Uit de Collectie Nederland: Hendrik Meijer in het Markiezenhof

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 27: Hendrik Meijer in het Markiezenhof.

In de 18e eeuw was het populair bij rijke burgers om hun woonkamer te laten voorzien van behangschilderingen met landschappen. Vaak werden fantasielandschappen geschilderd die een idyllisch beeld geven van het platteland of van een ver buitenland. Vanwege de kwetsbaarheid van de schilderingen zijn er tegenwoordig nog maar weinig van deze muurversieringen bewaard gebleven, maar bovenstaand ensemble wordt bewaard in het Markiezenhof.

De arcadische landschappen in het Markiezenhof zijn gemaakt door Hendrik Meijer, een gespecialiseerde kunstenaars voor behangschilderingen. Oorspronkelijk hebben de werken in het gerechtsgebouw in Haarlem gehangen, maar tegenwoordig hangen ze in de Augustakamer. Het Markiezenhof heeft de schilderingen hier gecombineerd met 18e eeuwse meubels.Markiezenhof Bergen op Zoom

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie