Kunstkalender Oktober 2018 – Leonardo da Vinci, Frans Hals en Paul Gauguin

Oktober 2018

Het najaar van 2018 zit bomvol met mooie tentoonstellingen. De Nederlandse musea hebben hun best gedaan om van 2018 een topjaar te maken. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van oktober op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Leonardo da Vinci - Teylers MuseumLeonardo da Vinci
Vanaf 5 oktober in het Teylers Museum, Haarlem
Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) in het museum is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Leonardo da Vinci (1452-1519), de Renaissance-kunstenaar, was een van de eersten die zich bezighield met de expressie van emoties. Dat is niet alleen zichtbaar in een schilderij als de Mona Lisa, maar ook in Leonardo’s vele schetsen en tekeningen. In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo is overleden en zullen overal ter wereld tentoonstellingen worden georganiseerd. Teylers Museum geeft de aftrap. Met zo’n 30 tekeningen van de meester en evenveel werken van tijdgenoten wordt duidelijk hoe ver Leonardo zijn tijd vooruit was. Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen.

Gauguin en Laval - Van Gogh MuseumGauguin en Laval op Martinique
Vanaf 5 oktober in het Van Gogh Museum, Amsterdam
Dit najaar presenteert het Van Gogh Museum de bijzondere tentoonstelling ‘Gauguin & Laval op Martinique’. In 1887 woonden en werkten de kunstenaarsvrienden Paul Gauguin en Charles Laval op Martinique. Voor het eerst zijn de kleurrijke werken die ze daar maakten samen te zien. Uit onvrede over het decadente leven in Parijs vertrokken Paul Gauguin (1848-1903) en Charles Laval (1861-1894) naar Martinique. In de korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzonder mooie kunstwerken. De reis zou allesbepalend zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling. In de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique zijn de warme, kleurrijke schilderijen te zien die Gauguin en Laval op Martinique maakten, samen met hun prachtige voorstudies en grote, uitgewerkte pastels. Dat is bijzonder, want deze werken zijn nog nooit eerder bij elkaar gebracht.

Frans Hals en de Modernen - Frans Hals MuseumFrans Hals en de modernen
Vanaf 12 oktober in het Frans Hals Museum, Haarlem
Tweehonderd jaar na zijn dood werd Frans Hals herontdekt als modern idool. Hij werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Édouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Stuk voor stuk waren ze zeer onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl, die ‘impressionistisch’ overkwam. Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op deze moderne schilders. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde 17e-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te zien in relatie tot het virtuoze werk van de kunstenaars die hij inspireerde, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen: ‘Frans Hals, c’est un moderne’.

Shirin Neshat - GemShirin Neshat
Vanaf 27 oktober in het GEM, Den Haag
Foto- en filmkunstenaar Shirin Neshat (1957) is opgegroeid in Iran, maar op haar 17e naar Los Angeles vertrokken om daar aan de kunstacademie te studeren. Ze richt zich in haar werk op het spanningsveld tussen haar roots en de westerse cultuur en de rollen van man en vrouw. Haar werk is dit najaar te zien in GEM, tot groot genoegen van Neshat zelf ongeveer gelijktijdig met de tentoonstelling Glans en Geluk, Kunst uit de wereld van de Islam. Van een vroege serie als Women of Allah tot haar meer recente films en nieuw fotowerk; de selectie toont de ontwikkeling die Neshat vanaf het begin van haar carrière tot nu doormaakte.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close-up: Thomas Morel (AVROTROS)
Donderdag 11 oktober om 23h00 op NPO2
Thomas Morel is een jonge fotograaf die gefascineerd is door beweging. Hij richt zijn camera op roofvogels in duikvlucht, op spartelende vissen in snel stromende beekjes, en op dansers die sprongen maken in een regen van verf of water. Terwijl Morel gestadig carrière maakt, heeft hij het ondertussen niet gemakkelijk met zichzelf. Periodes waarin hij hyperactief en geïnspireerd is, worden onvermijdelijk gevolgd worden door depressies waaraan hij zich met moeite ontworstelt.

Voor de vorm - NTRVoor de vorm (NTR)
Vanaf donderdag 18 oktober wekelijks om 21h30 op NPO2
Iedere dag drinken we uit een glas, trekken we onze sneakers aan, zitten we op een toiletpot en stappen we op de fiets. Dat vinden we vanzelfsprekend. Ontwerper Christien Meindertsma vindt niets vanzelfsprekend. In het nieuwe NTR programma ‘Voor de Vorm’ onderzoekt zij iedere aflevering de vorm van een ander gebruiksvoorwerp. Waarom ziet iets er zo uit als het eruit ziet en hoe is dat zo gekomen? Christien duikt in de oorsprong, functie en toekomst van alledaagse gebruiksvoorwerpen als de bril, het wijnglas en de bh. Na het zien van ‘Voor de Vorm’ kijk je anders naar je kamerplant en zit je nooit meer hetzelfde op de pot. Want wie kijkt en zoekt, vindt achter elke vorm een verhaal.

Het Voorval – Armando en de Mythe
Vanaf donderdag 25 oktober in de bioscoop
Je leven wordt gevormd door wat er in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jeugd staat in het teken van één, allesbepalend voorval: tijdens de Tweede Wereldoorlog doodt een jongen in het bos een Duitse soldaat. Het verhaal komt in Armando’s werk in vele vormen terug; een noodlottig treffen, een slachtoffer die dader wordt, een schuldig bos dat alles zag maar zwijgt. Was Armando betrokken bij de noodlottige gebeurtenis of heeft hij een tragedie van mythologische proporties bedacht? Filmmakers Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo gaan op zoek naar antwoorden. De film volgt het laatste hoofdstuk in het leven en het werk van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Het is een zoektocht naar de waarheid en een ode aan het mysterie. Swierstra en Minneboo laten zien dat kunstenaar en werk samenkomen in een fascinerend gesamtkunstwerk over trauma, schuld en herinnering

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Vice: Tjeerd Posthuma schrijft elke week een kunstbijschrift voor iets dat helemaal geen kunst is
https://www.vice.com/nl/article/nemvj8/tjeerd-posthuma-kunstbijschrift-doodgewoons
Wat hij omschrijft als “installatie die de effecten van klimaatverandering laat zien”, is in werkelijkheid een verwaarloosde skicabine in Schotland.

Artsy: Dansende stoelen van Urs Fischer in Gagosian gallery  [EN]
https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-urs-fischer-9-office-chairs-dancing-gagosian-join
Kunstenaar Urs Fischer heeft zelf-dansende bureaustoelen gemaakt en het publiek kan meedansen!

Art Couch: Anselm Kiefer’s Araeus… een kolos van een beeldhouwwerk vol symboliek
http://www.theartcouch.be/top-4/anselm-kiefers-araeus-een-kolos-van-een-beeldhouwwerk-vol-symboliek/
De kans is groot dat je hem gemist hebt. Het kolossale beeldhouwwerk bleef maar kort staan voor het Rockefeller-gebouw in New York.

Feestdagen en herdenkingen

Oktober 2018
Begin oktober: Jacopo Tintoretto – 500 jaar geleden geboren
2 oktober:
Marcel Duchamp – 50 jaar geleden overleden
4 oktober: Dierendag
18 oktober:
St. Lucas (evangelist) – katholieke herdenking
23 oktober: Gilden afgeschaft – 200 jaar geleden
30 oktober: Egon Schiele – 100 jaar geleden overleden

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: