Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender Juni 2018 – Redon, Canova en een teruggevonden vinger

Juni 2018

Kunstkalender Juni 2018

De laatste tentoonstellingen van dit kunst-voorjaar staan op het punt te openen. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van juni op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

ICY & SOT
Vanaf 1 juni in het MOCO, Amsterdam
De jonge, Iraanse broers Icy (34) en Sot (29) worden de ‘Banksy van Iran’ genoemd. Hun werk is niet alleen controversieel, maar in hun eigen land zelfs verboden. Desalniettemin houdt het werk van de street artists de huidige maatschappij letterlijk een spiegel voor. Ze bieden met hun werk een eigenzinnige kijk op thema’s zoals onderdrukking, het milieu, vrijheid, oorlog en dromen. Het talent van de broers bleef niet onopgemerkt en al snel kregen Icy en Sot de kans om de straten van Tabriz te verruilen voor het lonkende New York. De kunstenaars vergaarden in The Big Apple alleen maar meer bewondering onder de kunstliefhebbers. Succes leek een zekere zaak, maar niet zonder offer. Door het succes in Amerika met beide handen aan te grijpen, konden de broers niet meer terug naar hun geboorteland…

Odilon Redon
Vanaf 2 juni in het Kröller-Müller Museum, Otterloo
In Odilon Redon. La littérature et la musique werpt het Kröller-Müller Museum een nieuw licht op de Franse kunstenaar Odilon Redon (Bordeaux 1840-Parijs 1916). Met een groot aantal schilderijen, pastels, tekeningen en litho’s laat de tentoonstelling de belangrijke rol zien die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk. De tentoonstelling is samengesteld uit 167 werken uit een belangrijke particuliere verzameling, de eigen rijke Redoncollectie van het museum en een aantal bruiklenen uit andere collecties. Hierdoor kan La littérature et la musique een ongekende breedte en variëteit aan thema’s laten zien in Redons gehele oeuvre, van zijn krachtige zwart-wit litho’s tot zijn stralende, kleurrijke pastels.

Geschilderde tuinen
Vanaf 5 juni in het Singer Museum, Laren
Komende zomer staat Singer Laren in het teken van de tuin. Aanleiding is de openstelling van de door de beroemde landschapsarchitect Piet Oudolf (1944) ontworpen beeldentuin. Oudolf geniet in het buitenland grote bekendheid en is onder andere bekend geworden met zijn ontwerp voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Bijzonder trots is Singer Laren dat bezoekers vanaf komende zomer kunnen genieten in de eerste openbaar toegankelijke beeldentuin van Oudolfs hand. In een groot deel van het museum is de tentoonstelling Geschilderde tuinen te zien. Tijdens de periode 1880 – 1940 richtten de modernisten uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Gestel, Liebermann, Monet, Nolde, Van Gogh, De Smet, Toorop en Willink nemen ons mee in hun veelkleurig paradijs.

Classic beauties
Vanaf 16 juni in de Hermitage, Amsterdam
Het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door spectaculaire opgravingen in Italië. Onder meer Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffman en Batoni streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het (esthetische) ideaal van de Grieken en Romeinen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. In de tentoonstelling maakt de bezoeker eenzelfde Grand Tour langs de beste voorbeelden van deze neoclassicistische kunst, uit de collectie van de Hermitage.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Uur van de Wolf: Instant Dreams (NTR)
Donderdag 14 juni om 22h55 op NPO2
In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto’s op de mobiele telefoon blijft de Polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is? Filmmaker Willem Baptist verkent in de documentaire ‘Instant Dreams’ de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de Polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Kunstraadsels (MAX, hh)
Vanaf 15 juni om 11h45 op NPO2
Professor Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, ontrafelt geheimen achter beroemde Hollandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Samen met een team van jonge kunsthistorica raadpleegt hij archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden.

Uur van de Wolf: Morisot (NTR)
Donderdag 28 juni om 22h55 op NPO2
Een documentaire over de vergeten kunstenares Berthe Morisot, die als enige vrouw een van de grondleggers van het impressionisme was. Haar leven kende veel obstakels, maar uiteindelijk wist ze haar levensdoelen te bereiken. Toch sprak ze vlak voor haar dood uit dat ze in haar leven gefaald had. Waarom lukte het haar niet om succesvol en gelukkig te worden? Was dit de schaduwzijde van haar enorme passie en gedrevenheid?

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

“Te opvallend”: ‘Charlie Hebdo’-kunst van Jeff Koons niet welkom in Parijs
https://www.demorgen.be/buitenland/charlie-hebdo-kunst-van-jeff-koons-niet-welkom-in-parijs-bd3cac7b/
De Morgen beschrijft dat een kunstwerk dat Jeff Koons maakte voor de slachtoffers van terreur in Parijs niet welkom is.

Zonnebloemen van Van Gogh verwelken
https://www.kro-ncrv.nl/m/seizoenen/seizoen-2018/m/zonnebloemen-van-gogh-verwelken
De directeur van het Van Gogh Museum vertelt over verkleuringen in Van Gogh’s beroemde zonnebloemen.

Reusachtige vinger teruggevonden in het Louvre [EN]
http://theartnewspaper.com/news/emperor-constantine-s-finger-found-in-the-louvre
Een vinger uit de collectie van het Louvre blijkt onderdeel van 12-meter hoge hand uit de Capitolijnse musea in Rome.

0 reacties op “Kunstkalender Juni 2018 – Redon, Canova en een teruggevonden vinger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: