Uit de Collectie Nederland: Francis Bacon in Kunstmuseum Den Haag

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 57: Francis Bacon in Kunstmuseum Den Haag.

Eadweard Muybridge

Eind 19e eeuw fotografeerde Eadweard Muybridge bewegingen door reeksen van foto’s te maken, die kort achter elkaar werden genomen. Zo fotografeerde hij ook de beweging van een jongen, die gedeeltelijk verlamd was door een aangeboren afwijking. De reeks foto’s was de inspiratie voor bovenstaand schilderij van Francis Bacon.

Francis Bacon was zijn hele leven geïnteresseerd in het menselijk lichaam. In het puriteinse Engeland voelde hij dat er weinig ruimte was voor lichamelijke expressiviteit. Zijn werken zijn daardoor rauw, choquerend en vaak gericht op heftige emoties. Ook dit schilderij van een gehandicapt kind is confronterend. Bacon laat menselijke vormen vervagen, waardoor de grens tussen mens en dier verdwijnt.

Kunstmuseum Den Haag

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: