Kunstkalender Maart 2018 – Rembrandt, Rineke Dijkstra en Vincent van Gogh

Maart 2018

Het kunst-voorjaar staat op het punt te beginnen met onder andere spectaculaire tentoonstellingen in het Rijksmuseum, Museum de Pont en het Van Gogh museum. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van maart op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

High Society
Vanaf 8 maart in het Rijksmuseum, Amsterdam
Machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers laten zich al eeuwenlang op hun allermooist en in vol ornaat schilderen door de beste kunstenaars van de wereld. Het liefst staand, levensgroot en ten voeten uit. De jonge Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn het enige stel dat Rembrandt ooit levensgroot, staand en ten voeten uit heeft geschilderd (1634). Dit prestigieuze formaat was in de eerste plaats voorbehouden aan vorsten en de hoge adel en pas later aan de high society in het algemeen. Zelden waren er zoveel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien op een tentoonstelling in het Rijksmuseum. De schilderijen variëren van begin zestiende tot begin twintigste eeuw. Tot de topstukken behoren imposante portretten van Cranach de Oudere, Veronese, Velázquez, Gainsborough, Reynolds, Sargent, Manet, Munch en uiteraard Rembrandt van Rijn.

Rineke Dijkstra
Vanaf 10 maart in Museum de Pont, Tilburg
Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengen.Het thema transformatie zit in verschillende series. Jongeren op de grens van volwassenheid op zoek naar hun identiteit. De aardige Franse jongen die in een paar jaar verandert in een stoere soldaat. Is hij dit of speelt hij een rol? Dit soort vragen intrigeert Dijkstra. Hoe waarheidsgetrouw een foto ook lijkt, de geportretteerde blijft ondoorgrondelijk. Wie verschuilt zich achter een masker en wie toont zijn ware gezicht?

Hyperrealisme Sculptuur
Vanaf 10 maart in de Kunsthal, Rotterdam
Met de tentoonstelling ‘Hyperrealisme Sculptuur’ zet de Kunsthal Rotterdam, na het succes van de tentoonstelling ‘Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst’ in het voorjaar van 2017, de stap naar de derde dimensie. De tentoonstelling presenteert een unieke selectie hyperrealistische werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Van de vroege Amerikaanse pioniers onder wie George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz (Spanje), Maurizio Cattelan (Italië), Berlinde de Bruyckere (België) en de uit Australië afkomstige Ron Mueck, Sam Jinks en Patricia Piccinini. Met 35 kunstwerken van 28 kunstenaars toont de Kunsthal voor het eerst in Nederland een toonaangevend overzicht van de ontwikkeling van vijftig jaar hyperrealistische beeldhouwkunst wereldwijd.

A Chinese Journey
Vanaf 17 maart in het Noordbrabants Museum, ‘s Hertogenbosch
A Chinese Journey laat de veelzijdige Chinese kunstproductie van de afgelopen tien jaar zien en belicht Chinese kunstenaars met een de hernieuwde interesse voor de eigen tradities en spiritualiteit en kunstenaars die op het hedendaagse China en op zijn politiek-maatschappelijke problemen reflecteren. De tentoonstelling biedt een exotische mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en de wereldberoemde Ai Weiwei.

Overdaad
Vanaf 17 maart in KAF Expo, Almere
Dagelijks krijgen we een duizelingwekkende hoeveelheid informatie en beelden over ons uitgestort via mobiele telefoons, social media, per mail, internet, in de krant en TV. Wat doet deze overdaad aan informatie met ons? In 2018 heeft iedereen de kans om via social media alles te laten zien in welke vorm dan ook. Deze digitale mogelijkheden zorgen er verder voor dat kunstvormen die vroeger voorbehouden waren aan de professionals voor iedereen bereikbaar zijn. Al met al zorgt dat niet alleen voor ongekende mogelijkheden, maar ook voor ongekende overdaad in het aanbod. Deze overdaad onderzoeken we in onze tentoonstelling, met voor mij daarbij de centrale vraag: ‘Zorgen de mogelijkheden die iedereen nu ervaart om zichzelf uit te drukken voor een democratisering van de kunsten of zorgt de overdaad voor een nivellering van de kwaliteit’?”

Van Gogh & Japan
Vanaf 23 maart in het Van Gogh Museum, Amsterdam
De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Morisot: Moed, Storm & Liefde
Vanaf 8 maart in de bioscoop
In de documentaire Morisot – Moed, Storm en Liefde gaat regisseur Klaas Bense (Diary of a Times Square Thief) op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat en schetst aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares. Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet een onmogelijke liefde. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven.

Close-Up: David Hockney 80 jaar (AVROTROS)
Donderdag 1 maart 22h55 op NPO2
Ter gelegenheid van David Hockney’s tachtigste verjaardag in 2017 organiseerde de Royal Academy of Arts een grote expositie met werk uit de periode 2012-2016. Het meest opvallend zijn de 82 portretten die Hockney de afgelopen jaren van vrienden en kennissen maakte. De kunstenaar stelde zichzelf ten doel elk van de geportretteerden binnen een tijdsbestek van drie dagen te portretteren. Het resultaat van de uitdaging die hij zichzelf stelde is fascinerend.

Close-Up: De Kraai is Mooi (AVROTROS)
Donderdag 15 maart 22h55 op NPO2
Frank Scheffer en Jia Zhao maakte een visuele reis langs het werk van de Chinese kunstenaar He Duoling. Hun portret van deze kunstenaar zet een stap in het begrijpen van niet-westerse esthetiek en filosofie. De makers kijken onbevangen, zonder filter, naar het maakproces, waarbij He zich laat inspireren door westerse klassieke muziek, de ‘droefheid’ in de Russische literatuur en de eenvoud van Japanse architectuur. Voor He lijkt de structuur van symfonische muziek op die van olieverf. Hij verft dun, laag over laag, waarbij alle lagen zichtbaar blijven en met elkaar een verbintenis aangaan. Zijn werk is gebaseerd op het taoïsme, waarbij de dialoog tussen mens en natuur vooropstaat. He maakt onderdeel uit van de generatie kunstenaars die zich na de Culturele Revolutie voor het eerst kon uiten. In deze culturele opleving onder Chinese intellectuelen durfde iedereen eindelijk weer te dromen. Toch jaagt He in zijn creaties niets na. Hij schildert wat zich aandient in de natuur en vormt zo ook een inspiratiebron het eigen maakproces van de filmmakers.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Parool: de 50 Belangrijkste Levende Kunstenaars van Nederland
https://www.parool.nl/kunst-en-media/dit-zijn-de-50-belangrijkste-levende-kunstenaars-van-nederland-2018~a4567501/
Kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager stelden de lijst samen.

Museum TV: Impressionism and beyond
https://www.museumtv.nl/tentoonstelling/singer-laren-impressionism-beyond/
Museum TV doet verslag van de tentoonstelling in het Singer Museum.

Stedelijk Museum Schiedam: Anne Geene wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018
http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/677
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 is toegekend aan Anne Geene en haar werk is nu te zien in Schiedam.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: