Uit de Collectie Nederland: Rineke Dijkstra in Fotomuseum Den Haag

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 38: Rineke Dijkstra in Fotomuseum Den Haag.

Henri Cartier Bresson – Isabelle Huppert

Isabelle Huppert is één van de meest invloedrijke Franse actrices van het moment. Ze speelde in La Pianiste, Elle van Paul Verhoeven en cult-klassiekere 8 femmes. Recent stond ze nog op het toneel in Amsterdam in het stuk Mary Said What She Said. In haar lange carrière is Huppert door veel beroemde fotografen gefotografeerd, waaronder Henri Cartier Bresson.

In bovenstaand portret van Rineke Dijkstra wordt haar meisjesachtigheid benadrukt door de vlechtjes. Tegelijkertijd zien we een sterke vrouw die vol vertrouwen de kamer in kijkt. In Dijkstra’s kenmerkende ingetogen stijl zien we een pure Huppert, zonder opsmuk. Het gaat niet om de kleding of om de achtergrond, het is de blik van Huppert die je grijpt. Fotomuseum Den Haag

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie