Kunstkalender Januari 2019 – Rembrandt, Naakt & Vrijheid

We beginnen 2019 met een aantal nieuw tentoonstellingen verspreid over heel Nederland. Ook op televisie is deze winter weer veel te beleven. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van januari op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Vrijheid
Vanaf 19 januari 2019 in Museum de Fundatie, Zwolle
Op 19 januari 2019 opent in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968. Het is een ambitieus en tegelijk nogal ongebruikelijk project: op deze tentoonstelling laten we de vijftig ‘kernkunstwerken’ zien, de toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief, en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Daarmee is Vrijheid een niet te missen expositie voor iedereen die eindelijk eens alle Nederlandse topkunstwerken van de afgelopen vijftig jaar bij elkaar wil zien.

Maestro van Wittel
Vanaf 26 januari 2019 in Kunsthal Kade, Amersfoort 
Caspar Adriaensz. van Wittel (1653-1736), ofwel Gaspare Vanvitelli, werd geroemd en geëerd in zijn tweede vaderland Italië. Hij schilderde in de zeventiende en achttiende eeuw Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en beïnvloedde beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten als Canaletto en Bellotto. Van Wittel werd geboren in Amersfoort, vertrok rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar zijn geboorteland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. In Nederland bevinden zich slechts enkele tekeningen en één gouache: ‘Gezicht op Amersfoort’ in Museum Flehite. Met de tentoonstelling Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE van 26 januari tot en met 5 mei deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Het plaatst zijn omvangrijke oeuvre in de context van zijn Nederlandse leerperiode en zijn invloed op de latere Italiaanse vedutisten.

De Naakte Waarheid
Vanaf 27 januari 2019 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede 
Wie zijn wij en hoe zijn we in zes eeuwen tijd geworden tot wie we zijn? Dat zijn de grote vragen achter de tentoonstelling De Naakte Waarheid met 100 topwerken uit zes eeuwen schilderen, beeldhouwen, fotograferen, tekenen en filmen. Van Anthonie van Dyck tot Andres Serrano en van Rembrandt tot Marlene Dumas. Een beeldende zoektocht naar onszelf met als metafoor de naakte mens. Deze tentoonstelling gaat over ons allemaal!

Rembrandt & het Mauritshuis
Vanaf 31 januari 2019 in het Mauritshuis, Den Haag
Sinds zijn overlijden, in 2019 precies 350 jaar geleden, blijft Rembrandt van Rijn de wereld fascineren met zijn kunst. Elke generatie ontdekt deze geniale schilder uit de Gouden Eeuw weer opnieuw. En elke generatie heeft zijn eigen favoriete ‘Rembrandts’, onderzoekt zijn schilderijen en ontdekt daarop weer nieuwe details en verhalen. De meer dan 300 werken die hij tijdens zijn leven vervaardigde, zijn verspreid over alle vooraanstaande internationale musea. Het Mauritshuis bezit één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt van Rijn ter wereld. In het Rembrandtjaar 2019 toont het museum alle 18 schilderijen die ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Hieronder zijn absolute topstukken als De anatomische les van Dr. Nicolaes TulpSaul en David en zijn laatste Zelfportret uit 1669. Maar er zijn ook vraagtekens rondom de toeschrijving van twee portretten. En vijf schilderijen in de collectie worden tegenwoordig niét meer erkend als vervaardigd door de grote meester. Aan het eind van het Rembrandt-jaar presenteert het Mauritshuis de eerste grote, internationale tentoonstelling over het werk van één van Rembrandts beste leerlingen: Nicolaes Maes.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Vanaf dinsdag 8 januari wekelijks om 21h15 op NPO2
Van de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome naar het Brugge van Van Eyck en een schilderachtige zonsopkomst op een Engelse klif. Het geheim van de Meester belooft een ware ontdekkingstocht door bijna zes eeuwen Hollandse schilderkunst te worden. Kriskras door de tijd én Europa gaat het team onder leiding van Jasper Krabbé acht nieuwe reconstructieve uitdagingen aan. Om tot perfecte historisch verantwoorde materialen en levensverhalen te komen, stookt het team houtvuurtjes, wordt opzettelijk een kunstwerk beschadigd, worden stenen vermalen en gif gemengd. En wat doe je als blijkt dat een van de kunstenaars misschien wel een fout verleden heeft?

Hier zijn de Van Rossems (NTR)
Vanaf dinsdag 22 januari om 20h25 op NPO2
De Van Rossems zijn terug! Vanaf 22 januari schitteren zij in de volgende steden: Almere, Zwolle, Düsseldorf, Breda, Alkmaar en Luik. Maarten bekijkt deze steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als kenner van architectuur. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.

Project Rembrandt (NTR)
Vanaf zondag 27 januari wekelijks om 21h20 op NPO1
In het nieuwe programma Project Rembrandt, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, wordt in acht afleveringen op zoek gegaan naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten worden 10 gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Iedere aflevering voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit, en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper & docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede nemen.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Frieze: Directors’ Choice – Pick One Significant Work by a Woman Artist From Your Collection [EN]
https://frieze.com/article/directors-choice-pick-one-significant-work-woman-artist-your-collection
Twintig museumdirecteuren kiezen een belangrijk werk van vrouwelijk kunstenaar uit hun museum.

Digitale Kunstkrant: Rijksmuseum best bezochte museum van 2018
https://www.digitalekunstkrant.nl/rijksmuseum-best-bezochte-museum-van-2018/
De digitale kunstkrant heeft de bezoekersaantallen van 2018 op een rijtje gezet.

Banksy: Nieuwjaarsboodschap
https://www.instagram.com/p/BrkqwhnlNjR/
De kerst-groet van Banksy heeft een duidelijke boodschap: hoe gaan we om met onze wereld?

Feestdagen en herdenkingen

Januari 2019
1 januari: Nieuwjaarsdag – nationale feestdag
3 januari: de Besnijdenis van Jezus – katholieke feestdag
6 januari: Drie Koningen – katholieke feestdag
13 januari:
de Doop van Jezus – katholieke feestdag
23 januari: Edvard Munch – 75 jaar geleden overleden

Gerelateerde artikelen:

1 comment

R.Lips says:

Een grote omissie of foute politieke correctheid? Aan de Vrijdenkersruimte wordt geen aandacht besteed,
Wel aan de geijkte steenrijke Dumas. Wees eens origineel en durf volkskunst een plek te geven.

Geef een reactie