Uit de Collectie Nederland: Berlinde de Bruyckere in Museum de Pont

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 22: Berlinde de Bruyckere in Museum de Pont.

In de kunstwerken van Berlinde de Bruyckere staat het lichaam centraal. Haar beelden zijn niet levensecht en hebben vaak niet eens een hoofd. Toch zijn ze onmiskenbaar menselijk. Berlinde De Bruyckere toont ons vooral de kwetsbaarheid van het leven. Sommige beelden geven een gevoel van troost, maar andere doen eerder denken aan angst of verminking.

Bovenstaand beeld brengt vooral een gevoel van eenzaamheid. Twee vitrinekasten zijn naast elkaar staan opgesteld en bevatten ieder een lichaam. De individuen lijken gevangen in de kast en staan troosteloos in een hoekje. Zouden ze maar bij elkaar kunnen komen… Voelen we ons niet allemaal soms een beetje zo in deze coronatijd?Museum de Pont

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie