Uit de Collectie Nederland: de Familie Mesdag in het Drents Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 18: de Familie Mesdag in het Drents Museum.

Taco Mesdag, de broer van de beroemde Hendrik Willem Mesdag, en zijn vrouw Geesje van Calcar hadden een atelier in het Drentse dorpje Vries. Samen schilderden ze het Drentse landschap met heide, hunebedden, schaapskudden en simpele boerderijen. In het Drents Museum zijn verschillende werken van het echtpaar te vinden, waaronder bovenstaand schilderij gemaakt door Taco. Onderstaand schilderij van Geesje toont de dorpskerk van Vries, die vaak op haar schilderijen figureerde.

Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje van Houten kwamen regelmatig naar Drenthe om hun familie op te zoeken. Hoewel haar werk tegenwoordig niet meer zo bekend is, was Sientje van Houten ook een goede landschapsschilder. In het de collectie van het Drents Museum is bovenstaand schilderij van een boerderij met schuurtje in de herfst te vinden.

Hendrik Willem Mesdag – Landschap nabij Vries met Ploegende Boer

Om de familie compleet te maken, is in het Drents Museum ook een schilderij van Hendrik Willem Mesdag te zien. Hij schilderde tijdens de familiebezoeken op het Drentse land. Op het schilderij in het Drents Museum is een ploegende boer afgebeeld. Hoewel Hendrik Willem tegenwoordig nog het meest bekend is, mogen zijn familieleden zeker niet vergeten worden!Drents Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie