Kunstkalender Oktober 2019 – Millet, Velazquez & Monet

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Oktober 2019 heeft een spectaculair programma met o.a. Pieter de Hooch, Claude Monet, Jean-Francois Millet en Diego Velazquez!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst
Vanaf 4 oktober 2019 in het Van Gogh Museum, Amsterdam
In de tentoonstelling is te zien hoe vooruitstrevend het werk van Jean-François Millet (1814-1875) is voor de tijd waarin hij leefde. Met zijn radicale schildertechniek, moderne stijl en inspirerende verbeelding van het boerenbestaan, werd Millet een ware zaaier van de moderne kunst. Voor het eerst is er een grote, internationale tentoonstelling gewijd aan Millet en hoe zijn kunst als inspiratiebron diende voor kunstenaars na hem, zoals Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Georges Seurat, Claude Monet, Giovanni Segantini, Winslow Homer, Paula Modersohn-Becker, Edvard Munch, Kazimir Malevich en Salvador Dalí.

Niki de Saint Phalle
Vanaf 5 oktober 2019 in het Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) aan wie museum Beelden aan Zee volop aandacht gaat besteden in het najaar van 2019. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. De Nana’s zijn afgebeeld op posters en handdoeken, bevolken tentoonstellingen en staan pontificaal in de openbare ruimte. Halverwege de jaren zestig van de 20e eeuw zorgden de Nana’s, met hun ondubbelzinnige polyester uiterlijk, voor nogal wat ophef in de wereld van de moderne kunst. Desalniettemin zijn ze sindsdien onverminderd populair gebleven bij het grote publiek. Niet voor niets wordt gesproken van ‘Nana power’. Het zijn immers sterke vrouwen met wie je terdege rekening moet houden. De tentoonstelling Nana’s aan Zee is een solo voor Nana en een ode aan de vrouwelijkheid!

Pieter de Hooch
Vanaf 11 oktober 2019 in het Museum Prinsenhof, Delft
Dit najaar is in Delft de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch in Nederland te zien. Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft. Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling staan de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660) centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters
Vanaf 11 oktober 2019 in het Rijksmuseum, Amsterdam
De zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660). Rembrandt en Velázquez, Zurbarán, Frans Hals, Murillo, Vermeer en de anderen hebben elkaar nooit gekend en wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch waren er duidelijke overeenkomsten. Zo stond de schilderkunst in de 17de eeuw in beide landen in hoog aanzien waarbij religie en realisme de hoogste doelen waren. In de tentoonstelling worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat op de eerste plaats tot verrassende visuele dialogen leidt. Daarnaast laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

Monet: Tuinen van Verbeelding
Vanaf 12 oktober 2019 in het Kunstmuseum, Den Haag
Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. In Monet – Tuinen van verbeelding worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close up: De Spirit van Le Corbusier (AVROTROS)
Donderdag 3 oktober om 22h45 op NPO2
Regisseur Gilles Coudert groeide op in de nabijheid van een nieuwbouwwijk ontworpen door architect Le Corbusier. Hij speelt als jongetje vaak op de atletiekbaan met indrukwekkende betonnen tribune en loopt geregeld langs de gevel van het cultuurhuis met veelkleurige verticale ramen. Jaren later realiseert hij zich dat het werk van Le Corbusier een onuitwisbare indruk op hem gemaakt heeft. In een poging om diens werk beter te leren begrijpen – maar ook als hommage aan de grote architect – besluit hij hedendaagse ontwerpers en kunstenaars als Ito Morabito en Daniel Buren te interviewen over wat zij van Le Corbusier vinden.

Six over Rembrandt (AVROTROS)
Vanaf 9 oktober om 22h45 op NPO2
Door zijn jarenlange passie voor Rembrandt laat Jan Six – nazaat van Rembrandts goede vriend Jan Six 1e – je aan de start van het Rembrandtjaar met een andere blik kijken naar het imposante oeuvre van de grootste schilder uit de Gouden Eeuw. Zo bleek Rembrandt dol op drama. Ook vertelt Six over Rembrandts nietsontziende blik op de vrouwen om hem heen. En wist je dat hij de kunst van zijn voorgangers letterlijk afkeek? Iedere aflevering komt een nieuw onderwerp aan bod

Gauguin in Tahiti
Vanaf 31 oktober in de bioscoop
Van Tahiti en de Marquesaseilanden, in de panorama’s die Gauguin zag en schilderde, tot de Amerikaanse musea waar zijn kunst nu wordt gepreserveerd: New York Metropolitan Museum, Chicago Art Institute, de National Gallery Of Art in Washington en de Museum Of Fine Arts in Boston. Getekend door opstand en andere wereldse begeertes, sterft hij aan syfilis, verlaten door iedereen, in het afgelegen dorpje Hiva Oa.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

BN De Stem: Fotograaf maakt Van Gogh-portretten na met echte mensen
@ https://www.bndestem.nl/etten-leur/fotograaf-maakt-van-goghportretten-na-met-echte-mensen~a66249f9/
Is het een schilderij of een foto? Bij de expositie van Marc Boom in Etten-Leur moet je twee keer kijken voordat je het doorhebt.

Historiek: Pot uit beerput werd door Rembrandt gebruikt
@ https://historiek.net/pot-uit-beerput-werd-door-rembrandt-gebruikt/125703/
In 1997 werden in de beerput bij de Amsterdamse woning van Rembrandt van Rijn twee potten gevonden. Een van deze potten is waarschijnlijk door de kunstenaar in zijn atelier en voor zijn werk gebruikt.

Musée d’Orsay: Orsay en Mouvements [FR]
@ https://www.youtube.com/playlist?list=PLwUa6C-N-kpbLKhHtm-gXj1k2VW4GT6KT
Het Musée d’Orsay bespreekt de belangrijkste kunststromingen uit de 19e eeuw in korte video’s aan de hand van schilderijen in de eigen collectie.

Feestdagen en herdenkingen

Oktober 2019
4 oktober: Dierendag
4 oktober: Rembrandt van Rijn 350 jaar geleden overleden
18 oktober: St. Lucas – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie