Uit de Collectie Nederland: Hendrik Willem Mesdag in Panorama Mesdag

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 63: Hendrik Willem Mesdag in Panorama Mesdag.

Eind 19e eeuw heerste er een panorama-rage in Europa. Waarschijnlijk waren er destijds zo’n 300 verschillende panorama’s te zien. Amsterdam had een eigen panorama-gebouw en daarom ontstonden er ook plannen om in Den Haag een panorama van Scheveningen te maken. Kunstschilder Hendrik Willem Mesdag werd gevraagd voor de klus.

Panorama Mesdag

Hoewel het Panorama in Den Haag de naam draagt van Hendrik Willem Mesdag, was het ontstaan van het 120-meter lange schilderij een groepsproject. Théophile de Bock schilderde lucht en de duinen, Bernard Blommrs werkte aan de personen, George Hendrik Breitner was druk met de paarden, Hendrik Willem Mesdag schilderde de boten en de zee en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten maakte het dorpje Scheveningen.

Panorama Mesdag

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Annette van Erkel, says:

Zo vaak gaan kijken. Van ‘t groeps-project wist ik niet. DANK je wel!!!!

Geef een reactie