Kunstkalender Maart 2020 – Lucas van Gassel, Germaine Richier en Nam June Paik

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Na het geweld van de vele openingen in februari, heeft maart ook weer een paar spannende tentoonstellingen in petto: Landschapsschilder Lucas van Gassel, videokunstenaar Nam June Paik en nog veel meer…

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Lucas van Gassel
Vanaf 10 maart 2020 in Museum Helmond
Dé meester van het landschap van de zestiende eeuw was Lucas Gassel (ca 1488 –1568/69). Zoals dan gebruikelijk werkt hij op paneel. Op de voorgrond schildert Lucas vaak een Bijbels verhaal terwijl in de verte zich een weids en bergachtig landschap uitstrekt. Door de tijd heen nemen zijn landschappen steeds meer ruimte in en zijn afwisselend bevolkt met boerderijen, dorpjes, kastelen, paleistuinen, rivieren met scheepsvaart, boeren, reizigers en dieren. Over zijn leven is weinig bekend. Zijn vader is schilder in Helmond. Waarschijnlijk vertrekt Lucas kort na het begin van de zestiende eeuw naar Antwerpen. De bruiklenen zijn afkomstig uit Europese collecties van belangrijke musea uit onder andere Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Spanje maar ook uit de Verenigde Staten en Mexico.

Germaine Richier
Vanaf 13 maart 2020 in Museum Beelden aan Zee, Den Haag
Germaine Richier was een van de belangrijkste beeldhouwers van vlak na de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. In haar werk komt het gevoel van die tijd op indringende wijze tot uiting. Het ruwe, bekraste, aangevreten en bloedende oppervlak van haar sculpturen, half mens en half dier, getuigt van de existentiële angst en dilemma’s als gevolg van de oorlog. Van even grote invloed op de kunst van Richier waren haar jeugd in de natuur van de Provence, de ideeën van surrealisten en existentialisten in haar directe omgeving, alsook de weerstand die zij als vrouwelijke beeldhouwer ondervond en haar keuze voor het artistiek experiment, met een hang naar het fantastische.

Nam June Paik
Vanaf 14 maart 2020 in Stedelijk Museum, Amsterdam
De tentoonstelling is het grootste en meest ambitieuze overzicht van Nam June Paik in jaren en zal voor het eerst in meer dan veertig jaar in het Stedelijk belangrijke werken verenigen. The Future is Now toont het oeuvre van Paik in al zijn veelzijdigheid, en zal twee indrukwekkende, zaalvullende werken bevatten: TV Garden uit 1974-77, waarin natuur en technologie samenkomen in een installatie met tv’s en tientallen planten, en Sistine Chapel uit 1993, het monumentale sluitstuk van de tentoonstelling – met geluid en 34 projectoren een totaalervaring in de IMC-zaal (Erezaal). Voor dit werk ontving Paik in 1993 de prestigieuze Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië. De tentoonstelling besteedt eveneens ruim aandacht aan de samenwerkingen die Paik aanging met andere kunstenaars, zoals componist John Cage, choreograaf Merce Cunningham, celliste Charlotte Moorman en kunstenaar Joseph Beuys.

Yael Davids
Vanaf 21 maart 2020 in Van Abbemuseum, Eindhoven
Verspreid over tien zalen is een selectie te zien van Davids’ eigen werk – variërend van sculptuur tot performance en installatie – gecombineerd met kunst van o.a. Hilma af Klint, Lee Lozano, Adrian Piper en Nasreen Mohamedi. Een aantal van deze werken is niet eerder in Nederland getoond. Ook ben je uitgenodigd deel te nemen aan een uitgebreid programma van bewegingslessen, demonstraties en performances. Voor de tentoonstelling produceerde Davids meerdere nieuwe kunstwerken die het lichamelijke bewustzijn van de bezoekers in de tentoonstellingsruimte verhoogt. Zo moeten ze zich tussen grote platen glas door manoeuvreren en hangt een 50 meter lange textielinstallatie dwars door een vijftal museumzalen, wat de zalen zowel verbindt als in tweeën deelt.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Tussen Kunst & Kitsch (AVROTROS)
Vanaf woensdag 4 maart wekelijks om 20h30 op NPO1
De zolders van Nederland zijn nog lang niet leeg. In het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch wordt zelfs nieuw werk van grootmeesters ontdekt. Een stilleven uit de erfenis van een tante blijkt een Mondriaan en een ets die aan de muur hing bij grootvader kan aan niemand minder dan Rembrandt toegeschreven worden. Frits Sissing ziet als presentator in een nieuw en bijzonder seizoen van Tussen Kunst en Kitsch deze en andere grote ontdekkingen en unieke verhalen voorbijkomen.

Close Up: Elizabeth King (AVROTROS)
Zondag 14 maart om 23h00 op NPO2
Kunstenaar Elizabeth King maakt bijna levensechte sculpturen van menselijke figuren. Haar baanbrekende werk verraadt haar interesse in de geschiedenis van de marionet, de robot, het medisch model en literaire personages als Frankenstein die door mensen gemaakt zijn en tot leven komen. In een tijdperk waarin menselijk uitziende robots een hot topic zijn, blijft de aimabele King geloven in de meerwaarde van haar sculpturen die een unieke gevoeligheid en intelligentie uitstralen.

Krabbé zoekt Chagall (AVROTROS)
Vanaf dinsdag 17 maart wekelijks om 20h30 op NPO2
Marc Chagall staat centraal in de vierde reeks van het succesvolle programma Krabbé zoekt. Jeroen Krabbé reist in de voetsporen van de kunstenaar die zijn hele leven op de vlucht is geweest. Chagalls leven is een aangrijpende, spannende reis door de moderne wereldgeschiedenis. Hij woonde en werkte op talloze prachtige en bijzondere locaties. Jeroen reist naar Vitebsk, Moskou, Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem om het levensverhaal te vertellen van een kunstenaar wiens werk én leven zeer kleurrijk waren. Chagalls werk heeft een hele eigen stijl, waarin mensen kunnen vliegen en de liefde en dieren vaak een grote rol spelen. Hij haalde zijn inspiratie uit de Russische volkskunst, zijn herinneringen aan zijn jeugd in Vitebsk en de rol van het Jodendom hierin. Hij combineerde dat met de kleur van de moderne stijlen die hij in Parijs zag, waar hij werkte tussen de beroemdste kunstenaars.

Lucian Freud
Vanaf 12 maart in de bioscoop
Voor het eerst in de geschiedenis brengt de Royal Academy of Arts in Londen, in samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston, de zelfportretten van Lucian Freud samen. De tentoonstelling toont meer dan 50 schilderijen, prenten en tekeningen waarin de moderne meester van Britse kunst zijn standvastige blik op zichzelf heeft gevestigd. Lucian Freud, een van de beroemdste schilders van onze tijd, is ook een van de weinige 20e-eeuwse kunstenaars die zich met zo’n consistentie presenteerden. Bijna zeven decennia geven zijn zelfportretten een fascinerend inzicht in zijn psyche en ontwikkeling als schilder, van zijn vroegste portret in 1939 tot het laatste dat 64 jaar later werd gemaakt. Al met al vertegenwoordigen zijn portretten een opwindend onderzoek naar de dynamiek van veroudering en het proces van zelfexpressie.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Erasmus Prijs: Grayson Perry wint prestigieuze kunstprijs.
@ https://erasmusprijs.org/prijswinnaars/grayson-perry/
De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2020 toegekend aan de Britse beeldend kunstenaar Grayson Perry.

British Library: Codex Arundel
@ http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=arundel_ms_263_f001r
570 pagina’s uit het schetsboek van Leonardo da Vinci zijn nu in hoge resolutie online te bekijken.

Digitale Kunstkrant: Schilderij uit Amerikaans museum blijkt Rembrandt
@ https://www.digitalekunstkrant.nl/schilderij-uit-amerikaans-museum-blijkt-rembrandt/
Een portret van een jonge vrouw uit de collectie van het Allentown Art Museum in de Amerikaanse stad Allentown blijkt een echte Rembrandt.

Feestdagen en herdenkingen

Maart 2020
20 maart: Lente
25 maart: de Annunciatie – katholieke herdenking
27 maart: Giambattista Tiepolo – 250 jaar geleden overleden

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie