Musea

Uit de Collectie Nederland: Geertgen tot Sint Jans in het Catharijneconvent

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 29: Geertgen tot Sint Jans in Museum het Catharijneconvent.

In de Middeleeuwen waren de kloosters het centrum van kennis en cultuur. Er waren broeders  die zich specialiseerden in de schilderkunst en zo de verhalen van het geloof uitdroegen. In Italië schilderde Fra Angelico in het San Marcoklooster frescos en altaren. In het Sint Jansklooster in Haarlem werkte Geertgen, ook bekend als Gerrit van Haarlem.

Bovenstaand schilderij is hoogstwaarschijnlijk van zijn hand. Het toont de lijdensweg van Jezus Christus. Maria in het blauw (rechts) en Maria Magdalena (links in het rood) treuren om zijn naderende dood. Ze bidden tot God. Ook Johannes de evangelist en verschillende engelen staan afgebeeld. Opvallend is dat Jezus in zijn graf lijkt te staan, alsof de kruisiging en de wederopstanding symbolisch zijn samengebracht in hetzelfde schilderij.Museum Catharijneconvent

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Geertgen tot Sint Jans in het Catharijneconvent

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: