heeft veel last van angsten en psychoses. Het zetten van stippen helpen haar om deze onder controle te houden. Als klein meisje bezocht Yayoi met haar opa een kwekerij voor pompoenen. De reusachtige pompoen uit deze kwekerij is een inspiratie voor haar kunst. In haar psychoses kon de pompoen praten. Bovenstaande pompoen in MoCo maakte ze van stippen.

Het Modern Contemporary Museum (MoCo) is in korte tijd een ware publiekstrekker geworden in Amsterdam. Hoewel het museum als doel zegt te hebben om kunst toegankelijk te maken voor een groot publiek, krijgt het instituut veel kritiek. Het ‘museum’ heeft vooral een commercieel doel en lijkt weinig aandacht te hebben voor de echtheid en afkomst van de werken. Banksy plaatste het museum al op een zwarte lijst.

MoCo

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: