Uit de Collectie Nederland: Melle in het Museum van Bommel van Dam

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 11: Melle in het Museum van Bommel van Dam.

De surrealistische schilderijen van Melle (Oldeboerrigter) gaan altijd over leven en dood. Hij begon zonder plan te schilderen en creëerde droomwerelden. In zijn associatieve manier van werken gebruikte hij elementen uit de natuur en fantasiefiguren. Seksualiteit speelt een belangrijke rol in zijn schilderijen. Hij staat daarom ook wel bekend als de ‘piemelschilder’. Naar een schilderij van Melle kan je minuten kijken en steeds wat nieuws ontdekken.

Ook in bovenstaand schilderij uit Museum van Bommel van Dam zijn talloze fallussen te ontdekken. Het werk heet ‘Veronica’ naar de christelijke heilige St. Veronica, die tijdens de kruisweg het zweet van Jezus’ gezicht veegde. Bij het afvegen werd het gelaat van Christus op miraculeuze wijze op de doek ingeprent. De doek op de achtergrond van het schilderij van Melle toont niet het gezicht van Jezus, maar hoe kan het ook anders…. een penis.Museum van Bommel van Dam

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie