Uit de Collectie Nederland: Jacoba van Heemskerck in het Zeeuws Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 10: Jacoba van Heemskerck in het Zeeuws Museum.

Vanaf 1908 werkte Jacoba van Heemskerck iedere zomer in Zeeland. In Domburg was een levendige kunstenaarskolonie ontstaan waar ook Piet Mondriaan, Jan Toorop en Ferdinand Hart Nibbrig deel van uitmaakten. De kunstschilders trokken naar Zeeland vanwege de duingezichten en het schitterende licht. Samen exposeerden ze hun werken jaarlijks in een eenvoudige houten hut in Domburg.

Jacoba van Heemskerck – Kasteel tussen bomen

In bovenstaand schilderij is de invloed van Jan Toorop goed te zien. Toorop was eind 19e eeuw naar Parijs gereisd en het daar kennis gemaakt met het pointillisme van Seurat en Signac. De bomen die Jacoba van Heemskerck in 1908 schilderde, bestaan uit kleine puntjes gekleurde verf. Van afstand vormen je ogen ze samen tot een kleur. Later in haar loopbaan liet Van Heemskerck het pointillisme los en ging ze in een expressionistische stijl schilderen. In het Zeeuws Museum is een tweede schilderij aanwezig uit deze latere periode, waarop de bomen gemaakt zijn uit dikke lijnen en kleurvlakken.Zeeuws Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: